Ako schudnúť: Čo robiť, ak nemôžem schudnúť?

9. novembra 2018
Ako schudnúť. Foto: Shutterstock

Možno máte pocit, že ste už vyskúšali všetko. Dokonca, že toho robíte a dodržiavate omnoho viac ako ostatní okolo vás, ale vysnívané výsledky ešte stále nemáte. Ako to teda funguje?

Poznáte to pravidlo, že minimálne zo 70% je za našu postavu zodpovedná naša strava a 30% pohyb. Takže aj keď sa pravdepodobne budete musieť začať viac hýbať, stále bude viac záležať na vašej strave. Ale pozor, napriek tomu vás musíme upozorniť, aby ste nič nepreháňali, pretože:

  • nadmerné zvýšenie cvičenia môže spraviť viac zla ako dobra. Jednoducho, ak ste pretrénovaný alebo trénujete neefektívne formy tréningov, tak vaše telo chudnúť nedokáže. Preto je nesmierne dôležité oddýchnuť si, dať si niekedy aj deň voľna a regenerovať.
  • dramatické obmedzenie príjmu kalórii je konkraproduktívne, pretože človek jednoducho žiaden extrém nevydrží dlho. Kontrolu nad sebou jednoducho neudržíte navždy.

Čo teda robiť, aby to fungovalo?

Budeme musieť úplne zmeniť náš prístup k výžive. Namiesto toho, aby sme riešili množstvo kalórii, zameriame sa na ich kvalitu a pomer makroživín vo výžive. Správna dávka bielkovín a vybrané tuky môžu prispieť k lepšiemu metabolizmu v porovnaní s cukrami.

Tak ako trénujeme kondíciu, tak trénujeme aj metabolizmus. Zmena v tele nastáva cez zlepšenie kondície metabolizmu a nie cez reštrikciu kalórii. Eat smart – train smart – feel great.

Menej je viac. Vždy najviac záleží na kvalite tréningu a kalórii.

Zlepšujeme všetko postupne a komplexne. Začíname postupne jesť uvedomelo a potraviny nahrádzame kvalitnejšími. Zaraďujeme viac bežného pohybu, chodíme včas spať, otužujeme, menej a zdravšie maškrtíme, atď. Čo prakticky začať jedávať na raňajky, obed a večeru nájdete tu.

3 návyky, pri ktorých si stále nebudete musieť vzdať svojich obľúbených pôžitkov

Skvelého jedla a vína sa nebudete musieť vzdať úplne, ale dôležité je dopriať si ich ako gastro pôžitky a nie postaviť na tom životosprávu. A aj pritom je dobré vyberať s rozumom a kvalitne.

1. Nízkosacharidové stravovanie s aplikáciou čiastočného hladovania na káve

Niečo veľmi účinné pre väčšinu ľudí… Nič zlé sa vám nestane, ak niekedy vynecháte raňajky a namiesto toho si dáte len kávu s 15g masla a 15 ml MCT tukov. Zaujímavé? Tu sa dočítate viac.

Ak už raňajkovať, skúste prijímať zdravé tuky. Ide o veľmi funkčný a praktický „sacharidový paradox“, kde oproti konvenčnému presvedčeniu, že sacharidy by sa mali prijímať len doobeda, vyskúšajte sacharidy prijímať iba večer. Z rána a na obed je do minimalizovať.

Nebojte sa, nič sa vám nestane, ak vynecháte raňajky a namiesto toho si dáte len kávu s 15g masla a 15 ml MCT tukov. Foto: Shutterstock
Nebojte sa, nič sa vám nestane, ak vynecháte raňajky a namiesto toho si dáte len kávu s 15g masla a 15 ml MCT tukov. Foto: Shutterstock

A koľko tukov a bielkovín? Aby ste si vedeli určiť dávku proteínu, pozrite sa na svoje dlane. To je presne veľkosť mäsa, ryby, vajíčok, mliečnych výrobkov alebo strukovín, ktorú by ste mali zjesť. Mužom sa odporúča zjesť porciu veľkosti dvoch dlaní.

Aby ste zistili množstvo tukov, ktoré si môžete dovoliť, tentokrát sa pozrite na svoje palce. Celý palec, to je vaša porcia olejov, masla, orieškových masiel, orechov alebo semienok.

Ak zároveň konzumujete aj sacharidy, tukov môžete ubrať. Ak ich kozumujete iba s bilekovinami, môžete pridať.

Princípom nie je nalievať sa tukmi, ale pre funkčný metabolizmus príjímať z nich percentuálne najviac kalórii a celkovo tak jesť menej a efektívnejšie.

Zeleninový šalát s mäsom a maslom má na obed radikálne iný vplyv na metabolizmus ako vegánsky hamburger s hranolčekmi, ale aj ako zdravo sa tváriace talianske cestoviny, či bežná pizza.

2. Aplikácia Wim Hof metódy a teda otužovanie

Ráno sa sprchujte studenou sprchou. Ideálne by bolo poriadne sa schladiť aspoň raz za dva týždne buď v ľadovom kúpeli alebo cez zimu v jazere. Všetko o správnej aplikácii a detailoch ako začať, nájdete v tomto článku s Martinom Thámom. Funguje aj kryokomora pre tých pohodlnejšich, hlavne sa však už prestaňme vykurovať a báť trošky chladu.

3. HIIT a kvalitný silový tréning pre svaly a metabolizmu

Či už radi bicyklujete, plávate alebo beháte, dajte si pritom naozaj zabrať. Tréning má byť funkčný a kvalitný. Nebojte sa začiatku, pretože keď ho prekonáte, budete si môcť šport skutočne užívať.

Chudnutie bez adekvátneho posilňovania je utópia. Svaly sú energia, mitchondrie a výrazne prispievajú k optimálnemu zloženiu tela a zdravému metabolizmu glukózy.

Chudnutie bez adekvátneho posilňovania je utópia. Foto: Shutterstock
Chudnutie bez adekvátneho posilňovania je utópia. Foto: Shutterstock

Kratším, ale vysokointenzívnym tréningom skutočne posilňujeme naraz nie len srdce, ale spúšťame stimul hlavne pre zvýšenie bazálneho metabolizmu ako kľúčového faktora.

Ako by sme tieto rady teda na záver prakticky aplikovali? Ráno vstaňte, dajte si len čistú kávu a zaplávajte si intervaly v studenom 15˚C jazere, alebo vode. Stačí aj 2 krát do týždňa a človek je vybavený. Niekedy je to jednoduchšie ako by sa zdalo…

Pre viac informácií ohľadom prechodu na zdravý životný štýl odporúčame sledovať blog www.dusanplichta.com.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu