Na čo je dobrý kolagén a kde ho nájsť?

22. júla 2019
Kolagén Powerlogy. Foto: Powerlogy

Čo je to vlastne kolagén proteín a aký je rozdiel oproti klasickej srvátke či vegánskym alternatívam? Pre naše telo má veľký význam a prináša zdravotné benefity, kde ho však nájsť? Aké potraviny sú jeho dobrými zdrojmi a po ktorých doplnkoch výživy siahnuť?

Čo je to kolagén?

Kolagén je s pomerom viac ako 30 percent najzastúpenejším stavebným proteínom nášho tela. Je to v podstate spájacie tkanivo pre skoro všetky štruktúry v tele od vlasov cez svaly až po kosti či, dokonca, hlavné orgány, ako je srdce, pečeň či pľúca.

Kolagén je zostavený z kompletného profilu dôležitých aminokyselín, kde ide najmä o funkčnosť vysokej dávky glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Práve tieto aminokyseliny najviac podporujú hojivé a regeneračné procesy v tele. Naše telo kolagén síce prirodzene produkuje, ale s narastajúcim vekom a priemernou životosprávou sa jeho produkcia postupne znižuje, čo vedie k oslabeniu štruktúr buniek a prejavom starnutia.

Hlavným rozdielom medzi kolagénom a klasickými proteínmi, ako je srvátkový či kazeínový, alebo vegánske alternatívy, je práve hodnota vybraných aminokyselín. To však neznamená, že iné proteíny sú horšie, ale skôr to, že majú skôr anabolický účinok, podporujú rast alebo udržiavanie svalovej hmoty. Kolagén slúži skôr ako dlhodobá výživa bunkových tkanív. Ak sa pustíte do hlbšej analýzy, zistíte, že existuje až 28 rôznych druhov kolagénov. Avšak dôležité sú najmä typy I., II., a III., ktoré majú v tele najväčšie zastúpenie (80 – 90 %).

Čo je to ale kolagén peptid?

Ľudia sú často zmätení z toho, čo je to hydrolizovaný peptid alebo hydrolizovaný kolagén. V podstate ide len o správne a užitočne spracovaný kolagén, ktorý sa procesom hydrolizácie rozbíja na aminokyseliny, teda peptidy, ktoré telo dokáže ľahšie a rýchlejšie stráviť a absorbovať.

Vďaka hydrolyzácii je veľmi dobre vstrebateľný aj Power Collagen. Nespôsobuje problémy s trávením či zápalové reakcie. Hydrolyzovaný kolagén je spracovaný buď tepelne, alebo enzymaticky, aby sa obmedzila jeho zrážanlivosť. Power Collagen je upravený enzymaticky, keďže nám išlo o čo najšetrnejšie spracovanie a vysokú kvalitu (pri tepelnom spracovaní dochádza k čiastočnej denaturizácii).

Praktické tipy

    1. Ak chcete kvalitný kolagénový doplnok, je dôležitý kvalitný zdroj s obsahom troch kľúčových aminokyselín a jeho forma spracovania.
    2. Rovnako platí, že tak, ako existuje srvátkový proteín, kazeínový proteín,  vegánsky ryžový, hráškový či konopný proteín, je druhom proteínu aj kolagén. Rozdielom sú však ich účinky a benefity pre naše telo.

7 benefitov kvalitného kolagénu

Z môjho pozorovania súčasnej životosprávy produktívnych a aktívnych ľudí 21. storočia by som kolagén odporúčal každému. Či už preventívne alebo na podporu regenerácie tkanív po operácii, úraze, pri bolestiach kĺbov či zápale žalúdka. Veď sa len zamyslime, ako dobre padne na žalúdok taký poctivý hovädzí špikový vývar alebo originálna vietnamská pho ga či japonský ramen.

Kolagén Powerlogy. Foto: Powerlogy
Kolagén Powerlogy. Foto: Powerlogy

Vyberám dôležité benefity, ktoré môžete sami testovať a vyhodnotiť už po mesiaci pravidelnej suplementácie či zvýšeného príjmu kolagénu z bežnej stravy:

1 Rýchla oprava tkanív

Kolagén proteín dodá telu aminokyseliny, ktoré zabezpečujú kohéznosť, elasticitu a priamu výživu fascie.

2 Podpora kostí a kĺbov

Kolagén podporuje silnejšie, ťažšie a pevnejšie kosti. Obsahuje dve stavebné jednotky chrupavky, ktoré je po každom cvičení alebo športovom výkone nutné doplniť.

3 Revitalizuje pokožku a vlasy

Kolagén vďaka obsahu prolínu a glycínu podporuje hydratáciu, zabraňuje prehlbovaniu vrások, udržuje elasticitu vašej pokožky i pevné vlasy.

4 Spomaľuje starnutie

Power kolagén proteín nahrádza nevyhnutné bielkoviny, ktoré vekom slabnú a rozkladajú sa, a uľahčením syntézy kreatínu v tele zároveň prispieva k regenerácii a udržiavaniu svalovej hmoty.

5 Pomáha prehlbovať spánok

Kolagén proteín užitý pred spánkom ho prehlbuje, telu dodáva arginín na stimuláciu uvoľňovania rastového hormónu a živiny nevyhnutné na opravu tkanív počas spánku.

6 Podporuje mozog

Power kolagén proteín dodáva telu glycín, neurotransmiter zapojený v motorických a senzorických dráhach a taktiež syntéze ATP.

7 Prispieva k hojeniu výstelky žalúdka a čriev a syndrómu priepustného čreva

Práve žalúdok, trávenie, podráždené črevo a nesprávny mikrobíom sú často najväčším problémom súčasnosti.

Ako získať kolagén z prirodzenej stravy a na čo určite nezabudnúť?

Príroda nás stvorila tak, aby sme v základe životosprávy využívali najprv jej prirodzené zdroje. Preto aj kolagén odporúčam primárne zabezpečiť z pravidelného príjmu poctivých hovädzích, bravčových či kuracích vývarov z kostí alebo chuťoviek, ako sú huspenina, tlačenka či kvalitné jahňacie, divinové alebo hovädzie mäso s kosťou.

Kolagén môže byť aj z rýb, ale tie už je u nás ťažšie a drahšie dostať v požadovanej kvalite aj s kožou. V každom prípade však treba zdôrazniť, že pre využiteľnosť kolagénu je kritický aj vitamín C. Aj preto sa pridáva priamo do doplnkov, hoci celkovo nezáleží až tak na tom, že ho prijímate naraz, ale že ho máte v životospráve dostatok.

Nerobte si však špeciálne výpočty a obavy, stačí, keď budete denne konzumovať zeleninu a vybrané ovocie, lebo vitamín C telu aj tak pre zdravie a vitalitu a mnohé ďalšie procesy treba.

3 tipy na doplnenie kvalitného kolagénu a chutnú suplementáciu

Osobne nemám dobrý prístup k poctivým vývarom a kvalitnú tlačenku či mäso tiež nemám chuť jesť každý deň. Kolagén si preto dopĺňam s chuťou najmä týmito troma efektívnymi spôsobmi:

Polievky a omáčky

Domáce zeleninové polievky alebo rôzne karí zahusťujem jednou až dvoma polievkovými lyžicami kolagénu. Aj kratšie varená polievka tak má chuť a hodnotu dlhšie vareného vývaru.

Power Smoothies

Osobne preferujem smoothies s kokosovým či mandľovým mliekom alebo bielym jogurtom, do ktorého pridávam banán, čučoriedky, jahody, jednu polievkovú lyžicu kolagénu (10 g) a mandľové maslo, vanilku, škoricu či kakao… Pokročilí môžu pridať aj extra MCT a kompletné seriózne ľahko stráviteľné a sýte raňajky či desiata ako lusk sú na svete.

Power Coffee

Káva s maslom a C8 MCT sú moje najčastejšie raňajky už niekoľko rokov. Do kávy možno pokojne pridať aj polievkovú lyžicu kolagénu a veľa ľudí kolagénom nahrádza klasickú práškovú smotanu. Chuť je skvelá a lahodná.

3 najčastejšie kladené otázky o suplementácii Power kolagénom

Môžem kolagén užívať v tehotenstve?

Áno, kolagén je ako hovädzí vývar a náš kolagén neobsahuje žiadne prímesi. Jedná sa o čistý hydrolizovaný hovädzí proteín, ktorý je klasifikovaný ako potravinam nie ako výživový doplnok.

Dušan Plichta. Foto: Powerlogy
Biohacker Dušan Plichta. Foto: Powerlogy

Pre koho je kolagén vhodný? Je len pre aktívnych športovcov?

Kolagén je vhodný pre každého v rámci komplexnej a plnohodnotnej výživy, keďže ide o najzastúpenejší proteín v tele, ktorý je základom pre obnovu chrupaviek, kĺbov, šliach a regeneráciu tkanív. Je vhodný pre všetkých, dokonca aj pre tehotné ženy, deti a dôchodcov. Samozrejme, nároky starších ľudí, ľudí v regenerácii tkanív po operácii a športovcov sú väčšie.

Aká je odporúčaná denná dávka kolagénu?

Potreby sú individuálne, keďže nemôžeme presne vedieť, v akom stave je vaše telo a životospráva. Desať gramov denne (1 PL) je však základ, ktorý sa dá štatisticky aplikovať na väčšinu ľudí hľadajúcich podporu výživy tkanív.


Foto: Powerlogy

1/1
Zavrieť reklamu