Spoznajte neznáme miesta regiónu Hont alebo Poiplia. Vedeli by ste odpovedať na tieto otázky?

15. októbra 2021

Hont nie je práve najznámejším regiónom, no odhalíme vám jeho krásy, ktoré vás určite prekvapia.

0%

Hont je jedným z regiónov Slovenska. Kedysi bol súčasťou Hontianskej župy, z ktorej väčšina pripadla Slovensku a malá časť Maďarsku. Viete, ktoré mesto bolo sídlom župy?

Správne! Nesprávne!

Sídlom Hontianskej župy boli Šahy. Ďalšími mestami regiónu Hont sú Banská Štiavnica, Dudince a Krupina. Región sa niekedy nazýva aj Poiplie.

Akú roklinu s vodopádmi nájdeme v tomto regióne?

Správne! Nesprávne!

Kaňonovité údolie Tesárska roklina leží pri obci Hontianske Tesáre. Údolie vymyl potok, na ktorom sa nachádzajú štyri vodopády a najvyšší meria 8 metrov. Síce Tesárska roklina nie je veľmi dlhá, je výnimočná a považuje sa za národnú prírodnú pamiatku.

Kde nájdeme takéto skalné obydlia?

Správne! Nesprávne!

Skalné obydlia v Brhloviciach boli vysekané do tufu. Nájdu sa tu napríklad pivnice, letné kuchyne a maštale. S tufom sa pracovalo ľahko a tieto obydlia poskytovali domácim príjemnú klímu aj pre bývanie. Brhlovce sú pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry.

Čím bola pôvodne táto protiturecká pevnosť Bzovík?

Správne! Nesprávne!

Kláštor v Bzovíku vznikol už v 12. storočí a pôvodne bol benediktínsky. O niečo neskôr ho vlastnili premonštráti. V 16. storočí sa počas ohrozenia Turkami urýchlene opevňovali mestá a neskôr aj oba najstaršie kláštory v Hronskom Beňadiku a v Bzovíku (ktorý leží neďaleko Krupiny).

Čabradský hradný vrch a jeho okolie sú prírodnou rezerváciou. Viete, čím je toto miesto výnimočné?

Správne! Nesprávne!

Čabradský hradný vrch aj s okolím je prírodnou rezerváciou s najbohatším výskytom plazov na území Slovenska, a to najmä užoviek.

Povodie Ipľa je niečím výnimočné. Viete, čo sa v tejto oblasti tu nachádza?

Správne! Nesprávne!

Ramsarská lokalita Poiplie je zvyšok rozsiahleho mokraďového ekosystému rieky Ipeľ na juhu stredného Slovenska, ktorý nadväzuje na rozľahlejšie mokrade v Maďarsku. Výnimočnosť miesta súvisí s neupraveným bohato meandrujúcim tokom hraničnej rieky Ipeľ, vďaka čomu sú tu bohato zastúpené pôvodné druhy rastlín a živočíchov, napríklad aj také vážky.

Na čo si myslíte, že sa v polovici 20. storočia ľudia pokúšali využiť túto oblasť?

Správne! Nesprávne!

Na území mokradí nájdeme aj prírodnú rezerváciu Ryžovisko. Rozkladá sa na ploche 58 ha bývalých ryžových polí, avšak pestovanie ryže skončilo bez úspechu a krajina sa premenila na pravidelne zaplavované nivné lúky, ktoré sa pravidelne kosia. Nájdeme tu aj časti lužných lesov s vŕbami a topoľmi a chránené či ohrozené druhy rastlín a živočíchov.

Ako sa volá rozľahlý dubový háj medzi Zvolenom a Krupinou, v ktorom sú výnimočne staré duby?

Správne! Nesprávne!

Gavurky, to je dubový háj, kde sa zachoval pôvodný pasienkový les a stojí tu asi 600 dubov, ktoré dosahujú stovky rokov. Vlnia sa krásnymi tvarmi a vytvárajú rozprávkový les ideálny na prechádzku aj relax pod stromami.

Málokto by zavítal do obce Svätý Anton a obišiel by Koháriovský kaštieľ. Viete, aké symboly boli kedysi ukryté v jeho stavbe?

Správne! Nesprávne!

Budova kaštieľa pred jeho prestavbou vraj symbolizovala kalendárny rok. Kláštor mal 4 brány, 7 arkád, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien.

Do regiónu Hont patrí aj kúpeľné mesto Dudince. Uhádnete, koľko približne majú Dudince obyvateľov?

Správne! Nesprávne!

Dudince boli k roku 2011 najmenším mestom na Slovensku s počtom obyvateľov 1392. Majú však významné kúpele, ktoré liečia choroby srdcovo-cievneho systému a pohybového systému. Pozrieť sa dá aj na Rímske kúpele, „bazéniky“, ktoré boli vytesané do travertínu. Bolo ich 32 a z voda postupne kaskádovo pretekala z prvého do ostatných.

Viete, kde sa každoročne koná známy folklórny festival Hontianska paráda?

Správne! Nesprávne!

Hontianska paráda sa koná v obci Hrušov a festival zvyklo navštevovať 15 až 20-tisíc ľudí. Nie sú tu však len vystúpenia folkloristov, ale aj ukážky tradičných vidieckych prác, otvorené vidiecke dvory, remeselníci a rôzny výstavy.

Viete, čo je na fotke?

Správne! Nesprávne!

Pri Hontianskych Tesároch sa v lese ukrývajú rôzne Dúpänce a konkrétne táto je Osemdierka. Dúpänce sú malé miestnosti v skale, ktoré slúžili ako úkryt pred Turkami. V blízkosti nájdeme aj Jednodierku a Dvojdierku.

Spoznajte neznáme miesta regiónu Hont alebo Poiplia, ktorý slávu zažíval najmä v minulosti. Vedeli by ste odpovedať na tieto otázky?
Gratulujeme, perfektný výsledok!

Región Hont poznáte veľmi dobre, a to musíme uznať, že to nie je práve najznámejší región Slovenska. Ak chcete, otestujte sa, či poznáte aj pohorie Tribeč, Banskú Štiavnicu alebo banskobystrické hrady a zámky.

Región Hont poznáte celkom dobre, a uznávame, nie je to ten najznámejší región Slovenska. Ak chcete, otestujte sa, či poznáte aj pohorie Tribeč, Banskú Štiavnicu alebo banskobystrické hrady a zámky.
Uppss....

Región Hont ešte celkom nepoznáte, ale uznávame, že to nie je práve najznámejší región Slovenska. Tak dúfame, že sme vás aspoň inšpirovali zájsť tam na výlet. Ak chcete, otestujte sa, či poznáte aj pohorie Tribeč, Banskú Štiavnicu alebo banskobystrické hrady a zámky.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu