Čas vymeniť kožuch. Pĺznutie mačiek je najintenzívnejšie na jar a na jeseň.

15. marca 2021
Čas vymeniť kožuch. Foto: Shutterstock

Mačky púšťajú chlpy po celý rok, ale dvakrát do roka – na jar a v zime môže byť pĺznutie obzvlášť intenzívne.

Kedy je najvhodnejší čas na výmenu srsti, určuje zmena teploty a dĺžka denného svetla. Vonkajšie mačky na tieto podnety reagujú intenzívnejšie ako ich interiérové kamarátky, pretože naše byty a domy majú zvyčajne príjemnú konštantnú teplotu po celý rok.

Organizmus musí pri výmene srsti prepnúť na vyšší výkon, preto bývajú mačky oslabené a sú náchylnejšie na choroby, najmä na plesňové infekcie, ktoré sa zvyknú objaviť, keď sa u nich navyše objaví stres. Ak chcete podporiť tento prirodzený proces a urobiť niečo dobré pre svoje zvieratko, mali by ste venovať osobitnú pozornosť strave s vysoko kvalitnými bielkovinami, minerálmi a nenasýtenými mastnými kyselinami. Svojej mačičke môžete pomôcť aj špeciálnym krmivom, ktoré obsahuje biotín, pivovarské kvasnice, vitamíny a omega-3 mastné kyseliny.

Správna starostlivosť počas výmeny srsti

V tomto období potrebujú (najmä) dlhosrsté mačky intenzívnu starostlivosť.  Ak ich budete každý deň česať, staré chumáčiky srsti sa ľahšie uvoľnia a nová srsť dorastie bez toho, aby sa zamotala alebo splstnatela.

Dlhosrsté mačky potrebujú intenzívnu starostlivosť o srsť. Foto: Shutterstock
Dlhosrsté mačky potrebujú intenzívnu starostlivosť o srsť. Foto: Shutterstock

Nečesaný kožúšok rýchlo stratí svoj lesk, pokožka pod splstnatenou srsťou sa môže zapariť a vytvoriť živnú pôdu pre baktérie a huby, ktorým sa darí na miestach bez prístupu vzduchu.

Denná starostlivosť je navyše pekným vzťahovým tréningom a niektoré mačky si jemnú masáž kefovaním užívajú. Sú však aj také, ktoré rozčesávanie nemajú v obľube, a ani od vonkajšej mačky nemôžte očakávať, že bude ochotne držať.

Mačky s krátkym vlasom nepotrebujú takú intenzívnu starostlivosť, v období medzi výmenou srsti ich stačí vyčesať dokonca len raz do týždňa.

Biotín a mačky

Biotín je nevyhnutný na krásnu srsť, pokožku a pazúry. Nedostatok biotínu sa prejavuje predčasným šedivením, matným, suchým vlasom, lámavosťou a vypadávaním chlpov, lupinami, sekundárnym zápalom s chrastavitosťou a svrbením.

U mačiek s problémami s pokožkou a srsťou sa v mnohých prípadoch dosiahlo zlepšenie pridaním biotínu vo vysokej koncentrácii vo veľmi krátkom čase.

Omega-3 mastné kyseliny zmierňujú zápalové kožné reakcie a podporujú dobrú kvalitu srsti. Prírodné zložky pivovarských kvasníc stabilizujú citlivú črevnú flóru, čím zaisťujú silnejší imunitný systém zvieraťa a pomáhajú optimalizovať celkovú kvalitu mačacieho života.

Správna výživa má zásadný vplyv

Kvalita srsti je vizitkou mačky a odráža jej zdravotný stav. Mačky sú veľmi čistotné zvieratá, ale aj pri tej najlepšej starostlivosti sa môžu vyskytnúť rôzne faktory, ktoré zapríčinia  nepríjemné podráždenie pokožky a problémy so srsťou. Tie sú často spojené so svrbením a zápalovými reakciami (dermatózou). Správna výživa môže mať na pohodu a zdravie zvieraťa zásadný vplyv.

Správna výživa má vplyv na srsť. Foto: Shutterstock

Užitočnú podporu môže poskytnúť najmä lososový olej, ktorý podporuje krásnu lesklú srsť a priaznivo ovplyvňuje kožné problémy (svrbenie, lupiny, suchú pokožku). Podávať sa môže vo forme kapsúl alebo z injekčnej liekovky.

Ďalšou možnosťou je krmivo pre mačky, ktoré obsahuje rybí olej priamo v receptúre, napríklad LEONARDO® Kitten a všetky výrobky LEONARDO® Finest Selection, ktoré nájdete na www.leonardo-catfood.sk.

Žiadne guče chlpov

Mačky pri čistení prehĺtajú množstvo nestráviteľných chlpov, ktoré v žalúdku môžu vytvoriť guču, a dokonca spôsobiť nepriechodnosť čriev.

Mačky sa niekedy môžu dusiť vlastnými chlpmi. Foto: Shutterstock
Mačky sa niekedy môžu dusiť vlastnými chlpmi. Foto: Shutterstock

Keď mačky jedia trávu, vyvolávajú zvracanie, aby mohli túto guču chlpov (trichobezoár) vydáviť. Ak nechcete, aby sa vaša mačka dusila vlastnými chlpmi a aby ste ich nemuseli nachádzať po byte, dvakrát týždenne jej dávajte malt pastu. Chlpy vylúči stolicou a byt zostane čistý.

Mačacie chlpy na vankúšoch a pohovkách môžete odstrániť pomocou gumených rukavíc alebo jednoduchej lepiacej pásky.

Zbystrite pozornosť, ak…

S vypadávaním chlpov sú spojené niektoré kožné problémy. Ak mačky stratia v neobvyklom čase veľa zo svojej srsti, môže ísť o chorobu alebo nedostatok minerálov. K vypadávaniu chlpov môžu viesť najmä hormonálne poruchy, plesňové infekcie, alergie a napadnutie parazitmi.

„U mačiek s problémami s pokožkou a srsťou sa v mnohých prípadoch vo veľmi krátkom čase dosiahlo zlepšenie pridaním biotínu vo vysokej koncentrácii.“

Foto: isifa/ Shutterstock
Zdroj: BEWITAL petfood GmbH & Co. KG

1/1
Zavrieť reklamu