Prečo raňajkovať? Na raňajky by ste si mali potrpieť.

18. septembra 2021

Na to je hneď niekoľko dôvodov. Po dlhých hodinách spánku je vaše telo v úspornom móde, a to najmä čo sa týka svalových bielkovín. Je preto kľúčové, aby ste svalové bunky osviežili aminokyselinami – stavebnými jednotkami bielkovín.

Ráno by ste mali telu dopriať 20 až 25 gramov kvalitných proteínov v kombinácii s 50 až 100 gramami sacharidov na doplnenie paliva pre vaše svaly.

Viaceré štúdie ukazujú, že tí z nás, ktorí nevynechávajú raňajky, si ľahšie udržiavajú optimálnu telesnú hmotnosť a majú menej telesného tuku než tí, ktorým ranné jedenie nič nehovorí. Rovnako sa ukazuje aj to, že keď z raňajkovania urobíte rutinu, počas celého dňa sa dokážete lepšie rozhodovať o tom, čo (a koľko) si vložíte do úst.

Krvný cukor je kľúčovým palivom pre váš mozog. Výsledky štúdií ukazujú, že u detí aj u dospelých môže vynechanie raňajok negatívne ovplyvniť matematické schopnosti, čítanie s porozumením aj pamäť. Navyše sa ukazuje, že deti, ktoré raňajky nevynechávajú, sa v škole správajú lepšie a sú nápomocnejšie iným. (Veríme, že to isté platí aj pre dospelých. Každý z nás má predsa už určite skúsenosti s tým, ako dokáže s nervami pocvičiť hlad.)

Keď jedávate raňajky, je pravdepodobnejšie, že celý váš jedálniček je vyváženejší a zdravší ako v prípade, že rannému jedeniu neholdujete. Navyše, zvyšujú sa tým vaše šance, že telu dodáte širokú paletu základných živín, akými sú bielkoviny, vláknina, vápnik, draslík a železo. Už obyčajnej miske cereálií s mliekom a ovocím možno vďačiť za zvýšený príjem vápnika, bielkovín, vitamínu D a iných vitamínov a minerálov.

Ľudia, ktorí raňajkujú, majú nižší cholesterol a menšie riziko cukrovky. Foto: Shutterstock

Ľudia, ktorí raňajkujú, zvyknú mať nižšiu hladinu cholesterolu, čo znamená, že im hrozí aj nižšie riziko srdcových ochorení. Ak si na raňajky dáte cereálie (predovšetkým ovsené vločky), dodáte telu viac rozpustnej vlákniny, čo môže znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu.

Dokonca aj tí, čo ráno jedávajú vajcia, vykazujú rovnako nízku hladinu cholesterolu ako tí, čo sa im vyhýbajú alebo neraňajkujú vôbec.

Keď sa ráno najete, dostanete pod kontrolu váš krvný cukor, čo v podstate vysvetľuje, prečo sa milovníkom raňajok skôr podarí vyhnúť cukrovke 2. typu.

Zdroj: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu