Behať či kráčať?

20. decembra 2023
Dve ženy bežia v daždi

Mnohí ľudia sa mylne domnievajú, že kilometer behu spáli rovnaké množstvo kalórií ako kilometer chôdze. Nie všetky kilometre sú však rovnaké.

Horská turistika či chôdza po schodoch môžu zvýšiť vaše MET na úroveň, ktorú dosahujete pri behu. Na to, aby ste sa pohybovali rýchlejšie a prekonávali gravitáciu, treba viac sily. Beh alebo chôdza do kopca si vyžadujú viac energie, podobne ako zdvíhanie závaží. Platí, že čím je stúpanie väčšie, tým viac energie potrebujeme. Ďalším faktorom je, samozrejme, rýchlosť.

Rýchlosť má na výdaj energie obrovský vplyv. Čím rýchlejšie bežíte, tým viac kalórií spálite. V závislosti od vzdialenosti však ide o relatívne stabilné množstvo spálených kalórií. Napríklad za tridsať minút behu rýchlosťou 9,6 km/h (teda v tempe to je 6 minút 15 sekúnd na kilometer) spáli sedemdesiatkilový človek 372 kalórií. Pri 10,8 km/h (v tempe5 minút 33 sekúnd nakilometer) spáli 409 kalóriía pri 12 km/h (v tempe 5 minút na kilometer) spáli 465 kalórií. Na zdvojnásobenie množstva spálených kalórií by ste museli ubrať viac ako dve a polminúty zo svojho tempa, a to je strašne veľa. (Rýchlou chôdzou môžete v skutočnosti spáliť rovnaké množstvo kalórií ako pri džogingu).

Aj chôdza je šport

To, že chôdza nie je z časového hľadiska až taká efektívna, ešte neznamená, že by ste ju nemali vnímať ako cvičenie. Aj bežci, aj chodci si znižujú riziko vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu, cukrovky a posilňujú si kardiovaskulárny systém. Chôdza je však vynikajúca činnosť a pre tých, ktorí nie sú schopní behať alebo nemajú na beh chuť, prináša ohromné zdravotné benefity.

Rozdiel medzi kalóriami spálenými rýchlou chôdzou a pomalým behom je minimálny. Chôdza posilňuje dolné končatiny a trup a udržiava ich v dobrej kondícii. Pomáha prečistiť myseľ a pre bežcov je to skvelý spôsob aktívneho odpočinku.

Kalórie nie sú všetko

V konečnom dôsledku beh vyhráva nad chôdzou v množstve spálených kalórií. Treba však mať na pamäti, že kalórie nie sú všetko. Posadnutosť presným množstvom spálených a prijatých kalórií je rovnako nezdravá ako život bez cvičenia. Preto si vyberte činnosť, ktorú máte najradšej, či už je to chôdza, alebo beh, a sústreďujte sa na to, ako dobre sa po danej fyzickej aktivite cítite, nie na to, koľko kalórií sa vám podarilo spáliť.

Podobné články o behu si môžete prečítať aj v časopise Running. Predplaťte si ho hneď teraz.


Text: Running/Miroslava Belešová
Foto: isifa/shutterstock

2/2
Zavrieť reklamu