Zimné bežecké potreby od bezeckepotreby.sk

15. októbra 2020
Beh. Foto: Shutterstock

Zima nám už klope na dvere, a tak je čas nazrieť do šatníka a spraviť potrebnú revíziu. Veď s „Covidom” to už tak dobre ako v lete nevyzerá, takže nad interiérom opäť asi zvíťazí exteriér. Situácia je, aká je, ale nesmúťme. Tešme sa, že beh nám opäť pomôže vyčistiť si hlavu a dobiť baterky.

Zimná bežecká obuv

Ako isto viete, v zásade neexistuje niečo ako zimná bežecká obuv. Taká tá zateplená s kožušinkou. Veľkú časť bežeckého roka teda absolvujeme v bežeckej obuvi, akú poznáme z letnej kolekcie. Niečo do chladu, vlhka či zimy si však pre nás výrobcovia aj tak pripravili.

Ako prvá sa zmenila podrážka. Konkrétne, zmes je mäkšia, niečo ako zimné pneumatiky na aute, a lamely majú hlbší dezén, aby sa podrážka pevnejšie zahryzla do podkladu. Na zvršku nájdeme prevažne membránu GORE-Tex, prípadne inú alternatívu membrány, ktorá zabezpečí, že sa vlhko do obuvi nedostane a chodidlo ostane suché, aj keby ste išli bomby cez mláky.

Počas zimy je výhodou nižšia priedušnosť GORE-Tex membrány, čo pomôže udržať chodidlo v teple. Membrána, samozrejme, dýcha, ale menej ako obuv bez membrány.

A pre koho je vlastne dobré mať membránovú obuv? Ak behávate ráno, v rose či tráve, choďte do toho. Odporúčame vám ju aj v prípade, že kupujete obuv na jesenné alebo zimné obdobie. Ak ale ide o celoročnú bežeckú obuv na asfalt, zvoľte radšej obuv bez membrány. Teplo vyriešite dobrou bežeckou ponožkou s Merinom a celé leto sa budete tešiť z čerstvého vzduchu v topánke.

A ktoré novinky s membránou si pre nás výrobcovia pripravili? Nech sa páči, tu ich máme: 

HOKA One One úspešne presedlala z membrány Skyshell na GORE-Tex a ponúka nové modely Speedgoat 4 a Challenger ATR 5: 

ASICS si pre nás pripravil overené GORE-Tex modely na cestu, ako Gel-Cumulus 22 GTX, či trailovú verziu Fujitrabuco GTX: 

ON Running síce s vlastnou, ale overenou membránou ponúkne bestsellery Cloud, Cloudflyer či trailový Cloudventure: 

Bežecké oblečenie na zimné mesiace

To, že základom vrstiev od spodnej bielizne až po vrchnú vrstvu je funkčné oblečenie, je už hádam každému jasné. My sa však dnes pozrieme na novinky od známeho výrobcu membrán, značky GORE Wear. 

Možno si ešte pamätáte, že nepremokavé oblečenie nosilo čiernu etiketu s nápisom GORE-Tex, a to proti vetru GORE Windstopper  malo červenú etiketu. Ale to sa zmenilo. GORE-Tex ostáva voľbou číslo jeden pre bežcov, ktorí hľadajú 100% nepremokavú membránu. Ale namiesto GORE Windstopper prichádza GORE-Tex Infinium. Má bielu etiketu a oproti GORE Windstopperu prináša okrem 100% ochrany pred vetrom aj niečo navyše. Automaticky má vodoodolný záter, ktorý pomáha v horšom počasí. Hoci úplne nenahradí klasický GORE-Tex, ponúkne omnoho viac ako GORE Windstopper.

GORE® R5 GORE-TEX
GORE® R5 GORE-TEX

Vďaka inováciám je membrána tenšia, čo znamená nižšiu hmotnosť, a ponúka lepšiu flexibilitu v ohyboch. Vyššia priedušnosť znamená väčšie množstvo prepustenej vodnej pary a viac komfortu pri intenzívnej záťaži. A, samozrejme, zmenil sa aj strih, ktorý sa opäť posunul o úroveň vyššie. Za nás v bezeckepotreby.sk môžeme novú membránu len odporučiť. Už GORE Windstopper membrána bola pre vás voľbou číslo jeden a vyzerá to tak, že GORE-Tex Infium bude ešte lepšou alternatívou.

X-Bionic Twyce LS top
X-Bionic Twyce LS top

Pozornosť chceme upriamiť na novinku tejto zimy model GORE R5 GORE-Tex Infinium Insulated Jacket. Ako už je zrejmé z názvu, ide o membránu GORE-Tex Infinium. Nová je však medzivrstva. GORE využilo novinku Polartec Alpha. Alpha je extrémne účinná izolačná látka, ktorá pochádza z materiálu Polartec Thermal Pro Hight Loft. A v čom je taká výnimočná?

GORE® R5 GORE-TEX Women
GORE® R5 GORE-TEX Women

Je excelentne priedušná, schne rýchlejšie ako iné tkaniny a pri svojej hrúbke ponúka extrémnu izoláciu, a to dokonca aj za mokra. A teraz si to spojme s membránou GORE-Tex Infinium a máme adepta na najlepšiu bundu tejto sezóny. O tom svedčí aj získanie ocenenia Produkt roka na mníchovskom ISPO 2020. Tento rok sa prihlásilo 430 súťažiacich, takmer sto získalo ocenenie, ale iba šesť dostalo vytúžený titul Produkt roka.V kategórii bežecké oblečenie zvíťazila práve bunda GORE R5 GORE-Tex Infinium Insulated Jacket.

X-Bionic Twyce tight
X-Bionic Twyce tight

Navyše, keď si ju oblečiete, nepotrebujete druhú vrstvu! Ak sa pýtate, čo si obliecť pod GORE Wear, určite odporúčame jednotku v termoregulácii – značku X-Bionic. A kde to všetko nájdete? Predsa na bezeckepotreby.sk alebo priamo v našej predajni v Banskej Bystrici. Behu a zdraviu zdar!

1/1
Zavrieť reklamu