Bielkoviny pre vegetariánov: 20 jedinečných náhrad mäsa

9. januára 2023
Vegetariánske bielkoviny. Foto: Shutterstock

Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou tela. Ovplyvňujú imunitu, podieľajú sa na výstavbe svalovej hmoty a ďalších tkanív, na tvorbe hormónov, enzýmov, sú nevyhnutné na správnu funkciu organizmu a v kombinácii s pohybom dokážu zrýchliť metabolizmus.

5. Cícer

Táto strukovina je výborná do šalátov, opražená ako zdravý snack, ale aj rozmixovaná v humuse. Polovica hrnčeka obsahuje až 7,3 gramov bielkovín, no cícer je, navyše, nízkokalorická pochúťka bohatá na vlákninu.

Hummus je perfektná nátierka. Fakt ste ho ešte neskúšali? Foto: Shutterstock
Hummus je perfektná nátierka. Fakt ste ho ešte neskúšali? Foto: Shutterstock.

Chutný humus pripravíte tak, že rozmixujete plechovku cíceru so štyrmi lyžicami tahini, dvoma lyžicami olivového oleja, citrónovou šťavou a soľou.

6. Sója

Potraviny vyrobené zo sóje sú jedným z najbohatších zdrojov bielkovín pre vegetariánov. Tempeh a tofu obsahujú okolo 15 až 20 gramov bielkovín na polovicu hrnčeka.

Miso, polievka z fermentovanej sóje a morských chalúh, je základom stravy v Japonsku. Po stáročiach používania misa v japonskej kuchyni novodobé výskumy ukazujú, že jeho denná konzumácia znižuje cholesterol, alkalizuje krv, ruší pôsobenie niektorých karcinogénov, paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia a neutralizuje účinok znečisteného ovzdušia.

7. Brokolica

Podobne ako listová zelenina, aj brokolica je doslova „nadupaná“ bielkovinami. Nie nadarmo sa zvykne nazývať aj kráľovná zeleniny alebo elektráreň živín. Je výborným zdrojom horčíka, draslíka, vápnika, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Skvele chutí napríklad pripravená na pare.

A okrem toho všetkého ešte jedna pozitívna správa na záver. V roku 2003 predstavitelia Environmental Working Group zaradili brokolicu na zoznam dvanástich potravín najmenej kontaminovaných pesticídmi.

Brokolica - najmenej pesticídov? Foto: Shutterstock
Brokolica – najmenej pesticídov? Foto: Shutterstock.

8. Listová zelenina

Zelenina síce neobsahuje ani zďaleka toľko bielkovín ako strukoviny alebo orechy, no niektoré druhy určite stoja za vašu pozornosť.

Dostatočné množstvo rozličnej listovej zeleniny dodáva telu nezanedbateľné množstvo aminokyselín. Dva hrnčeky surového špenátu ukrývajú 2,1 gramu bielkovín a jeden hrnček nasekanej brokolice ich obsahuje až 8,1 gramov.

Vedeli ste, že listová zelenina obsahuje na jednu kalóriu viac bielkovín ako hovädzie mäso?

2/5
Zavrieť reklamu