Nešťastné pľuzgiere. Ako si poradiť s pľuzgiermi na chodidlách?

Pľuzgiere, šport, beh. Foto: Shutterstock

Ak túto najbežnejšiu bežeckú nepríjemnosť neošetríte poriadne, môžete si privodiť infekciu.

V prvom rade si však prečítajte, ako sa pľuzgierom vyhnúť úplne:

Krémujte si chodidlá

Rovnako ako spotená pokožka, dokáže aj tá suchá narobiť poriadnu neplechu. Keď sa totiž trie o tenisku, ľahko sa oderie. Odporúčame vám teda, aby ste si z krémovania chodidiel vytvorili každodenný návyk a ak si to vaša pokožka vyžaduje, natierajte ju pred behom vazelínou či iným lubrikantom. Medzi chodidlom a teniskou tak vytvoríte ochranný štít.

Krémovanie môže slúžiť ako prevencia vzniku pľuzgierov. Foto: Shutterstock
Krémovanie môže slúžiť ako prevencia vzniku pľuzgierov. Foto: Shutterstock

Ponožky vyberajte s rozumom

Syntetické ponožky dokážu dobre odvádzať pot od pokožky, no tie bavlnené takúto schopnosť nemajú. Trenie zmierňujú aj zosilnené päty a špičky na športových ponožkách.

Športové ponožky sú na šport lepšie ako bavlnené. Foto: Shutterstock
Športové ponožky sú na šport lepšie ako bavlnené. Foto: Shutterstock

Dvoje sú viac než jedny

Nehanbite sa obuť si dva páry ponožiek naraz. Trieť sa tak bude ponožka o ponožku, nie ponožka o pokožku. Ak sú vám v dvoch ponožkách tenisky pritesné, kúpte si o pol čísla väčšie. Pozor však na to, aby vám noha v topánke voľne nelietala.

Všetko musí presne sedieť

Priveľmi tesné tenisky vám spôsobia otlaky na končekoch prstov. Medzi prstami a špičkou topánky by mal byť priestor zhruba na šírku palca. Dobre by vám mali sedieť aj ponožky. Každý kúsok látky na prstoch alebo päte navyše vám môže spôsobiť nepríjemnosti.

Tenisky by nemali byť ani tesné, ani príliš voľné. Foto: Shutterstock
Tenisky by nemali byť ani tesné, ani príliš voľné. Foto: Shutterstock

Čo však robiť, ak už pľuzgier máte?

Veľký pľuzgier vždy vysušte. Ak tak neurobíte, bude vás omínať a bolieť a hrozí, že praskne sám. Umyte si teda ruky, ihlu vydezinfikujte v alkohole a pľuzgier opatrne prepichnite. Sterilizáciu ihly nepodceňujte. Ak tento krok odignorujete, môžete si privodiť vážnu infekciu.

Po prepichnutí pľuzgiera z neho opatrne vytlačte všetku tekutinu. Kožu z pľuzgiera neodstraňujte, zabránite tým vzniku infekcie. Následne ho prelepte rýchloobväzom, aby sa do rany nedostali baktérie.

Ak máte malý pľuzgier, nechajte ho na pokoji. Koža totiž plní ochrannú úlohu, ak vám teda pľuzgier neprekáža v topánke, je zbytočné ho narúšať. Neprepichujte ani otlaky podliate krvou, v opačnom prípade riskujete, že sa vám do krvného obehu dostanú baktérie.

Ak sa vám urobí pľuzgier pod nechtovým lôžkom, najlepšie urobíte, ak zájdete k lekárovi. Určite sa nepokúšajte odstrániť si necht. Mohli by ste si spôsobiť vážnu infekciu.

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu