7 zdravých potravinových kombinácií

10. mája 2021
7 zdravých potravinových kombinácií

Prečo si Taliani pokvapkajú paradajky za studena lisovaným olivovým olejom a Japonci jedia surové ryby spolu so sójovými bôbmi? V magazíne Relax sa dozviete, že tajomstvo sa skrýva v synergii, vďaka ktorej získate z oboch ingrediencií pre svoje zdravie oveľa viac.

Brokolica & paradajky

V brokolici sa nachádza zlúčenina glukorafan, ktorá sa v našom tele premieňa na zlúčeninu síry, o ktorej sa vedci domnievajú, že zabíja kmeňové rakovinové bunky a spomaľuje rast nádorov. Ukázalo sa, že aj paradajkový prášok znižuje rast nádorov.

Z nového výskumu vyplýva, že konzumovaním tejto chutnej potravinovej kombinácie môžeme predchádzať rakovine prostaty. Nikto však zatiaľ presne nevie, prečo je to tak.

Čučoriedky & hrozno

Denne by sme mali zjesť 5 až 10 porcií zeleniny a ovocia. Konzumácia rôznych druhov ovocia poskytuje viac zdravotných výhod ako konzumácia jedného druhu ovocia. Nielenže sa jednotlivé antioxidačné účinky rôznych druhov ovocia dopĺňajú, ide dokonca o synergický efekt.

Tým sa dá vysvetliť, prečo „žiadny preparát s antioxidantom“ nemôže nahradiť kombináciu prírodných fytochemikálií v ovocí a zelenine.

Citrón & kel

Nielen v keli, ale aj v póre, špenáte či mangolde sa nachádza dostatok rastlinného železa. Citrón je bohatý na vitamín C, ktorý pomáha zvyšovať vstrebateľnosť rastlinného železa. V skutočnosti prevádza veľkú časť rastlinného železa na podobnú formu, aká sa nachádza v rybách a červenom mäse.

Či už tmavú zeleninu restujete alebo si z nej pripravujete šalát, nezabudnite do nej vytlačiť šťavu z citróna, zvýšite si imunitu aj svalovú silu.

Mäso & rozmarín

Pri grilovaní na otvorenom ohni môžu v mäse vznikať nebezpečné karcinogény. Rozmarín obsahuje antioxidanty kyselinu rozmarínovú a kyselinu karnozovú. Tieto antioxidanty dokážu doslova absorbovať nebezpečné voľné radikály z mäsa.

Kurkuma & čierne korenie

Kurkuma má protirakovinové a protizápalové účinky. Aktívnou látkou v korení je polyfenol, ktorý sa nazýva kurkumín. Jeho problémom je však nízka biologická dostupnosť, ak sa konzumuje samostatne.

Vlastnosti čierneho korenia má na svedomí látka piperín.  Ak ku kurkume pridáme čierne korenie, dokážeme zvýšiť biologickú dostupnosť kurkumínu až tisíckrát. Preto je do pokrmov vhodnejšie karí než samotná kurkuma. 

Cesnak & ryba

V kúsku ryby sa nachádza celé množstvo minerálnych látok ako zinok, železo, meď, jód a selén. Pomáhajú nám, aby sme čo najlepšie využili protizápalové účinky rybích olejov a ich schopnosť znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Cesnak dokáže znížiť mierne zvýšený LDL cholesterol, ktorý je dôsledkom užívania výživových doplnkov s rybím olejom. Varená ryba s cesnakom má na znižovanie celkového cholesterolu väčší efekt, než keby ste jedli cesnak a rybu osamote.

Vajce & kantalup

V melóne, ale aj v inom ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch sa nachádzajú zdravé sacharidy, ktoré nám dodávajú energiu. Existuje však dobrý dôvod, prečo ich konzumovať radšej v tandeme s bielkovinami. Vajíčka obsahujú proteíny, ktoré spomaľuje vstrebávanie glukózy zo sacharidov. Táto synergia pomáha minimalizovať energetické špičky a prepady počas dňa.

Vysoká hladina inzulínu súvisí so zápalmi, cukrovkou, rakovinou a inými chorobami. Pomalým vstrebávaním glukózy dokáže telo lepšie rozoznať, že sme už plní. 

Jogurt & mandle

Jogurt, mlieko, ryby alebo pomarančový džús sú potraviny bohaté na vitamín D. Mandle spolu s inými orechmi sú bohatým zdrojom zdravých tukov. Vitamín D je rozpustný v tukoch, To je dôvod, prečo si do jogurtu pridať mandle.

Ďalšie zdravé kombinácie potravín nájdete v májovom magazíne Relax. A spolu s nimi aj iné zaujímavé témy: ako začať veriť v priateľský vesmír, schudnúť v každom veku, ako si kúpiť bicykel online alebo sa naučiť správnu techniku jazdy na bicykli. Májový magazín Relax je už v predaji.  

Ak si objednáte ročné predplatné za 14,90 €, získate okrem čítania na celý rok aj antibakteriálny sprej Manufaktura zadarmo.

1/1
Zavrieť reklamu