10 pamiatok, ktoré musíte vidieť na prechádzke českým mestom Tábor. Husitské mesto z roku 1420.

16. septembra 2021

Mesto Tábor, ktoré v roku 1420 založili husiti, oslávilo už 600. výročie od svojho vzniku. Poďte sa s nami prejsť po biblickom mestečku na kopci pri vodnej nádrži Jordán a spoznajte jeho historické aj moderné zákutia.

1 Žižkovo námestie

Nádherné historické námestie a návršie s gotickým chrámom a neskoršou gotickou radnicou. Nájdete tu aj expozíciu Husitského múzea a vstup do táborského podzemia. Historickú atmosféru námestia vytvárajú krásne meštianske domy (napríklad Škochův, Lichvicovský alebo Ctiborov), ktorých fresky, sgrafito a zdobené štíty zo 16. storočia boli všetky zrekonštruované.

Žižkove námestie v Tábore so starými meštianskymi domami. Foto: Shutterstock

2 Kostol Premenenia Pána na hore Tábor

Biblia bola alfou a omegou zakladateľov mesta Tábor. Podľa novozákonných textov bola pred zrakmi učeníkov Ježišova podoba premenená na znamenie, že je Synom Božím, práve na hore Tábor neďaleko Genezaretského jazera. Ako pripomienku tejto udalosti postavili v Tábore v 15. storočí drevený kostol, ktorý potom nahradil ten súčasný, omnoho honosnejší, prevažne v gotickom štýle.

3 Stará radnica

Jedna z najvzácnejších stavieb neskorej gotiky v Česku bola vybudovaná už začiatkom 16. storočia. Je to rozľahlá stavba so štyrmi krídlami, ktoré obklopujú malé nádvoria. V sieni radnice je umiestnený aj znak mesta, ktorý bol vytvorený na základe mestskej pečate udelenej Táboru cisárom a českým kráľom Žigmundom Luxemburským v roku 1437.

Pohľad na mesto Tábor spoza Jordánu. Foto: Shutterstock

4 Pomník Jána Žižku z Trocnova

Málokde je osobnosť Jána Žižku tak cenená ako v Tábore. Zohral totiž dôležitú rolu v budovaní mesta a pri vzostupe moci a slávy husitského Tábora. Prvýkrát do mesta prišiel ešte v dobe, kedy sa ešte len začali vymeriavať ulice a námestie a kedy sa budovali prvé časti hradieb a meštianskych domov. Položil základy organizácie mesta aj táborských poľných vojsk. Na jeho pamiatku bola teda v meste v 19. storočí vztýčená jeho socha, a to rovno na námestí.

5 Mestské hradby

Dnes národná kultúrna pamiatka sa začala stavať už v 15. storočí. Táto sústava opevnenia bola vtedy bezkonkurenčná, pretože využívala účinnú kombináciu parkánovej a hlavnej hradby. Pokiaľ sa nepriateľovi podarilo prekonať prvú, parkánovú hradbu, ocitol sa pred druhou, hlavnou hradbou. V parkáne, širokom priestore medzi oboma hradbami, ho čakal jasný osud.

7 Bechyňská brána a veža Kotnov

Veža Kotnov je najstaršia zachovaná pamiatka v Tábore. Názov dostala podľa zakladateľa hradu, ktorého súčasťou kedysi bola. Dnes je najvýznamnejšou zachovanou časťou hradu, z ktorého už inak veľa nezostalo. Od veže môžete obdivovať krásu mesta a okolia. Pri hradnej veži stojí mestská brána, ktorá sa nazýva Bechyňská. Zachovala sa takmer v pôvodnom stave z doby po roku 1420, kedy sa začalo s jej výstavbou.

Úplne najstaršou pamiatkou je veža Kotnov. Foto: Shutterstock

8 Socha Jiřího Hrzána

Tento český herec, ktorého preslávili filmy ako Drahé tety alebo Pane, vy jste vdova, pochádza práve z Tábora. Jeho bronzová socha z dielne sestier Melkusových bola odhalená pri príležitosti jeho nedožitej osemdesiatky. Balansuje na stene pri Košínskom potoku a milovníkom umenia sa páči rovanko ako sám herec.

9 Jordán

Jordán je najstaršou údolnou nádržou v Európe. Ako zásobáreň pitnej vody pre mesto ju vybudovali už v roku 1492.

Dnes sa využíva hlavne ako miesto na oddych: slnečná pláž, loďky, 18 m vysoký Jordánsky vodopád. Nádrž je pevnou súčasťou mesta a obyvatelia pri nej trávia veľa voľného času.

Jordán nájdete aj v Česku. Je to najstaršia vodná nádrž v Európe. Foto: Shutterstock

10 Husitské múzeum

Podobne ako v iných múzeách aj tu sa neustále strieda mnoho zaujímavých výstav. Tú “naj” samozrejme predtsavuje výstava 600 rokov Tábora, ktorá návštevníkom predstaví Tábor od jeho husitských začiatkov až po modernú súčasnosť. Nájdete ju v piatich sálach Galérie Starej radnice na Žižkovom námestí 1 v Tábore (vstupné 0,80 – 2,50e, husitskemuzeum.cz).

Tábor v číslach

  • Doba vzniku: 1420 n. l.
  • Počet obyvateľov: 34 858
  • Počet krížových výprav proti husitom: 4
  • Plocha nádrže Jordán: 51 ha

Mapu mesta s pamiatkami si zaobstaráte v Infocentre na Žižkovom námestí 2.

Zdroj: Lonely Planet
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu