Nasušte si vlastné zásoby ovocia, zeleniny a zdravých maškŕt

13. októbra 2017
Sušené ovocie. Foto: Shutterstock

Ponorte sa do alchýmie sušených potravín. Je jednoduchá a rýchla. Doma ušetríte financie a vyprodukujete len minimum odpadu. Sušené potraviny sa ľahko skladujú, vďaka čomu si to najlepšie z nich vychutnáte aj v zime.

Sušenie potravín je zdravou alternatívou k populárnemu zaváraniu.

Tento spôsob úpravy je veľmi šetrný a zachová v ovocí a zelenine enzýmy, vitamíny, minerály a intenzívnu chuť. To sa hodí  pri príprave mnohých sladkých či slaných pokrmov, ktoré sú v zime vďaka nekvalitným ingredienciám často chuťovo nevýrazné.

Bojíte sa, že vám sušené ovocie pridá na váhe? Zabudnite na to! Má takmer rovnaké množstvo kalórií a cukru ako čerstvé ovocie − samozrejme, ak si ho nedosladíte.

Jedna porcia sušených jabĺk, teda asi polovica šálky, obsahuje približne 100 kalórií a 24 gramov cukru. Jedna porcia čerstvých jabĺk, teda jedna celá šálka, predstavuje približne 130 kalórií a 26 gramov cukru. Preto treba byť pri konzumácii sušeného ovocia, rovnako ako toho čerstvého, striedmi.

Ako funguje sušenie?

Sušička odstráni z potravín asi 75 % vlhkosti. Je lepšie, ak ich vysušíte trochu viac ako menej, aby neskôr nezačali plesnivieť. Potom ich uskladnite vo vzduchotesnej nádobe, vo vrecku alebo v taške. Sušené potraviny uložte na chladné tmavé miesto, napríklad do komory alebo suchej pivnice.

Ak ovocie, zeleninu, hríby či dokonca mäso vysušíte správne a uskladníte, vydržia i niekoľko rokov. V The Healing Journal nazývajú sušenie „živým“ skladovaním potravín. História tejto úpravy pokrmov siaha až do biblických čias, keď bola ich dehydratácia nutnosťou.

Moderné sušičky dokážu potraviny sušiť s maximálnym zachovaním živín. Pri sušení ovocia sa stráca len minimálne množstvo vitamínu C a obsah vitamínu A, beta karoténov a minerálov selénu, draslíka a horčíka zostáva nezmenený. Sušené plody sú tak koncentrovanou nutričnou potravinou.

Sušené paradajky. Foto: Shutterstock
Sušené paradajky. Foto: Shutterstock

Domáce sušenie verzus nakupovanie

Sušené potraviny sú v obchodoch často drahé a niekedy i sírené. Je to logické, lebo na malú hmotnosť sušených plodov sa spotrebuje veľké množstvo čerstvého ovocia. Ak ich chcete konzumovať často, je lepšie, ak máte doma vlastnú sušičku. Takto upraviť môžete všetko, čo vám skončí pod rukami.

Ak zarodia jablone, môžete vyrábať jablkové čipsy, štrúdle a ovocné kože. Priniesli vám známi debničku sliviek? V zime si môžete pochutnávať na kvalitných sušených slivkách, ktoré skončia aj v silvestrovskej kapustnici.


Sušička v domácnosti vám dá možnosť spracovať to, čo máte práve doma a nestihnete skonzumovať čerstvé. A to sa odzrkadlí aj na nižších nákladoch a kvalite dobrôt vo vašej komore.

Mnohí ľudia si pod pojmom sušenie potravín predstavia dve či tri potraviny, no možností je oveľa viac: vita palacinky a ovocné kože, fašírky, korpusy na pizze a vita koláčiky, bylinky, hríby, mäso, sušienky, krekry, čipsy, tortily. A to všetko v takej verzii a s ingredienciami, s ktorými budete spokojní.

Sušiť môžete aj zdravé tyčinky, krekry, cookies alebo čipsy. Foto: Shutterstock
Sušiť môžete aj zdravé tyčinky, krekry, cookies alebo čipsy. Foto: Shutterstock

Rýchlovky

Vďaka sušeniu si budete môcť pripraviť aj svoje „instantné“ jedlá na výlety. Ak sa vám polotovary protivia, no občas potrebujete jednoducho niečo „zaliať“ a zjesť, aj vtedy využijete sušenie.

Radi stanujete v divočine a z kuchynského náčinia vám robí spoločnosť len bombička a malý hrniec? Potom určite oceníte kvalitné domáce polievky zo sušených ingrediencií, ktoré postačí jednoducho zaliať. Podobne si môžete vyrobiť i rizotá, omáčky alebo mäsité jedlá.

Práve sušené mäso zaujíma čoraz viac ľudí, pretože predstava „prenosnej“ diviny či hovädzieho a morčacieho mäsa bez toho, aby ste potrebovali chladničku, je jednoducho veľmi lákavá. Ak si mäso chcete dopriať v tej najkvalitnejšej podobe, nechajte sa inšpirovať severoamerickými Indiánmi a pripravte si „pemmican“ − nutrične bohaté jedlo vyrobené z tenkých sušených plátkov mäsa obalených v kúskoch bobuľového ovocia, v mede alebo orieškoch.

Ďalšie výhody sušenia potravín

  1. Úspora energie: Ak ovocie či zeleninu skladujete aj niekoľko týždňov či mesiacov, v porovnaní s mrazením „zožerie“ sušenie iba zlomok elektrickej energie.
  2. Dlhotrvajúca chuť: Na rozdiel od zaváraných či inak konzervovaných plodov si sušené ovocie zachováva okrem vysokého obsahu živín a enzýmov i skvelú chuť a arómu.
  3. Efektívne skladovanie: Pri sušení sa objem surovín zmenší a ich skladovanie je jednoduchšie.
  4. Ekonomická nenáročnosť: Ovocie a zeleninu si počas sezóny nakúpite za najnižšiu cenu a pripravíte si ho na zimu, keď jeho cena rastie. Navyše, v zime pracujú sušičky takmer zadarmo – spotrebujú len minimum energie, premenia ju na teplo a opäť „vyfúknu“ do miestnosti.
  5. Jednoduchá príprava surových pochúťok: Ak prechádzate na surovú stravu alebo ste už skúseným vitariánom, ktorý je často na cestách, sušené plody či zložitejšie pochutiny budú tvoriť dôležitú súčasť vášho bežného jedálnička.
  6. Potravinová samostatnosť: Ak si väčšinu ovocia a zeleniny dokážete vypestovať sami, sušenie vás oslobodí od akejkoľvek potreby industriálneho spracovania.
  7. Efektívne zvlhčovanie vzduchu: Pri sušení sa voda z potravín odparuje priamo do miestnosti. Úžasné vône plné silíc, ktoré vychádzajú zo sušičky, nie sú len príjemné, ale i zdraviu prospešné.
Nasušiť si môžete aj ovocné kože. Foto: Shutterstock
Nasušiť si môžete aj ovocné kože. Foto: Shutterstock

Tip Vitariána

Nabaľte školákom na desiatu sušené ovocie. Je to zdravá alternatíva sladkostí. Zmes ovocia a orieškov môžu mať deti stále poruke a ľahko sa o ňu podelia aj s kamarátmi.

Viac informácií nájdete na: www.vitarian.sk

Text: Hana Moravčíková, vitarian.sk
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu