Ľahká rodinná túra v Nitrianskom kraji. Oponický hrad a rozkvitnutý čerešňový sad.

Čerešňový sad, Oponice. Foto: Martina

Koniec apríla, keď kvitnú čerešne, je ideálny čas na túru k zrúcanine Oponického hradu v pohorí Tribeč. Okrem krásneho výhľadu a lesa vás totiž čaká aj starý rozkvitnutý čerešňový sad uprostred lesa.

Východiskovým bodom na turistiku je obec Oponice. Zaparkovať môžete na odbočke pri známom Oponickom kaštieli s veľkým udržiavaným parkom. Hlavné parkovisko sa nachádza pri družstve, ale pre tých, ktorým sa nechce chodiť, sa dá zaparkovať aj na poľnej ceste o niečo ďalej.

Trasa na zrúcaninu Oponického hradu je nenáročná. Foto: Martina
Trasa na zrúcaninu Oponického hradu je nenáročná.

Trasa na Oponický hrad je pomerne nenáročná. Dlhý úsek je viac-menej rovinatý a ide popri malom lesnom potôčiku. Kto bude mať štastie, môže pri ňom nájsť aj trochu medvedieho cesnaku.

Napriek tomu, že hrad neleží vo vysokej nadmorskej výške, je z neho krásny výhľad do širokého okolia. Foto: Martina
Napriek tomu, že hrad neleží vo vysokej nadmorskej výške, je z neho krásny výhľad do širokého okolia.

Až posledná časť cesty začne viac stúpať. Trasa od družstva na hrad má 2,4 km a zaberie vám asi 40 minút.

Oponický hrad

Zmienka o Oponickom hrade pochádza už z roku 1300, kedy bol osídlený Čákovcami. Od roku 1392 hrad prešiel do vlastníctva Aponiovcov. Majitelia tam bývali do roku 1645, kedy sa presťahovali do podhradia.

Tam, kde široká poľná cesta odbáča na úzku cestičku hore kopcom so šípkou “Hrad” si však zájdite ešte kúsok ďalej po tej širokej. V lese sa totiž nachádza starý čerešňový sad, ktorý na jar krásne kvitne.

Text a foto: Martina

1/1
Zavrieť reklamu