Pripravte si doma sladké & trendy Pumpkin Spice Latte

Tekvicové latté je ideálny nápoj na chladné dni, ktorý vás zahreje svojou jemnou krémovosťou a sladko korenistou chuťou. Urobte si ho doma!
Na prípravu tekvicového latté potrebujete v prvom rade tekvicové pyré a tekvicový sirup, ten si môžete buď kúpiť hotový, alebo (ak máte doma na jeseň veľa tekvíc) môžete si ho vyrobiť. Dochutiť ním môžete kávu, ale aj sladké kaše, či palacinky.
Príprava tekvicového latté bude trojfázová.
1. Tekvicové pyré:
Potrebujeme:
- tekvicu (najlepšie hokkaido)
Tekvicu dáme piecť domäkka asi na 200 °C. Potom z nej odstránime šupku a už upečenú tekvicu dáme dusiť pod pokrievkou a podlejeme ju vodou. Následne pyré rozmixujeme alebo rozmiešame.

Káva alebo energetický nápoj? Čo je lepšie?
2. Tekvicový sirup:
Potrebujeme:
- 1 šálku tekvicového pyré
- 1 l vody
- ½ kg trstinového cukru
- korenia podľa chuti: škoricu, zázvor, kardamon, badián, muškátový oriešok, vanilku
- štipku soli
Najskôr spolu povaríme všetky ingrediencie okrem pyré. Môžeme odstrániť korenie, ak sme ho dali v celku. Pravdepodobne si ho budete chcieť aj odložiť, takže ho klasicky nalejeme do vysterilizovaných fliaš.

Babie leto je najideálnejšie obdobie na vysokohorskú turistiku. Prečo?
3. Tekvicové latté:
Potrebujeme:
- tekvicový sirup
- šálku espressa (nie instantnú kávu)
- šálku mlieka (môžete použiť aj mandľové alebo kokosové)
- šľahačku
- škoricu
Príprava:
- Pripravíme si kávu – espresso.
- Našľaháme mlieko a pripravíme šľahačku.
- Espresso premiešame s tekvicovým sirupom.
- Ako prvú vrstvu nalejeme espresso so sirupom. Ako druhú vrstvu našľahané mlieko, potom šľahačku a výsledok posypeme škoricou.

Text: MS
Foto: Shutterstock