Pumpkin Spice Latte uspokojí vašu chuť na sladké. Pripravte si ho doma z tekvice alebo hokkaida.

27. septembra 2021

Na prípravu tekvicového latté potrebujeme v prvom rade tekvicové pyré a z neho následne tekvicový sirup. Ostatné ingrediencie budete mať pravdepodobne doma.

Tekvicový sirup si môžeme buď kúpiť hotový, alebo, ak máte doma na jeseň veľa tekvíc, môžete si ho vyrobiť. Nielenže sa s ním dá dochucovať káva, ale aj palacinky a sladké kaše.

Príprava tekvicového latté bude teda trojfázová. V prvej fáze si pripravíme tekvicové pyré.

Na prípravu tekvicového pyré potrebujeme:

  • tekvicu (najlepšie hokkaido)

Tekvicu dáme piecť domäkka asi na 200°C. Potom z nej odstránime šupku a už upečenú tekvicu dáme dusiť pod pokrievkou a podlejeme ju vodou. Následne pyré rozmixujeme alebo rozmiešame. Hotovo.

Pyré máme hotové. V druhej fáze si z pyré pripravíme tekvicový sirup. Potrebujeme naň:

  • 1 šálku tekvicového pyré
  • 1 l vody
  • ½ kg trstinového cukru
  • korenia podľa chuti: škoricu, zázvor, kardamon, badián, muškátový oriešok, vanilku
  • štipku soli

Najskôr spolu povaríme všetky ingrediencie okrem pyré. Môžeme odstrániť korenie, ak sme ho dali v celku. Pravdepodobne si ho budete chcieť aj odložiť, takže ho klasicky nalejeme do vysterilizovaných fliaš.

Potešte sa na jeseň tekvicovým latté. Foto: Shutterstock

V tretej fáze si pripravíme latté. Potrebujeme:

  • tekvicový sirup
  • šálku espressa (nie instantnú kávu)
  • šálku mlieka (môžete použiť aj mandľové alebo kokosové)
  • šľahačku
  • škoricu

Príprava latté:

  1. Pripravíme si kávu – espresso.
  2. Našľaháme mlieko a pripravíme šľahačku.
  3. Espresso premiešame s tekvicovým sirupom.
  4. Ako prvú vrstvu nalejeme espresso so sirupom. Ako druhú vrstvu našľahané mlieko, potom šľahačku a výsledok posypeme škoricou.
Tekvicové latté s espressom a šľahačkou. Foto: Shutterstock

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu