20 tipov, ako si zamilovať behanie alebo ako začať behať a neskončiť s tým

13. októbra 2020
Beh. Foto: Shutterstock

Behanie je náročné. Nudné. A bolí. Sú vám tieto výhovorky povedomé?

Áno, je pravda, že behanie nie je ľahké. A nie je žiadne tajomstvo, že nie každý zvláda tráviť dlhé kilometre sám so svojimi myšlienkami. O to viac, keď to odsýpa pomaly a obzvlášť, keď už statočne bolia najrôznejšie svaly. Ale dá sa to – aj beh si môžete naozaj užívať. A my vieme, ako na to…

Zabudnite na minulosť

Aj vám sa pri slove beh vybavujú spomienky na telocvikára, ktorý vás nútil krúžiť do nemoty po atletickej dráhe, hoci ste nevládali a ledva ste plietli nohami? Možno sa vám v mysli vynoria aj tváre posmievajúcich sa spolužiakov. Kto by teda chcel behať, keď mu tento šport nikdy nič pozitívne nepriniesol?

Zabudnite však na to, čo bolo. Behať môžete ísť sami, pod rúškom tmy, zatiaľ čo posmievajúci sa spolužiaci (pravdepodobne) sedia doma pred telkou a hladkajú si rastúce bruško. Behanie totiž nie je o rýchlosti a zručnostiach – je hlavne v hlave. Či vyrazíte v troj- alebo v deväťminútovom tempe, potrebujete len pár tenisiek a chuť pustiť sa do toho.

A nezabudnite, neznamená to, že keď ste si beh neužívali pred dvadsiatimi rokmi, nebudete si ho užívať ani teraz.

Dajte si cieľ

Nemyslíme tým len dlhodobý cieľ typu – raz odbehnem polmaratón. Potrebujete aj menšie, čiastkové ciele, ktoré budú udržiavať vašu motiváciu a budú dávať vašim tréningovým snaženiam zmysel.

Dávajte si preto cieľ pred každým behom – môže to byť pokojne aj „len“ záväzok, že dnes celý beh odbehnete bez chôdze. Fantázii sa však medze nekladú.

Beh. Foto: Shutterstock
Beh. Foto: Shutterstock

Premýšľajte nad originálnymi cieľmi a výzvami – dajte si napríklad za cieľ prebehnúť cez všetky mosty vášho mesta. Takto budete mať príťažlivú motiváciu a z behu budete mať ešte väčšiu radosť.

Spomaľte

S behom ešte len začínate? Tak sa pekne držte múdreho odkazu našich predkov: „pomaly ďalej zájdeš.“ Typickou začiatočníckou chybou je totiž vyraziť hneď z brány plnou parou vpred.

Samozrejme, keďže s behaním nemáte skúsenosti, veľmi skoro sa zadýchate, unavíte, začnú vám tuhnúť nohy a po krátkej dobe ste kompletne unavení. Oveľa horšie je však až to, čo príde potom – priveľa bežcov začiatočníkov si túto skúsenosť interpretuje tak, že na behanie nemajú talent a nemá zmysel v tom pokračovať.

A preto je dôležité, aby ste začali v pomalom, konverzačnom tempe. Takto si budete budovať aeróbnu vytrvalosť, na ktorej budete môcť postupne stavať a posúvať svoju výkonnosť ďalej.

Nebehajte sama

Áno, bežať sám pod rúškom tmy vyhýbajúc sa všetkému živému má tiež svoje čaro. Ale pri behu vo dvojici vám čas tak ubehne, že si ani neuvedomíte, koľko ste toho už prebehli.

Zavolajte kamarátke, ktorú ste dlho nevideli, a dohodnite si spoločný výbeh. Budete si mať toho toľko čo povedať, že vám (pravdepodobne) nebude stačiť ani naplánovaná kilometráž.

Štúdie ukazujú, že páry, ktoré behajú spolu, ostávajú spolu. Foto: Shutterstock
Štúdie ukazujú, že páry, ktoré behajú spolu, ostávajú spolu. Foto: Shutterstock

Prípadne to pojmite romanticky – prečo si z behu nespraviť rande? Štúdie ukazujú, že páry, ktoré behajú spolu, ostávajú spolu.

Zahrajte sa

Pamätáte si ešte na všetky tie divné hry, ktoré rodičia vymýšľali pri dlhých cestách, aby vás a súrodencov nejako zabavili? Zaspomínajte si. Teraz je ten správny čas trochu ich oprášiť.

Ak sa do ulíc vydáte s parťákom, vyskúšajte napríklad starý dobrý slovný futbal. Ak sa behať vydáte sami, môžete vyskúšať abecedu – snažíte sa nájsť všetky písmená abecedy na bilbordoch, nápisoch, značkách,…

Objavujte

Keby ste každý deň jedli rovnaký obed, skôr či neskôr by ste sa ho prejedli. Rovnaké je to s behaním.

Trmácať sa stále tými istými chodníčkami, tými istými cestičkami sa vám môže veľmi rýchlo zunovať. Nebojte sa objavovať, vydať sa niekam, kade ste ešte nešli. Zabehnite si do lesa a vžite sa do kože výskumníka. Bežte rovno za nosom a nechajte sa vtiahnuť do majestátnosti prírody.

Zvlášť teraz na jeseň je beh v lese priam magický. Možno si nakoniec behanie zamilujete práve kvôli tomu, na aké čarovné miesta vás dokáže dostať. Povýšte beh z tréningu alebo z nástroja na chudnutie na zážitky.

Hýčkajte sa

Nie je nič zlé na troche umiernenej márnivosti. Áno, jasné, že sa dá behať aj v starých vyťahaných teplákoch, ale pekné oblečenie je tak pekné… Odmeňujte sa, motivujte sa. Kúpte si tie nádherné bežecké gate, ktoré chodíte obzerať každý týždeň. Nahoďte sa do toho, čo sa vám páči a v čom sa cítite dobre – beh vás má predsa baviť, nie?

Koniec dobrý, všetko dobré

Obzvlášť náročný tréning zakončite niečím, čo vás poteší, čo na vašej tvári vyvolá úsmev, niečím, na čo sa budete celý beh tešiť a z čoho budete mať dobrý pocit.

Pre niekoho to môže byť pivo, pre iného dobré raňajky. Prípadne, občasné zabehnutie si do susedného mestečka, kde majú tak skvelú zmrzlinu tiež nemusí byť zlá pôžitkárska motivácia.

Milujete vodu? Zabehnite si k nejakému prístupnému vodnému toku a schlaďte si aspoň nohy – okrem toho, že studená voda bude pozitívne vplývať na regeneráciu, je vynikajúcou psychohygienou, ktorá efektívne dokáže utopiť (nielen) stres. Domov sa budete vracať síce fyzicky vyčerpaní, ale psychicky nabití a oddýchnutí.

Zabehnite si do lesa a bežte rovno za nosom a nechajte sa vtiahnuť do majestátnosti prírody. Foto: Shutterstock
Zabehnite si do lesa a bežte rovno za nosom a nechajte sa vtiahnuť do majestátnosti prírody. Foto: Shutterstock

Spoznávajte iných bežcov

Spravte si menší prieskum, či vo vašom meste fungujú nejaké bežecké kluby alebo bežecké skupiny.

Pohrabte sa trochu na internete, skúste si pozrieť bežecké skupiny na rôznych sociálnych sieťach a zapojte sa do bežeckého života aj vo virtuálnom svete. Dozviete sa veľa zaujímavých informácií a zároveň sa behanie stane viac súčasťou vášho života.

Navyše, ak sa vám podarí nájsť (alebo vytvoriť) skupinu, ktorá sa pravidelne stretáva a behá spolu, uvidíte, že sa vám bude trénovať ľahšie – skupina vás potiahne aj keď sa vám nebude chcieť, keď bude zlé počasie a keď budete unavení z práce. Beh sa zmení z nudného tréningu na spoločenskú udalosť.

Behajte v rytme

Ďalším vcelku osvedčeným spôsobom ako si behanie spríjemniť je behať v rytme obľúbených skladieb, prípadne, ak radi počúvate nahovorené knihy, prečo čas strávený behom takto efektívne nevyužiť?

Samozrejme, nie je to povinnosť a nemalo by to byť ani pravidlo – je dobré si pri behu trochu vyčistiť hlavu a byť chvíľu sám so sebou. Má to výhodu aj v tom, že keď si tie slúchadlá do uší dáte, bude to pre vás (príjemná) zmena a trochu sa nakopnete, aj keď práve nebudete mať úplne najlepšiu náladu.

Vyrazte do terénu

Veľa ľudí začne behať v teréne kvôli tomu, aby si neotĺkali kĺby na tvrdých asfaltových povrchoch. To, čo však objavia, ich chytí za srdce tak, že sa z toho stane láska na celý život.

Behať v teréne prináša úplne nový rozmer. Je to zábava (žiadne nekonečné asfaltové roviny), je to radosť, môže to byť adrenalín… K tomu sa pridáva vôňa lesa, zurčanie bystriny, vyplašená srnka, šuchotanie divého prasiatka. Ak nebudete behať s klapkami na očiach, neexistuje vesmír, v ktorom by ste si beh v teréne nezamilovali.

Behať v teréne prináša úplne nový rozmer. Foto: Shutterstock
Behať v teréne prináša úplne nový rozmer. Foto: Shutterstock

Čítajte

Nájdite si dobré zdroje bežeckého čítania – v dnešnej dobe je už aj v kníhkupectvách dobrý výber zaujímavej bežeckej literatúry.

A nemáme na mysli len knihy o tréningu a tréningových metódach. Svetové bestsellery, ako napríklad staré dobré Stvorení pre beh (Christopher McDougall), zhltnete jedným dychom a zároveň sa nebudete môcť dočkať, kedy nohy obujete do tenisiek.

Vyrazte naľahko

A nemyslíme tým to, že sa máte málo obliecť. Tento odsek je špeciálne určený pre tých, ktorí majú radi všakovaké technologické hračky a svoj beh musia mať vždy presne odmeraný, musia vedieť, koľko kilometrov odbehli, akým tempom, pri akom tepe a koľko kalórií pri tom spálili.

Z času na čas nechajte doma hodinky, hrudný pás, telefón a vyrazte naľahko. Nepremýšľajte nad tým, ako ste už ďaleko, či bežíte dostatočne rýchlo – jednoducho bežte tak ako to cítite, tak ďaleko, ako sa vám chce.

Je oveľa pravdepodobnejšie, že skutočnú radosť z behu budete mať až pri takomto vybehnutí naľahko.

Dajte behaniu dôležitosť

Behanie si dopredu naplánujte a zapíšte si ho do diára ako schôdzku. Zdá sa vám to divné?

Môže vám to však pomôcť skutočne vybehnúť – v diári budete mať svoj beh stále na očiach a hlavne, takto mu priradíte dôležitosť. Nebudete premýšľať nad tým, či sa vám chce alebo nie. Bude to pre vás ako stretnutie, na ktoré jednoducho idete. Navyše, povedzme si pravdu – toto je jedno z tých príjemnejších „stretnutí“.

Nechajte sa uniesť

Ak sa ešte necítite na to, aby ste si skúsili svoje prvé bežecké preteky, choďte sa na nejaké pozrieť. Dobré preteky vás strhnú svojou atmosférou, aj keď budete „len“ ako divák. A je veľmi pravdepodobné, že tie ďalšie budete už chcieť zažiť aj na vlastnej koži z opačnej strany.

Pretekajte

Pomaličky sa odhodlajte na zapojenie sa do pretekového kolotoča. Prihláste sa a hlavne, zaplaťte štartovné. Takto budete ešte viac motivovaní.

Začínajúci bežci si radšej vyberajú preteky, ktoré mávajú pomerne rozsiahle štartové pole. Možností je však veľa a keďže v poslednej dobe sa z behu stala veľmi moderná záležitosť, pretekových príležitostí je stále viac a viac. Zvážte reálne svoje schopnosti, vyberte si vhodnú vzdialenosť a vrhnite sa na prípravu. Motivácia blížiacich sa pretekov dokáže pekne „vyhecovať“.

Zrýchlite

Áno, tempové a intervalové tréningy bývajú náročné, ale sľubujeme vám, že sa pri nich nebudete nudiť. Samozrejme, neprežeňte to – takýto typ behov by ste mali zaradiť do svojho plánu až keď si vybudujete trochu základ.

Dôležité je, aby ste sa hneď na začiatku nezranili. To by nebol úplne najlepší štart do aktívneho životného štýlu.

Postupne si zaraďte do pravidelných behov intervaly, fartleky a tempové behy – jednoducho, vytrhnite sa zo stereotypu pomalých behov a zmeňte tempo.

Zaznamenávajte

Veďte si o svojich výbehoch záznamy. Ak ste štatistický typ, ak radi rozoberáte svoje výsledky, ak radi porovnávate jednotlivé výkony, určite si hrabanie sa v tabuľkách zamilujete.

Svoje športové aktivity si môžete zapisovať ručne do zošita alebo si svoj tréningový denník môžete viesť na niektorom z viacerých webov umožňujúcich takéto záznamy (napríklad Garmin Connect).

Výhoda takýchto záznamov je jednak v tom, že máte reálny prehľad koľko času behu skutočne venujete, a, čo je hádam ešte dôležitejšie, vidíte svoje pokroky. A to je veľmi dobrá motivácia.

Dávajte si výzvy

Už ste si nejaké tie kratšie preteky vyskúšali a chcete svoje behanie posunúť na vyššiu úroveň? Prihláste sa na ďalšie!

Tentokrát si však vyberte také, ktoré sú až o niekoľko mesiacov a zdajú sa byť tak trochu mimo vašu výkonnostnú kategóriu. Či to už bude dlhšia vzdialenosť (napríklad polmaratón) alebo terénny beh s brutálnym prevýšením, prinesie to do vášho tréningu nový impulz, ktorý vás bude posúvať ďalej.

Dajte si pauzu

Veľa bežcov priznalo, že beh si skutočne zamilovali až potom, čo behať prestali. Zdá sa vám to nelogické? Behanie je totiž často ako byť vo vzťahu – najskôr vám je dobre, potom vám je dobre ešte viac a potom sa niečo stane a vy si potrebujete dať pauzu. Potom sa vrátite a zistíte, čo ste takmer stratili. A vtedy sa zamilujete.

Hovorí sa, že beh buď milujete alebo nenávidíte. Ak váš prípad je ten druhý, netrápte sa tým a nestrácajte čas aktivitou, ktorú nemáte radi. Možno ste v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. A vôbec to neznamená, že ešte niekedy v budúcnosti sa z vás nestane bežecký maniak.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu