Pravda a mýty o detoxe
Chcete potrápiť vaše telo detoxom ako náplasťou na nezdravé stravovanie? Je ale detox vhodný pre vaše telo? A funguje vôbec?
Myšlienka, že detoxom rýchlo zmyjeme svoje kalorické hriechy v podobe rýchleho občerstvenia a alkoholu, je lákavá. Aj preto sú dnes detoxikačné diéty populárnejšie ako kedykoľvek predtým. Základná myšlienka rôznych očistných diét je zbaviť telo toxínov a škodlivých látok.
Vedci a odborníci na výživu však poukazujú na to, že ľudské telo je navrhnuté tak, aby sa samo prečistilo a neexistuje žiaden dôkaz, že detoxikačné diéty fungujú. Aká je teda pravda o detoxe?
Čo je detox
Detoxikačné diéty sú vo všeobecnosti krátkodobé diétne zásahy určené na odstránenie toxínov z tela. Z lekárskeho hľadiska sa termín detox používa pri označení medikamentóznej liečby ľudí so život ohrozujúcimi drogovými závislosťami.
Ľudia neskôr začali používať termín detox na označenie obdobia, keď si dávajú pauzu od používania nejakej látky alebo potraviny. Treba podotknúť, že svoju prácu dobre spravili aj marketéri, ktorí vycítili potenciál značky detox a zaplavili trh rôznymi výživovými produktmi deklarujúcimi očistný účinok. Jarný detox, detox od alkoholu a najnovšie digitálny detox, to sú slová našej doby.
Vráťme sa ale na začiatok. Typická detoxikačná diéta zahŕňa obdobie pôstu s prísnou diétou zloženou z ovocia, zeleniny, ovocných štiav a vody. Niekedy detox zahŕňa aj pitie špeciálnych bylinkových čajov, užívanie výživových doplnkov a v extrémnom prípade aj očistu hrubého čreva či klystír.
Ako funguje
Tieto diéty sľubujú, že čistia vašu krv a eliminujú škodlivé toxíny z vášho tela. Najčastejšie sa odporúčajú z dôvodu potenciálneho vystavenia toxickým chemikáliám v životnom prostredí alebo vo vašej strave. Patria sem znečisťujúce látky, syntetické chemikálie, ťažké kovy a iné škodlivé zlúčeniny.
Detoxikačné diéty by mali pomáhať aj pri rôznych zdravotných problémoch vrátane obezity, tráviacich problémov, autoimunitných ochorení, zápalov, alergií, nadúvania a chronickej únavy. Nie je však úplne jasné, ako to robia, aké konkrétne zlúčeniny majú eliminovať a dokonca, či fungujú. Je teda detox naozaj potrebný? Podľa rastúcej skupiny odborníkov na výživu je odpoveď: Nie.
Superpotraviny pre super beh
Všetko s mierou
Náš metabolizmus každý deň produkuje látky ako oxid uhličitý, kyselina mliečna a voľné radikály, pričom zvonku dostáva ďalšiu extra toxickú záťaž v podobe znečistenia z ovzdušia a alkoholu. Našťastie je naše telo vybavené na to, aby sa s tým vysporiadalo skôr, ako sa nahromadia a otrávia nás.
S tým súhlasí aj nutričná terapeutka Eve Kalinik.„Neexistuje absolútne žiadny vedecký dôkaz, ktorý by podporil potrebu detoxikácie,“ hovorí. „Telo má vysoko vyvinuté mechanizmy, ako sú pečeň, obličky a črevá, aby to urobili za vás.“ Samozrejme, ak budeme tlačiť na pílu a vystavovať naše telo príliš, tieto orgány budú musieť pracovať tvrdšie.
Riešením ale nie je extrémny detox, stačí nastaviť rozumnú mieru, či už v stravovaní, pohybe či alkohole a naše telo sa bude prirodzene regulovať samo.
Detoxová dilema
Na prvý pohľad znie detox pre telo ako niečo perfektné. Zdravá strava vám môže zvýšiť energiu, zlepšiť činnosť čriev, vyčistiť dutiny a znížiť infekcie. Niektoré detoxy však môžu byť kontraproduktívne. Napríklad po vypití čerstvej ovocnej šťavy sa môžete cítiť skvele, ale prídete o vlákninu, pretože sa odstráni spolu s dužinou, možno prijmete veľké množstvo cukru a paradoxne si odopierate práve tie bielkoviny, ktoré vaše detoxikačné enzýmy potrebujú, aby mohli správne vykonávať svoju prácu.
Surová strava je síce fajn, ale úplné vynechanie varených jedál znamená, že prídete o cenné živiny. Varenie totiž pomáha vstrebávať niektoré prospešné zlúčeniny, najmä karotenoidy rozpustné v tukoch, ako sú betakarotén, lykopén a luteín. Ak budete jesť špenát surový, absorbujete menej železa a vápnika, ako keď ho povaríte. Rovnako je to so špargľou, ktorá pri tepelnej úprave rozkladá svoje vláknité bunky, čo telu umožňuje absorbovať viac dôležitých vitamínov.
Viac článkov o zdravej strave a výžive si môžete prečítať na našom webe v sekcii Výživa.
Jedzte s rozumom
Aj pri detoxe platí, že nič netreba preháňať. Väčšinou stačí radikálny detox vymeniť za kvalitné a vyvážené stravovanie. Z dlhodobejšieho hľadiska je to pre vás oveľa lepšie ako týždenná očista. Extrémna detoxikácia nie je v skutočnosti potrebná, je veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste svojmu telu pomohli vysporiadať sa s toxínmi.
Jeden z najlepších spôsobov, ako priamo ovplyvniť funkciu pečene, je napríklad jesť viac kurkumy, ktorá má jedinečný účinok na tento orgán. Hlávková zelenina tiež podporuje detoxikačné procesy vášho tela, takže na vašom tanieri by nemali chýbať brokolica, karfiol, kapusta, kela klíčky, ktoré sú šetrné k pečeni.
Ďalší spôsob, ako nájsť správny balans pri detoxe, je prehodnotiť, v akej miere a čo budete eliminovať. Namiesto vynechania celých skupín potravín, ktoré zaťažujú váš systém, buďte pri výbere selektívna. Ak chcete napríklad obmedziť lepok, nemusíte pšenicu úplne vynechať. Kváskový chlieb síce obsahuje lepok, ale proces fermentácie ho takmer úplne znehodnotí, takže je pre telo ľahšie stráviteľný.
Nepodceňujte svrbenie a krvácanie. Ako riešiť problémy s boľavým konečníkom?
Rovnaký princíp môžete použiť aj pri mnohých mliečnych potravinách. Kefír patrí k najprospešnejším zdrojom probiotík priaznivých pre črevá, ktoré môžete jesť a keďže je fermentovaný, obsahuje iba 1 % laktózy. Čo sa týka syrov, zvoľte nepasterizované a tvrdé, tie sú na rozdiel od pasterizovaných zdrojom prírodných probiotík a enzýmov.
Starostlivosť o tráviaci systém je dôležitá. Vaše črevá zohrávajú obrovskú úlohu v tom, ako sa telo zbavuje toxínov, či ako zvládne zápal. Správnou stravou môžete jeho schopnosti posilniť. Pre dobré zdravie čriev treba pravidelne konzumovať fermentované potraviny, ako sú kyslá kapusta alebo kimchi, čo je nakladaná zelenina typická pre kórejskú kuchyňu. Sú plné prírodných probiotík a dodávajú črevu prospešné baktérie.
Ovocie a zelenina vhodné na detox
Dobrú črevnú flóru podporí aj konzumácia cibule, cesnaku, topinamburu, ovsa a čakanky. Odšťavujte zeler, mrkvu, kapustu, bobuľové ovocie, kivi, špenát, červenú repu a listovú zeleninu. Vyhýbajte sa banánom a ovociu s vysokým obsahom fruktózy, ako sú hrušky, čerešne a melón.