Jedlá, ktoré vás zahrejú zvnútra
Chladné a sychravé počasie vyvoláva túžbu po jedlách, ktoré nás zahrejú. Pri ich príprave môžete využiť plody, ktoré ponúka jesenná záhrada či príroda.
Ak hovoríme o jedlách, ktoré zahrejú, nemáme na mysli len to, že sú zohriate na určitú teplotu, ale to, že majú prirodzený zahrievací účinok, pretože povzbudzujú naše telo. Súvisí to aj s tým, že počas tráviaceho procesu sa uvoľňuje energia, a teda aj teplo.
Niektoré potraviny dokážu zahriať viac ako iné. Nie je to však len o samotnej potravine, veľký vplyv má aj úprava. Všeobecne najviac zahrievajú jedlá dlho varené alebo pečené. V chladných mesiacoch preto zabudnite na čerstvý šalát a radšej siahnite po pečenej zelenine. Ktoré potraviny rozohrejú zvnútra vaše telo najviac?
Tekvica a strukoviny
Tepelne upravená zelenina funguje ako vnútorný radiátor. Zeleninu môžete zapiecť, ugrilovať alebo uvariť. Takto pripravená zelenina zasýti, zahreje a navyše dodá telu potrebnú vlákninu a vitamíny. Výborná je napríklad tekvica, ktorej je na jeseň neúrekom. Urobte si z nej polievku alebo ju upečte v rúre a servírujte ako prílohu k mäsu alebo základ teplého šalátu.
Skvelé pre telo sú aj strukoviny. Ich prínos pre vaše zdravie je neodškiepiteľný. Okrem množstva vitamínov pozitívne vplývajú na vaše trávenie. Konzumovať ju nemusíte len vo forme strukovinových polievok a prívarkov. Rovnako ako tekvica sa hodia do teplých šalátov.
Ovsená kaša
Ovsená kaša je ideálnym zdrojom tepla. Ak do nej pridáte med, ktorý má rovnaké účinky, efekt ešte znásobíte. Okrem sacharidov, aminokyselín a vitamínov obsahujú ovsené vločky prebiotiká. Tie podporujú rast dobrých črevných baktérií v našom tráviacom trakte a udržujú dobré trávenie.
Navyše opäť telu doprajete poriadnu dávku antioxidantov, ktoré vám pomôžu aj v boji s rôznymi chorobami. Okrem ovsenej kaše môžete vyskúšať pohánkovú alebo ryžovú verziu.
Cestoviny s kuracím mäsom a citrónom
Koreniny
Niektoré koreniny vedia rozprúdiť krv v tele a privodiť vám tak intenzívnejší pocit tepla. Patria medzi ne zázvor, škorica, badián, kardamón, klinček, muškátový oriešok či čierne korenie. Škorica okrem toho, že zahreje, organizmus ochráni pred vírusmi a infekciami.
Čaj zo zázvoru je zasa jedným z najúčinnejších pomocníkov pri prechladnutí. Má pozitívne účinky na trávenie, ale aj udržiavanie telesnej teploty. Čierne korenie zasa podporuje krvný obeh, trávenie a znižuje krvný tlak.
Top päť potravín, ktoré vás zahrejú počas jesenných a zimných chladných dní:
- Pór
- Hovädzie mäso
- Gaštany
- Zázvor
- Strukoviny
Text: RELAX
Foto: BILLA, Shutterstock