10 varovných signálov pretrénovania. Mali by ste si dať pauzu od behu?

16. apríla 2023

Telesná únava sa najprv prejaví v podobe narušeného spánku. Človek pociťuje nedostatok energie, časom sa o slovo prihlási aj oslabená obranyschopnosť a vy akosi začnete strácať chuť do jedla. Azda si myslíte, že ak týždenne nebehávate sto kilometrov, nemáte sa čoho báť? Faktom je, že pretrénovanosť sa týka aj rekreačných bežcov.

Na to, koľko energie vám totiž ostáva, má okrem behu totiž prirodzene vplyv aj viacero iných vecí – deadliny v práci, platenie účtov, vaše ratolesti či domáce práce. Nie je preto také ľahké dokonale sa po behu zotaviť.

Varovné signály

Pri rozhodovaní o tom, či potrebujete od behu oddych, dávajte pozor na nasledujúcich desať varovných signálov. Ak na sebe pozorujete tri a viac z nich, mali by ste zvážiť niekoľko dní bez behania, po ktorých sa budete môcť vrátiť do hry plní sily. Naučte sa svojmu telu načúvať a milovať ho – veď je, napokon, vaše!

1. Telesná hmotnosť

Vážite menej než včera.

Dvojpercentná strata hmotnosti z jedného dňa na druhý indikuje kolísanie množstva telesných tekutín. Je veľmi pravdepodobné, že ste ich po vašom poslednom tréningu nedoplnili v dostatočnom množstve. Dehydratácia negatívne ovplyvňuje fyzický aj duševný výkon a mohla by vám teda poškodiť aj pri najbližšom tréningu.


2. Pokojová srdcová frekvencia

Vaša srdcová frekvencia je v pokoji zvýšená.

Každý deň, a to ešte prv, než vstanete z postele, si odmerajte pulz. Tak nadobudnete obraz o tom, aké hodnoty sú pre vás normálne.

Zvýšený srdcový pulz je známkou stresu.

To v preklade znamená, že váš nervový systém sa zvýšením pulzu pripravuje na to, že vašim svalom a mozgu bude treba dodávať viac kyslíka. Váš organizmus pritom nerozoznáva medzi fyzickým a duševným stresom. Preto sa potrebujete poriadne zotaviť ako po ťažkom tréningu, tak aj po ťažkom dni v práci.

Zotaviť sa potrebujete nielen po ťažkom tréningu, ale aj po ťažkom dni v práci. Foto: Shutterstock

3. Spánok

Nespali ste dobre alebo dostatočne dlho.

Kvalitný spánok podporuje vylučovanie rastových hormónov, ktoré sú veľmi užitočnými pomocníkmi pri obnove svalových vlákien. Už zopár nocí zlého spánku po sebe spomalí reakčný čas organizmu.

Chápeme, že beh milujete. Veľmi dobre to poznáme. Nechcete vynechať ani deň a odmietate načúvať svojmu telu, ktoré vám najprv šepká, neskôr doslova kričí do ucha, že potrebuje oddych. Možno by ste mali vedieť, že ak telu nedoprajete čas na zotavenie, nedokáže sa adaptovať na tréningovú záťaž, čo zase znamená, že sa z vás nestanú ani rýchlejší, ani silnejší bežci. Naopak, ak budete na oddych zabúdať pridlho, začnete silu aj rýchlosť strácať. A to je predsa hotová nočná mora, nie?

1/3
Zavrieť reklamu