Bobuľové ovocie: Vaša denná superdávka antioxidantov a polyfenolov
Zistite, aké majú účinky na zdravie jahody či maliny a ako si celoročne dopriať poriadnu dávku bobuľového ovocia.
Málo cukru, veľa zdravia. To je bobuľové ovocie. Okrem toho, že obsahuje množstvo antioxidantov a vlákniny, zlepší vám krvný tlak a bojuje proti zápalom.
Prečo jesť bobuľové ovocie?
Bobuľové ovocie je malé, šťavnaté, farebné a mnohé štúdie ho označujú za superpotravinu. Patria sem napríklad maliny, ríbezle, jahody, čučoriedky, rakytník, ale aj exotickejšie goji. Okrem skvelej chuti má bobuľové ovocie niekoľko vzácnych superschopností.
Silný antioxidant
Voľné radikály sú nestabilné molekuly a nepriatelia našich buniek. Ak nie sú včas zneškodnené, môžu ich poškodiť. Účinnými bojovníkmi proti voľným radikálom sú antioxidanty, ktorých je v bobuľovom viac ako v mnohých iných druhoch ovocia alebo zeleniny.
Obsahujú predovšetkým množstvo vitamínu C, E, flavonoidy ako napríklad antokyány alebo kyselinu ellagovú. Antokyány dodávajú bobuľovému ovociu jeho typickú červenú alebo fialovú farbu, zároveň pôsobia protizápalovo a ochránia aj vaše srdce.
Kyselina ellagová je medzi vedcami označená za protirakovinovú kyselinu, pretože neutralizuje vplyv karcinogénov a zároveň podporuje prirodzený úhyn rakovinových buniek.
Nízky glykemický index
V porovnaní s inými zdravými potravinami má bobuľové ovocie nízky obsah cukru. Preto si ho môžu vychutnávať diabetici aj všetci, ktorých zaujímajú kalórie. Okrem toho vás podľa mnohých štúdií môže pohár bobuľového ovocia aspoň dvakrát za týždeň ochrániť pred vysokým tlakom, cukrovkou a obezitou.
Vysoký obsah vlákniny
Všetky druhy bobuľového ovocia obsahujú dostatok vlákniny, najmä tej rozpustnej, ktorá viaže vodu a reguluje trávenie cukrov a tukov. Vďaka tomu sa cítite dlhšie sýti a dokonca podľa vedeckej štúdie1 skonzumujete až o 130 kalórii denne menej.
Najlepšie je bobuľové ovocie zo záhrady
Najlepším zdrojom bobuľového ovocia je záhradka, prípadne to od overeného predajcu na miestnom trhu. Ak si chcete dopriať dostatok malín, černíc, čučoriedok počas celého roka, urobte si poriadne zásoby v mrazničke. Nemusíte sa báť, bobuľové ovocie mrazením nestráca na kvalite a uchováva si takmer všetky svoje zdravotné benefity. Potešíme aj tých, ktorí majú mrazničku plnú, platí to aj pre lyofilizované ovocie.
Preto do rodiny Powerlogy produktov pribudol Upgraded Organic Berries. Inovatívna zmes bobuľového ovocia v BIO kvalite a prebiotickej vlákniny je pre každého, kto si chce dopriať maximálnu dávku prírodných vitamínov a zlepšiť trávenie. Nájdete v nej čučoriedky, maliny, jahody a čierne ríbezle, ktoré sú doplnené o vysokofunkčnú superpotravinu goji.
Jahody: účinky na zdravie
V polovici júna už všetkým lezú hore krkom, džemy narobené, tri plechy bublaniny zjedené, ale tak to má byť. Jahody prospievajú pamäti a zlepšujú učenie. Podľa Harvardskej štúdie2 môže konzumácia jahôd aspoň dvakrát týždenne oddialiť kognitívne starnutie až o dva a pol roka. Aj keď sú sladké, obsahujú viac vitamínu C ako pomaranče. Okrem toho:
- vďaka flavonoidom bojujú proti zápalom v tele,
- sú nízkokalorické,
- posilňujú imunitu
- a napomáhajú zdraviu očí.
Čučoriedky: účinky na zdravie
Ak zjete šálku čučoriedok, doplnili ste svojmu telu mega dávku antioxidantov. V čučoriedkach sa nachádza množstvo antokyánov, ktoré sú schopné znižovať riziko vzniku chronických ochorení.
Štúdia na viac ako 90 000 ženách3 porovnávala ľudí, ktorí jedli čučoriedky aspoň trikrát týždenne a ľudí, ktorí si ich dali raz za mesiac. Po 18 mesiacoch zistili, že tí, čo konzumovali čučoriedky oveľa častejšie, mali o 34 percent nižšie riziko srdcového infarktu.
Ak máte problémy s tlakom, pravidelné jedenie čučoriedok vám pomôže upraviť systolický tlak. Vďaka vysokému obsahu vlákniny napomáhajú zdravému tráveniu a znižujú cholesterol.
Čierne ríbezle: účinky na zdravie
Ďalším bobuľovým ovocím, ktoré je súčasťou produktu Upgraded Organic Berries sú čierne ríbezle. Majú vysoký obsah vitamínu C, posilnia vašu imunitu a vďaka flavonidom bránia usadzovaniu toxických látok v tele, najmä v cievach.
100 gramov ríbezlí má len 63 kcal a 4,3 gramu vlákniny. V každej bobuľke nájdete aj vápnik, železo, fosfor a draslík.
Čierne ríbezle podľa vedeckých výskumov4 pozitívne ovplyvňujú zdravie žien po menopauze, najmä ak trpia cievnymi ochoreniami. Vďaka antokyánom a polyfenolom majú mimoriadne silné antioxidačné vlastnosti.
Maliny: účinky na zdravie
O tom, že sú maliny zdravé, vieme už viac ako 2000 rokov. Prví vedci skúmali maliny už od roku 4 nášho letopočtu5. Podľa najnovších výskumov tieto sladké červené plody dokážu predchádzať rakovine. Látky, ktoré obsahujú, bránia abnormálnemu deleniu buniek a zároveň pomáhajú, aby tie staré bezpečne odumreli.
Maliny zároveň obsahujú kyselinu ellagovú, ktorá dokáže zabíjať niektoré rakovinové bunky. Výskumy na myšiach ukázali, že kyselina ellagová prispieva k významnému potláčaniu rakoviny hrubého čreva, pažeráka či pečene.
Ak si pravidelne doprajete hrsť čerstvých, mrazených či lyofilizovaných malín, zápcha sa vám oblúkom vyhne. Obsahujú spomedzi všetkého bobuľového ovocia najviac vlákniny, pričom v jednom hrnčeku skonzumujete zhuba 8 gramov vlákniny.
Bezlepkové tekvicové lievance – aj sladké môže byť zdravé
Flavonoidy a polyfenoly: Čo je to?
Pravdepodobne ste si všimli, že pri bobuľovom ovocí často spomíname polyfenoly a flavonoidy.
Polyfenoly sú zlúčeniny prirodzene sa vyskytujúce v rastlinnej potrave, ktoré chránia rastliny pred UV žiarením, chorobami aj škodcami. Vďaka nim má bobuľové ovocie svoju charakteristickú farbu a vôňu.
Flavonoidy sú polyfenolové zlúčeniny a najväčšia podskupina polyfenolov. Pre ľudí majú flavonoidy množstvo zdravotných výhod, vrátane protizápalových, antioxidačných a protirakovinových účinkov.
Aké sú účinky polyfenolov?
- Neutralizujú voľné radikály a chránia bunky pred oxidačným stresom.
- Znižujú zápaly v tele.
- Môžu pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby, rakovina a neurodegeneratívne ochorenia.
Aké sú účinky flavonoidov?
- Flavonoidy bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú regulovať bunkovú aktivitu. Vďaka tomu vaše telo lepšie zvláda boj s toxínmi a stresovými faktormi.
- Zároveň sú antioxidantom, ktorý pôsobí protizápalovo a dokáže zneškodniť niektoré vírusy.
- Pravidelná konzumácia bobuľového ovocia sa odporúča ľuďom s chronickými zápalovými ochoreniami.
Doprajte si dávku zdravia každý deň
Všetky uvedené benefity si môžete dopriať každý deň – dokonca v bio kvalite. Upgraded Organic Berries obsahuje to najzdravšie lokálne bobuľové ovocie, goji a čakankovú vlákninu. Vznikol tak produkt, ktorý má skvelú chuť a vedecky podložene zlepšuje zdravie.
Prírodné antioxidanty fungujú lepšie
Paradoxom je, že antioxidanty, ktoré ľudskému telu pomáhajú, môžu byť aj škodlivé. Týka sa to konzumovania väčšieho množstva izolovaných antioxidantov, ktoré začnú podporovať oxidačné poškodenie. To znamená, že vysoké dávky samotného vitamínu C nemajú taký efekt, ako prírodné potraviny.
Najlepší účinok majú antioxidanty tak, ako ich vytvorila samotná príroda. Zložky v bobuľovom ovocí sa navzájom dopĺňajú a podporujú, čím sa zvyšuje ich antioxidačná sila. Preto v Upgraded Organic Berries nenájdete žiadnu chémiu, ale len koncentrované zdravie z prírody.
Odkazy na štúdie:
- Dietary fiber decreases the metabolizable energy content and nutrient digestibility of mixed diets fed to humans
- Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline
- High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women
- Are antioxidants helpful for disease prevention?
- Red Raspberries-Fact sheets
Text: Powerlogy
Foto: Powerlogy, Shutterstock