Čo robiť, ak máte syndróm nepokojných nôh? Willis-Ekbomova choroba sa prejavuje aj v noci.

19. septembra 2021

Willis-Ekbomovu chorobu charakterizuje nepríjemný pocit v nohách sprevádzaný neprekonateľnou túžbou nimi pohybovať. Tento syndróm vám môže nepríjemne narúšať spánok, pretože sa ohlasuje predovšetkým v noci (hoci v niektorých prípadoch sa jeho príznaky prejavujú aj cez deň).

Po zobudení je následne občas náročné zaspať a takýto nedostatok spánku naštrbí celý nasledujúci deň, teda vašu náladu či schopnosť sústrediť sa, ale negatívny vplyv má aj na fyzickú silu a obranyschopnosť organizmu.

Syndróm nepokojných nôh môže byť dedičný, no k jeho vzniku prispieva aj zdravotný stav – nedostatok železa, zlyhanie obličiek, gravidita či roztrúsená skleróza. Stáva sa aj to, že syndróm nepokojných nôh postihne človeka, ktorý je kompletne zdravý a nemá ho ani po kom zdediť.

V boji s príznakmi tohto syndrómu je veľmi dôležité, aby ste ostali aktívni. Odporúčame vám pravidelné cvičenie, pretože príznaky tohto syndrómu sa zvyčajne prejavujú po nečinnosti.

Do vašej každodennej rutiny by ste mali zaradiť aeróbnu aktivitu a strečing dolných končatín.

V roku 2016 vyšla v Asian Journal of Sports Medicine štúdia, ktorej výsledky naznačujú, že už osem týždňov pravidelného strečingu vedie k zmierneniu príznakov syndrómu nepokojných nôh. Pravidelným strečingom si môžete zvýšiť elasticitu a zmierniť stuhnutosť tela. Pomôžu vám akékoľvek cviky na natiahnutie stehien, lýtok a hamstringov.

Zdroj: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu