Posilnite imunitu a nechajte sa v zime zohriať jedlom

6. januára 2025
zimné recepty

Zima je obdobím, keď naše telo potrebuje extra starostlivosť, aby zvládlo chladné dni, udržalo si energiu a získalo dostatok potrebných živín. 

V zimných mesiacoch je naše telo vystavené chladu, nedostatku slnečného svetla a zvýšenému riziku nachladnutia či chrípky. Správne zvolené jedlá môžu výrazne podporiť imunitný systém, zahriať organizmus a poskytnúť energiu potrebnú na zvládanie náročnejších dní.

Základom je vyberať sezónne a kvalitné potraviny, ktoré nielen zasýtia, ale aj podporia celkové zdravie. Sezónna zelenina a ovocie by mali tvoriť základ zimného jedálnička. Kapusta, kel, mrkva, zeler či červená repa sú plné vitamínov a antioxidantov. Napríklad červená repa podporuje prekrvenie organizmu a dodáva telu železo, ktoré je dôležité pre tvorbu energie.

Z ovocia sú skvelou voľbou jablká a hrušky, ktoré sú bohaté na vlákninu, a citrusové plody, ako pomaranče a mandarínky, ktoré poskytujú vitamín C na posilnenie imunity. Okrem toho nezabúdajte na orechy a semienka, ktoré sú cenným zdrojom zdravých tukov, selénu a zinku. 

Pozor na hydratáciu 

Aj keď v zime nemusíme pociťovať smäd tak intenzívne ako v lete, je dôležité dbať na dostatočný pitný režim. Teplé nápoje, ako bylinné čaje z mäty, harmančeka, lipy alebo šípok, nielen zahrejú, ale aj podporia obranyschopnosť.

Šálka zázvorového čaju s medom a citrónom je výborným spojencom v boji proti prechladnutiu. Ak máte radi sladké nápoje, skúste pridať štipku škorice alebo klinčekov do jablčného džúsu a vytvoriť si vlastný „zimný punč“. 

šálka čaju
Teplé nápoje, ako bylinné čaje z mäty, harmančeka, lipy alebo šípok, nielen zahrejú, ale aj podporia obranyschopnosť. Foto: Shutterstock.

Pečené v rúre 

Zimné obdobie je tiež vhodné na prípravu domácich jedál, ktoré zahrejú a podporia vaše zdravie. Dusené jedlá, zapekané pokrmy zo zeleniny alebo kaše môžu byť vynikajúcim spôsobom, ako kombinovať rôzne druhy potravín do chutného a výživného celku. Nezabúdajte ani na fermentované produkty, ako sú kyslá kapusta či kimči, ktoré podporujú zdravie čriev a tým aj celkovú imunitu. 

jesenná a zimná zelenina
Zimné obdobie je tiež vhodné na prípravu domácich jedál, ktoré zahrejú a podporia vaše zdravie. Foto: Shutterstock.

Zdravé tuky 

Ryby a morské plody sú ďalšou nevyhnutnou súčasťou zimného jedálnička. Ryby, ako losos, makrela, sleď či tuniak, obsahujú omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. Tieto látky pomáhajú nielen posilňovať imunitný systém, ale aj udržiavať zdravie kostí, ktoré môžu v zime trpieť nedostatkom slnečného žiarenia.

Ak nemáte ryby v jedálničku pravidelne, zvážte ich doplnenie pomocou kvalitných rybích olejov alebo doplnkov výživy. 

pečená ryba
Ryby a morské plody sú nevyhnutnou súčasťou zimného jedálnička. Foto: Shutterstock.

Sila vývarov 

Vývary sú v zimnom období skutočným zázrakom na tanieri. Teplé a výživné, poskytujú telu potrebnú hydratáciu, energiu a dôležité živiny. Dlhé varenie umožňuje uvoľnenie minerálov, kolagénu a ďalších prospešných látok. Kolagén z kostí navyše podporuje zdravie kĺbov a zlepšuje elasticitu pokožky, ktorá je v zime náchylná na suchosť. Kvalitný mäsový vývar je bohatý na bielkoviny, ktoré podporujú regeneráciu organizmu, a obsahuje aminokyseliny, ako je glutamín, ktorý prispieva k zdraviu čriev.

Zeleninové vývary sú skvelou alternatívou pre vegetariánov – okrem vitamínov a minerálov poskytujú aj vlákninu a nízky obsah kalórií. Pridaním korenín, ako zázvor alebo kurkuma, môžete vývar obohatiť o zahrievacie a protizápalové účinky. Navyše, vývar je ideálnym základom na prípravu polievok, omáčok či rizota, čím sa stáva neoddeliteľnou súčasťou zdravého zimného jedálnička. 

kurací vývar
Vývary sú v zimnom období skutočným zázrakom na tanieri. Foto: Shutterstock.


Text: RELAX
Foto: BILLA, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu