11 otázok, ktoré vás preveria, ako dobre poznáte Taliansko

6. júna 2021
Florencia Taliansko. Foto: Shutterstock

Taliansko toho ponúka neuveriteľne veľa. Toľko miest s obrovskou históriou, vzácnou architektúrou a umením. Okrem toho 7600 km pobrežia, ale aj Alpy či vinárske regióny. Otestujte sa, ako dobre ho poznáte.

0%

Antické mesto Pompeje zasypalo v roku 79 niekoľko metrov popola zo sopky...

Pompeje Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Erupcia sopky Vezuv spôsobila, že na antické mesto Pompeje ležiace pri mori neďaleko Neapolu padlo 4-6 metrov popola. Pompeje sa začali postupne odkrývať v roku 1748 a vďaka nim sme získali mnoho poznatkov o starovekom Ríme na vrchole jeho rozkvetu. O vzhľade Pompejí si urobíte najdokonalejšiu predstavu, ak sa prejdete jeho ulicami.

Toto mesto je kolískou renesancie a je známe bohatstvom umenia a architektúry. Ako sa volá?

Florencia Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Florencia je kolískou renesancie a talianskych klasikov ako Dante, Petrarca a Boccaccio. V múzeách, kostoloch a v meste môžete obdivovať diela Botticelliho, Michelangela, Leonarda da Vinciho. Historické centrum Florencie patrí na zoznam UNESCO a zároveň medzi najkrajšie mestá na svete.

Jeden z najkrajších regiónov Talianska, kde sa nachádzajú mestá ako Florencia, Siena, Lucca a Pisa sa volá...

Toskánsko Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Toskánsko sa považuje za jeden z najkrajších regiónov, vznikla tu talianska renesancia, a preto tu nájdeme množstvo architektúry, maliarstva a sochárstva. Toskánsko je známe aj vínom a má až 120 chránených oblastí (prírodných rezervácií).

V Benátkach nájdeme...

Benátky Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Benátky patria k najnavštevovanejším miestam v Taliansku. Toto starobylé mesto na vode popretkávané kanálmi, ktorými plávajú symbolické gondoly, je známe aj Námestím svätého Marka. Mesto je rozdelené 4 km dlhým a 50 metrov širokým Canalom Grande a najznámejší benátsky most je Ponte di Rialto.

Presuňme sa južnejšie. Historické mestečko s výhľadom na Etnu a so starým gréckym divadlom z 3. storočia pred Kr. sa volá...

Taormina Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Taormina leží na Sicílii vo výške 204 m n. m. a je výnimočná históriou, zachovalými pamiatkami a výhľadom na pevninské Taliansko a sopku Etna. Z gréckeho amfiteátra je výhľad na Etnu, mesto aj talianske pobrežie.

Druhú najväčšiu katedrálu v Taliansku a druhú najväčšiu gotickú katedrálu na svete nájdeme v...

Miláno Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Milánsky dóm patrí k najväčším katedrálam na svete. Miláno je zároveň druhým najväčším talianskym mestom a hlavným ekonomickým centrom Talianska. Patrí k najbohatším mestám v Európe a je tu aj množstvo významných pamiatok ako napríklad Posledná večera od Leonarda da Vinci alebo operné divadlo La Scala.

Ktorá talianska pizza vznikla ako prvá?

Pizza Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Prvé dodávky pizze robil Raffaele Esposito v roku 1889 z pizzerie v Neapole pre kráľa a jeho manželku Margheritu, ktorí ňou boli nadšení. Esposito piekol tri druhy pizze, a to v národných farbách Talianska: s rajčiakmi, mozarellou a bazalkou. Názov Margherita si zachovala dodnes a je na svete tou najobjednávanejšou pizzou.

Tretie najväčšie talianske jazero, ktoré má tvar obráteného „Y“ a George Clooney pri ňom vlastní až štyri vily, sa volá...

Lago di Como Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Lago di Como alebo Comské jazero sa nachádza na severe Talianska a obklopujú ho vysoké a strmé hory. Voda v jazere je veľmi čistá a historické mestečká s terasami a oleandrami pripomínajú stredomorskú atmosféru. Medzi najkrajšie mestečká na brehu jazera patria napríklad Bellagio alebo Varenna.

Mestečko Polignano a Mare nájdeme v kraji...

Puglia Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Apúlia je región na juhozápade Talianska, teda na opätku talianskej čižmy. Toto mestečko je navštevované kvôli domom na skalách nad morom. Najstaršie domy pochádzajú zo 17. storočia.

Ktorý ostrov má dvetisíc kilometrov pobrežia, je tu pokojnejšia atmosféra ako v Taliansku a nájdeme tu pláže s bielym pieskom aj smaragdové pobrežie?

Sardínia Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Sardínia je druhým najväčším ostrovom Stredozemného mora po Sicílii. Má rozlohu asi ako pol Slovenska a 1,6 milióna obyvateľov. Útesy, zálivy a pláže sa prirovnávajú ku Karibiku.

V ktorom talianskom meste sa nachádzajú Španielske schody?

Rím španieske schody Taliansko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Španielske schody sa nachádzajú v Ríme a patria k tým najnavštevovanejším pamiatkam. Zahrali si aj vo viacerých filmoch, napríklad aj s Audrey Hepburn. V Ríme však nájdeme aj Koloseum, chrám sv. Petra, či Fontanu di Trevi.

Poznáte Taliansko?
Gratulujeme!

Benátky Taliansko. Foto: Shutterstock

Taliansko poznáš výborne! Ak chceš, vyskúšaj sa ešte, či poznáš Španielsko alebo či poznáš hlavné mestá Európy. Niečo ťažšie? Vyskúšaj sa, či poznáš Afriku.
Celkom dobre!

Pizza Taliansko. Foto: Shutterstock

Taliansko poznáš chválitebne. Ak chceš, vyskúšaj sa ešte, či poznáš Španielsko alebo či poznáš hlavné mestá Európy. Niečo ťažšie? Vyskúšaj sa, či poznáš Afriku.
No, mal by si sa vydať na spoznávačku

Fiat Taliansko. Foto: Shutterstock

No... Taliansko nepatrilo zatiaľ medzi tvoje destinácie. Ale ak chceš, vyskúšaj sa, či lepšie poznáš Španielsko alebo či poznáš hlavné mestá Európy. Niečo ťažšie? Vyskúšaj sa, či poznáš Afriku.
1/1
Zavrieť reklamu