Jedinečná Afrika. Spoznajte zaujímavé africké krajiny.

9. apríla 2021
Afrika. Foto: Shutterstock

Trafíte sa, na ktoré africké štáty sa pýtame? Afrika je veľký a pestrý kontinent a v tomto kvíze vám odhalíme mnohé nádherné a fascinujúce miesta.

0%

V tejto krajine sa delta rieky Okavango po období dažďov mení na rozsiahle močiare. Na juhovýchode krajiny sa rozprestiera púšť Kalahari.

Delta Okavanga Afrika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Delta rieky Okavango má v období najvyššieho stavu vody rozlohu okolo 15 000 km² a vytvára tak rozsiahlu zelenú oázu uprostred púšte. Delta tejto rieky nikam neodteká, naráža na púšť, kde vytvára kanále a postupne sa odparuje.

Aké vody obmývajú hranice štátu Burundi?

Správne! Nesprávne!

Štát Burundi je približne o polovicu menší ako Slovensko, ale má asi dvakrát toľko obyvateľov. Obmýva ho veľké a hlboké jazero Tanganika, ktoré je po Bajkale druhým najväčším a najhlbším sladkovodným jazerom. Jeho priemerná hĺbka je 570 m a maximálna hĺbka až 1 470 m!

V tomto menšom štáte sa nachádza slané a mŕtve jazero Assal, no aj jazero Abbé s pestrým životom. Krajina sa niekedy volala Francúzske pobrežie Afarov a Ísov.

Assal, Džibutsko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Džibutsko leží na pobreží Adenského zálivu a nie je špecificky turistickou destináciou, vďaka tomu však v krajine zostáva svojrázna atmosféra. Nachádza sa tu najnižšie položené miesto Afriky, ktoré je zároveň jedným z najteplejších miest sveta. Sú tu aj najväčšie náleziská soli. Na slanom jazere Abbé môžete pozorovať pelikány, v mori môžete pozorovať ohrozený druh žraloka obrovského.

Toto súostrovie leží medzi Madagaskarom a Mozambikom. Hlavným mestom je Moroni.

Komory, Afrika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Sú to Komory. Na Komorských ostrovoch sa ľudia živia najmä poľnohospodárstvom. Pestujú vanilku, banány, klinčeky, kokosové orechy a žijú najmä z ich vonných esencií. Hlavným náboženstvom je islam, ktorý je tu však najtolerantnejším islamom na svete. Rozhodujú totiž ženy, ktoré dedia dom a muži dedia polia.

Túto väčšiu vnútrozemskú krajinu charakterizuje nepretržitý výskyt ľudí od roku 1 000 000 pred našim letopočtom. Od 3. storočia pred Kristom tu vládla Šalamúnska dynastia.

Etiópia, Afrika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V Etiópii od 3. storočia pred n. l. vládli potomkovia Šalamúna a kráľovnej zo Sáby. Krajina Etiópie je zaujímavá jej náhornou plošinou, ktorej výška sa pohybuje medzi 1 500 – 3 000 m nad morom. Horské hrebene, riečne údolia a rokliny sa pomaly zvažujú do nížiny smerom k Sudánu a na juhovýchod. Najvyšším bodom je Ras Dašan s výškou 4 620 m a najnižším Danakilská preliačina s výškou 115 m pod morom, ktorá je tiež jedným z najteplejších miest na svete.

Hlavným mestom tohto štátu je Nairobi a najvyšší vrch má výšku 5 199 m nad morom.

Keňa, Afrika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V Keni ľudské dejiny siahajú ešte ďalej, až do 2,6 milióna rokov pred n. l. Čo sa týka krajiny, púšte a polopúšte striedajú savany a pri pobreží aj pralesy. Je to africké safari, žijú tu levy, slony, žirafy, nosorožce, hrochy, zebry, gepardy, antilopy či hyeny.

Tento štát leží na pobreží Atlantického oceánu a na jeho severnej hranici ústi rieka Kongo. Hlavným mestom je Luanda.

Angola, Afrika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V Angole je priemerný vek mužov 43 rokov a žien 47 rokov. Väčšina ľudí žije na vidieku. Úzka pobrežná nížina prechádza v náhorné plošiny. Môže to byť bohatý štát, pretože má zlato, diamanty, úrodnú pôdu a veľa rýb, no kvôli bojom sa využíva iba ťažba ropy.

Do pralesov tejto krajiny sa ukryli Pygmejovia, ktorí sa dorastajú približne do 140-150 cm. V pralese nájdete gorily, šimpanzy, pestrofarebné vtáky. Krajina má úspešný futbalový tím.

Kamerun, Afrika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Kamerun sa nazýva aj Malá Afrika, pretože tu nájdete všetko: pláže, pralesy, hory, savany aj zvieratá. Zaujímavá je príroda a vodopády v oblasti Melong a Ekom, kvetinové záhrady a ovocné plantáže v Penji a kráterové jazerá Twin lakes. Žije tu veľa etník, no v posledných desaťročiach tu vládne mier.

Táto sedemmiliónová krajina má takmer 1000 km pobrežia Stredozemného mora. Na fotke je národný park Tassili n’Ajjer.

Alžírsko, Afrika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V Tassili nájdete okrem nádherných dún aj vyše 15 000 jaskynných malieb žiráf, krokodílov, či dobytka. Alžírsko má aj viacero zaujímavých UNESCO pamiatok, napríklad púštne saharské mesto Ghardaia & Beni Isguen, úžasné rímske ruiny v Djemila, historické ruiny a pokoj medzi palmami v Tipasa a aj niečo ako „africké pompeje“ – Timgad.

Je to jediný africký štát, kde je oficiálnym jazykom španielčina.

Správne! Nesprávne!

Paradoxom je, že síce je Rovníková Guinea aj vďaka rope najbohatším štátom v Afrike, vyše polovica obyvateľov nemá prístup k čistej pitnej vode. Veľké ropné bohatsvo zostáva v rukách zopár privilegovaných vrátane prezidenta-diktátora. Na ostrove Bioko sú veľké plantáže kakaa.

Jedinečná Afrika. Spoznajte zaujímavé africké krajiny.
Perfektné, gratulujeme!

Afrika. Foto: Shutterstock

Si ozajstný cestovateľ, poznáš aj Afriku! A to teda nemáme zrovna pod nosom. Ak chceš, vyskúšaj sa aj, či poznáš hlavné mestá sveta alebo či poznáš juhovýchodnú Áziu.
Celkom dobré!

Síce to nie je plný počet, ale aj tak ti gratulujeme, že vieš niečo aj o Afrike. A tú teda nemáme zrovna pod nosom. Ak chceš, vyskúšaj sa aj, či poznáš hlavné mestá sveta alebo či poznáš juhovýchodnú Áziu.
Nevadí, snáď si sa niečo naučil/-a

Afrika. Foto: Shutterstock

Uznávame, že tento kvíz nebol najľahší, a preto, aj keď si nezabodoval/-a, by sme boli radi, ak ťa aspoň inšpiroval. Afrika je pestrý a veľký kút sveta. Ak chceš, vyskúšaj sa aj, či poznáš hlavné mestá sveta alebo či poznáš juhovýchodnú Áziu.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu