Ako byť zdravý? Vylepšite svoje zvyky

7. októbra 2019
Dobré zvyky. Foto: Shutterstock

Snažíte sa robiť veci dobre? Fajn, my pre vás máme pár jednoduchých trikov, ako ich robiť ešte o kúsok lepšie. Tipy na zrýchlenie metabolizmu, posilnenie kostí, budovanie kondície, zvýšenie flexibility a hlavne dobrej nálady.

UŽ STE SI ZVYKLI: Jesť zdravé raňajky
ODTERAZ SKÚSTE: Vychutnávať si ich na vzduchu

Výskumy dokázali, že ľudia vystavení jasnému svetlu v skorých ranných hodinách majú menší problém s kontrolou hmotnosti. Hoci sa zatiaľ nepodarilo presne vysvetliť dôvod tohto zaujímavého javu, svetlo zjavne pomáha pri urýchľovaní metabolizmu.

Raňajky v tráve Foto: Shutterstock
Raňajky v tráve Foto: Shutterstock

Ak nemáte možnosť či čas raňajkovať priamo pod holým nebom na záhrade, vyskúšajte si svoje ranné dobroty vychutnať aspoň na balkóne či pri otvorenom okne.


UŽ STE SI ZVYKLI: Po umytí zubov použiť niť
ODTERAZ SKÚSTE: Pridávať ústnu vodu

Zaraďte k svojej pravidelnej ústnej hygiene okrem zubnej kefky a dentálnej nite aj ústnu vodu. Vypláchnite si antibakteriálnou ústnou vodou ústa dvakrát denne a zredukujete zubný povlak až o 26 percent.

Nemusíte si ju kupovať, môžete si ju aj vyrobiť: 3/4 hrnčeka vody, 1/4 hrnčeka vodky, 4 lyžice glycerínového oleja, 1 lyžica gélu Aloe vera, 10 kvapiek esenciálneho oleje mäty. Tu platí pravidlo: kloktať a nepiť.

UŽ STE SI ZVYKLI: Zjesť snack pred cvičením
ODTERAZ SKÚSTE: Vymeniť ho za mandle

Mandle sú výborným zdrojom mnohých vitamínov a minerálov vrátane vitamínu E, B vitamínov, magnézia a mangánu. Okrem toho obsahujú zdravé tuky, proteíny a vlákninu. Vďaka tejto kombinácii majú mandle obrovský potenciál pre zvýšenie kondície.

Mandle. Foto: Shutterstock
Mandle. Foto: Shutterstock

V nedávnom výskume pozorovaná skupina cyklistov jedla každý deň 75 gramov mandlí pred meranou jazdou. Nasledujúce štyri týždne boli mandle zamenené za sušienky s rovnakou kalorickou hodnotou.

Ukázalo sa, že po konzumácii mandlí cyklisti zvládli za rovnakých podmienok a v rovnakom čase priemerne o 2  km dlhšiu trasu, spálili viac karbohydrátov a mali nižšiu spotrebu kyslíka, čo viedlo k vyššej výkonnosti.

UŽ STE SI ZVYKLI: Rozprávať sa každý deň s priateľmi
ODTERAZ SKÚSTE: Prehodiť pár slov s čašníkom

Jednou zo základných ľudských potrieb je aj sociálna interakcia. Tých, ktorí každodenné nevyhnutné stretnutia vedia okoreniť štipkou ľudskosti a záujmu, je čoraz menej. A pritom prehodiť zopár viet s poštárkou, predavačkou v obchode či čašníkom v kaviarni a neobmedziť sa len na strohé „ďakujem“ vie často nečakane spríjemniť deň.

UŽ STE SI ZVYKLI: Jesť viac zelenej zeleniny
ODTERAZ SKÚSTE: Pridať do šalátu žeruchu

Podľa výskumu Centra pre prevenciu chronických ochorení sa žerucha umiestnila na prvom mieste v rebríčku rastlín s najvyšším obsahom dôležitých živín. Hodnotilo sa 47 druhov zeleniny a ovocia.

Žerucha. Foto: Shutterstock
Žerucha. Foto: Shutterstock

Žerucha porazila aj na pohľad jasných favoritov – čínsku kapustu a špenát. Vďaka obsahu železa a vitamínu C ju vieme využiť napríklad pri chronickej únave, krvácajúcich ďasnách aj žlčníkových kameňoch. Jej silný antiseptiký účinok určite poteší každého s problematickou pleťou.


UŽ STE SI ZVYKLI: Zapisovať si, čo denne zjete
ODTERAZ SKÚSTE: Zamerať sa na detaily

Hádam každá žena, ktorá sa niekedy pustila do boja s nadbytočnými kilami alebo si chcela získať zdravšie stravovacie návyky, mala založený stravovací denníček.

Okrem strohého zoznamu požitých jedál pridajte aj informácie o tom, ako ste si jedlo pripravili, aká bola veľká porcia, prípadne kde, kedy a s kým ste pokrm skonzumovali. Pomôže vám to odhaliť nesprávne stravovacie návyky, ktoré ste doteraz prehliadali.

UŽ STE SI ZVYKLI: Spraviť denne 7 000 krokov
ODTERAZ SKÚSTE: Kráčať do rytmu obľúbenej pesničky

Pomôcť prevencii kôrnatenia tepien a s tým súvisiacim srdcovým ochoreniam možno podľa vedcov z univerzity v San Diegu prechádzkami s rýchlosťou 102 krokov za minútu. Takýto rytmus má napríklad notoricky známa skladba Stayin´Alive od kapely Bee Gees.

Avšak fantázii sa medze nekladú, nalaďte sa na vlastnú nôtu a presvedčte sa o tom, že s hudbou ide každé cvičenie o čosi ľahšie.


UŽ STE SI ZVYKLI: Chodiť pár zastávok MHD peši
ODTERAZ SKÚSTE: Voziť sa do práce na bicykli

Dôvodov, prečo si vybrať spomedzi pravidelných športových aktivít práve bicyklovanie, je hneď niekoľko.

Premiestňovaním na dvoch kolesách skĺbite príjemné s užitočným – využite bicykel ako dopravný prostriedok a súčasne spravte niečo pre svoje zdravie a postavu. Cyklistika pomáha znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení, vysokého krvného tlaku a obezity.

Na bicykli do práce. Foto: Shutterstock
Na bicykli do práce. Foto: Shutterstock

Začnite si budovať kondíciu jazdou dvakrát do týždňa a jedným dlhším cyklovýletom cez víkend. Nemenej zaujímavým dôvodom je aj skvelá príležitosť pre spoločné trávenie času s rodinou športom v prírode.


UŽ STE SI ZVYKLI: Používať krém s ochranným faktorom
ODTERAZ SKÚSTE: Jesť čučoriedky a ríbezle pred opaľovaním

Ľudské telo si vytvára určitú mieru prirodzenej ochrany pred škodlivým UV žiarením konzumáciou niektorých druhov zeleniny a ovocia. Medzi ne patria hlavne čučoriedky, čierne ríbezle, tmavé hrozno či špenát. V lete preto zvýšte ich príjem na maximum.

UŽ STE SI ZVYKLI: Chodievať pravidelne do fitka
ODTERAZ SKÚSTE: Byť v pohybe aj za stolom

Byť v pohybe aj za stolom. Foto: Shutterstock
Byť v pohybe aj za stolom. Foto: Shutterstock

Každý pohyb je dobrý pohyb. Aj keď vám okolnosti nedovolia vstať od pracovného stola, snažte sa hýbať čo najviac. Často meňte pozície, pri telefonovaní sa prechádzajte po miestnosti alebo len jednoducho napínajte a povoľujte stehenné svaly vystretých nôh.


UŽ STE SI ZVYKLI: Jesť ku každému jedlu čerstvú zeleninu
ODTERAZ SKÚSTE: Pridať k nej olivový olej

Olivový olej prispieva k zvýšeniu absorpcie živín obsiahnutých v zelenine a posilňuje srdce. Reakcia prebieha v žalúdku rozkladom zlúčenín dusíka na mastné kyseliny, čo ovplyvňuje fungovanie organizmu predovšetkým znižovaním krvného tlaku a rizika kardiovaskulárnych chorôb.

UŽ STE SI ZVYKLI: Piť zelené smoothie
ODTERAZ SKÚSTE: Vypiť ho cez slamku

Ak už pijete ovocné džúsy cez slamku, pretože sa bojíte, že cukor a ovocné kyseliny vám poškodia sklovinu, skvelé. Pitie zeleninových štiav slamkou zase zabraňuje zafarbeniu zubov zelenými pigmentmi z prísad, ktoré si do svojho smoothie denne pridávate. Toto vám poradí každý zubár.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu