Bylinková záhrada v kuchyni

26. augusta 2020

Hádam každý z nás má rád vôňu byliniek. Sú skvelým pomocníkom pri varení, dokážu jedlám dodať to správne čaro a navyše sú veľmi zdravé. Ich pozitívny vplyv na organizmus poznáme všetci, no ako si vypestovať bylinky doma v kuchyni?

Nepotrebujete na to ani záhradu a dokonca ani balkón. Máme pre vás zopár skvelých rád, s ktorými si doma zvládnete vyčariť bylinkovú záhradu.Okrem toho, že vám prevonia celý byt, svojou krásou dodá čaro aj vášmu interiéru.

V tomto článku sa dozviete ako si doma pestovať bylinky, ktoré využijete najviac čo sa gastronómie týka, ale aj ako prísadu do bylinných čajov alebo ako pomocníkov pri liečení.  

Mäta

Mäta. Foto: Shutterstock
Mäta. Foto: Shutterstock

Bylinka, ktorá patrí asi medzi najobľúbenejšie. Dá sa použiť do drinkov, čajov, šalátov a navyše má priaznivý vplyv na náš organizmus. Je skvelým pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach alebo prechladnutí.

Pestovanie:

Najlepšou možnosťou ako si vysadiť mätu je so sadeníc. Rastlinka má rada vlhkú pôdu, takže sadeničky vložte do črepníka vo vzdialenosti apoň 30 centimetrov. Výhodou výsadby v byte je, že mätu môžete sadiť kedykoľvek. Rada má priepustnú, hlinito – piesočnatú pôdu. Čo sa umiestnenia týka, má rada prostredie kde ráno dopadá slniečko a poobede tieň. Celkovo sa jej bude dariť v polotieni a pri teplote okolo 20 stupňov. Aby mäta rástla, nezabúdajte pravidelne zbierať jej listy, zastrihávať ju a zalievať vždy tak aby bola vlhká.

Ak sa vám mäta krásne rozratie jej listy môžete nechať prirodzene vysušiť a použiť aj počas zimných mesiacov.

V kuchyni a v príprave jedál netreba mätu príliš kombinovať s inými bylinkami, pretože jej špecifická vôňa a chuť vyniknú same o sebe.

Táto inak nenáročná bylinka je skvelá vo všetkých ohľadoch.

Oregáno

Oregáno. Foto: Shutterstock
Oregáno. Foto: Shutterstock

Ďaľšia bylinka je známa už so starého Egypta kde jej boli pripisované liečivé účinky využívané pri náboženských rituáloch. Jej prítomnosť má vyvolať šťastie a optimizmus.

V dnešnej dobe patrí skôr do kuchyne čo sa stredomoria týka no jej využitie je široké aj u nás. Oregáno má viacero druhov no na pestovanie doma v kvetináči je najvhodnješie Oregano compactum. Je to v podstate malý krík, ktorý okrem toho, že vyzerá, tak aj chutí výborne.

Pestovanie:

Oregáno obľubuje suchšiu pôdu, piesočnatú. V byte ho umiestnite na slnečné miesto a zvolte radšej väčší črepník, pretože táto bylinka má rada dostatok miesta. Pozor však na prievan. Ten v láske nemá. Bylinka nepotrebuje veľkú starostlivoť. Netreba ju ani často polievať a znesie aj dlhšie obdobie sucha. Základom pre jeho rast je však pravidelné zastrihávanie, tak sa vám priveľmi nerozrastie a bude sa udržiavať v kondícii pretože ťahanie za slniečkom túto rastlinku zbytočne vysiluje.

Najviac vonných silíc vylučuje oregáno doobeda okolo 11 hodiny, vtedy je aj najlepšie ho zberať a sušiť. Ak chcete použiť oregáno čerstvé, môžete ho strihať vždy keď potrebujete no treba strihať nové lístky, tak aspoň rýchlejšie dorastú. Jeho chuť oceníte v šalátoch, cestovinách, v príprave marinád a podobne. Okrem toho má vynikajúce pôsobenie aj na náš organizmus. Oregáno má silné protizápalové a antibiotické účinky, podporuje trávenie alebo tlmí nespavosť.

S oregána si viete spraviť aj olej, ktorý patrí k účinným prírodným antibiotikám a dokonca sa používa aj na boj proti plesniam a baktériám.

Tymián

Tymián. Foto: Shutterstock
Tymián. Foto: Shutterstock

Táto bylinka je známa viac ako 4000 rokov. V južnejších krajinách rastie v hojnom počte na lúkach alebo v lesoch. U nás ju prevažne nájdete v interiéri.

Pestovanie:

Tymián pestujeme so sadeníc. Najlepšie sú začiatkom mája, vtedy sú totiž najsilnejšie. Na spodok črepníka si dáme drenáž. Pokojne v podobe kamienkov. Ak sadíte priamo so semien, poriadne ich zatlačte aspoň 40 centimetrov do zeme. Tymiánu sa bude dariť v kamenistej a suchšej pôde. Nepotrebuje veľa živín. Vyhnite sa ťažkej a vlhkej pôde. Tam sa mu dariť nebude.

Slniečko má rado priame no nie je priateľ s prievanom rovnako ako pri oregáne. Kedže tymián nie je odolný voči zime, v kuchyni sa mu bude dariť celoročne.

Nikdy ho nehnojte. Nepotrebuje to a stratil by svoju špecifickú vôňu. Ak budete tymián zberať pravidelne zabránite tak jeho zdrevnateniu a budete sa s jeho úrody tešiť pravidelne. Túto bylinku môžete taktiež konzumovať sušenú aj čerstvú.

Využitie v kuchyni je veľmi široké no opatrne, jeho špecifická vôňa je veľmi výrazná. Liečivé účinky tymiánu môžete zúžitkovať pri reume, liečbe dýchacích ciest alebo cukrovke. Tymián má dokonca antiseptické účinky a taktiež je zaradení do prírodných antibiotík.

Bazalka

Bazalka. Foto: Shutterstock
Bazalka. Foto: Shutterstock

Bylinka, ktorá je špecifická najmä pre taliansku kuchyňu no patrí jej určite popredné miesto čo sa týka obľúbenosti.

Bazalka má viacero druhov, v obchode si môžete zakúpiť semená minimálne desiatich z nich. Každý druh je špecifický a slúži na rôzne úpravy jedál no vo všeobecnosti je bazalka univerzálna bylina, ktorá sa hodí do šalátov, nátierok alebo ju dokonca môžete jesť v neupravenom stave. Chutí vynikajúco.

Jej výsadba nie je vôbec zložitá a v interiérových podmienkach ju môžete sadiť a tešiť sa z nej celoročne. Bazalka má rada výžívnú a vzdušnú pôdu. Klíči rýchlo takže veľmi skoro sa môžete tešiť s jej úrody. Kvetináč na pestovanie by mal byť hlboký. Dno nádoby vyložíme kamienkami, aby sme vytvorili drenáž. Následne kvetináč naplníme substrátom a bazalku zasadíme. Čo sa polievania týka, bazalka má rada vlhké prostredie, takže pokojne ju polievajte ráno aj večer. Okrem toho, že je bazalka výborná bylina do každej kuchyňe, má svoje zastúpenie aj v liečiteľstve. Nazýva sa aj bylinkou lásky a dokáže odbúrať stres. Navyše sa dá použiť aj ako prírodný repelent pretože jej výrazná vôňa odpudzuje hmyz.

Kôpor

Kôpor. Foto: Shutterstock
Kôpor. Foto: Shutterstock

Na záver si dáme trocha klasiky pre našu kuchyňu. Kôpor by nemal chýbať v žiadnej domácnosti nakoľko okrem jeho využitia v kuchyni má taktiež veľa priaznivých účinkov na náš organizmus. Ak ho budete pestovať doma v kuchyni, potrebujete rozmnožovací kvetináč, odkiaľ neskôr rastlinky môžete presadiť do iných črepníkov. Na pôdu si nepotrpí no najlepšie mu bude vo vlhkej pôde a na slniečku. Dozretie kôpru a čas na zber uvidíte podľa toho, že sa sfarbí do žltohneda. Kôpor podporuje imunitu, má protizápalové účinky, upokojuje nervový systém a pomáha pri migréne.

Veríme, že aspoň malými radami ohľadom pestovania byliniek si dokážete doma vyčarovať malú záhradku. Navyše, každá bylinka je liek. Takže smelo do toho.

1/1
Zavrieť reklamu