Zlepšite si výživu a dosahujte skvelé (nielen bežecké) výkony
Čo by ste mali jesť, aby ste boli zdraví a plní energie nielen počas behu.
Spomínate si, ako ste spochybňovali všetky tie múdre reči, ktoré ste počúvali od svojej mamy, keď ste boli malí? Ukázalo sa, že mala pravdu, však? Domáca kuchyňa, teda jedlo uvarené z tých najčerstvejších a najlepších surovín, ktoré si môžete dovoliť, je jednoducho neprekonateľná. Čerstvé ovocie a zelenina sú nabité živinami, a to je pre športovca jednoducho voda na mlyn. Čítajte ďalej a presvedčte sa.
Dajte si kivi
Výskum publikovaný v National Journal of Medical Research potvrdil, že jediné kivi týždenne stačí na to, aby ste mali v tele viac „dobrého“ cholesterolu a aby sa u vás znížilo riziko infarktu či upchatia ciev.
Zamávajte tuku
Ďalší dôvod dať si dnes niečo zelené. Ako sa totiž ukázalo, zelené potraviny sú výborným zdrojom luteínu, ktorý v našom tele spúšťa AMP-aktivovanú proteínovú kinázu. Tá sa nazýva aj maratónový enzým, pretože prepína mitochondrie – motory našich buniek – do módu spaľovania tukov.
Štúdia publikovaná v časopise PLoS One tvrdí, že tento proces zabezpečuje vyššiu výkonnosť počas vytrvalostných cvičení. Najbohatšími zdrojmi luteínu sú kučeravá kapusta, špenát, brokolica, žerucha a mangold.
Ste zanieteným cyklistom aj v zimnom období? Na toto si dajte pozor
Pre silné svaly
Tryptofán je aminokyselina, vďaka ktorej dokáže tenké črevo absorbovať z jedla viac aminokyselín na budovanie a opravu poškodených svalov. Tvrdia to vedci, ktorí svoj výskum publikovali v časopise Amino Acids.
A ktoré potraviny sú teda bohaté na tryptofán? Orechy, semiačka, syry, jahňacie a bravčové mäso.
Banánový doping
Nedávna americká štúdia ukázala, že banány by mali byť naozaj pevnou súčasťou jedálnička každého bežca. Vedci počas spomínanej štúdie merali vytrvalostnú výkonnosť cyklistov na 75-kilometrovej trati. Niektorí počas tohto testu konzumovali banány, ďalší hrušky a tretia skupina pila len vodu.
Ukázalo sa, že cyklisti, ktorých dopingom boli banány, nielenže zvládli trať približne o päť percent rýchlejšie, ale mali tiež nižšiu hladinu stresového hormónu kortizolu a interleukínu-10. Vedci si všimli aj to, že fenoly v banánoch zabezpečujú dávku antioxidantov na obranu tela pred oxidatívnym stresom a na rýchlejšiu celkovú regeneráciu.
Nebráňte sa čokoláde
Teraz určite potešíme mnohých z vás. Výsledky jedného výskumu, ktorý robili na 20 000 ľuďoch, ukazujú, že jedenie čokolády je v konečnom dôsledku zdravšie, než keď si ju človek odopiera. Ak skonzumujete menej ako 100 gramov denne, znížite tým riziko koronárnej choroby srdca, mŕtvice a srdcovo-cievnych ochorení.
Ďalší výskum ukázal, že konzumácia horkej čokolády plnej kakaa (aspoň 70-percentnej), ktorá je bohatá na flavonoidy, môže pomôcť znížiť krvný tlak a vylepšiť endoteliálnu funkciu (vnútornú výstelku ciev). Takže keď nabudúce dostanete neodolateľnú chuť na čokoládu, len smelo do toho!
Schudnite s meďou
Najnovší výskum Kalifornskej univerzity dospel k záveru, že ak chcete schudnúť, mali by ste dbať na dostatočný príjem medi. Mnohí z nás jej totiž nemajú v tele dostatok. Americký výskum totiž ukázal, že len 25 percent ľudí v strave prijíma odporúčanú dennú dávku 0,7 mg.
Britské odporúčania sú ešte vyššie – až 1,2 mg denne. Meď pritom hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov a vedci sa v súčasnosti zaoberajú otázkou, či jej nedostatok môže mať spojitosť s obezitou. Meď nájdeme v hubách, ustriciach, listovej zelenine, kešu orieškoch a sezamových semiačkach.
Ísť či neísť behať počas choroby?
Studený zemiak
„Jeden z najdôležitejších zdrojov antioxidantov v ľudskej strave.“ Tak titulovali starý dobrý zemiak v časopise Critical Rewiews in Food Science and Nutrition. Najnovšie výskumy ukazujú, že táto praobyčajná hľuza môže mať pre naše zdravie obrovský prínos, ale má to jeden veľký háčik.
Zemiaky by sme mali jesť studené. Keď sa uvaria a vychladnú, sú bohaté na jeden typ vlákniny, takzvaný rezistentný škrob, vďaka ktorému sa cítime sýti, upravuje nám hladinu cukru v krvi a podporuje spaľovanie tukov tým, že blokuje metabolizmus sacharidov.