Pokutská cyklotrasa vedie k starobylému mostu bývalej lesnej železničky aj k najväčšiemu vodopádu pohoria Vtáčnik.

Pokutský most

Krásna a nenáročná cyklotrasa vás prevedie cez lesy a lúky, ale pohodlne po asfalte, po trase bývalej lesnej železničky, ktorá zvážala drevo zo Vtáčnika. Privedie vás napríklad k starobylému železničnému mostu alebo k najväčšiemu vodopádu pohoria Vtáčnik.

Máte chuť sadnúť na bicykel, ale dať si niečo menej náročné, čo sa dá absolvovať s celou rodinou? V tom prípade máme pre vás výborný tip.

Pozývame vás do Kľakovskej doliny. Táto dolina sa rozprestiera pod vrchom Vtáčnik smerom na Žarnovicu. Medzi vrchmi pohoria Vtáčnik sa tu ukrývajú malebné dedinky Horné Hámre, Píla, Župkov, Hrabičov, Ostrý Grúň a Kľak.

V Kľakovskej doline bola vybudovaná sieť cykotrás, pozývame vás na Pokutskú cyklotrasu po trase starej lesnej železničky.
V Kľakovskej doline bola vybudovaná sieť cykotrás, pozývame vás na Pokutskú cyklotrasu po trase bývalej lesnej železničky.

V Kľakovskej doline bola vybudovaná sieť cyklotrás a my by sme vám radi odhalili jednu z tých najčarovnejších, Pokutskú cyklotrasu, ktorá z časti prechádza po Náučnom chodníku Po stopách lesnej železnice.

V tejto oblasti totiž od roku 1928 až do roku 1966 zvážala drevo spod Vtáčnika lesná železnička. Jej trasa merala 34,3 kilometrov a jazdili na nej tri rušne, 50 oplenových a 35 plošinových vozňov.

Pokutský most v minulosti.
Pokutský most v minulosti.

Cyklotrasa Pokutskou dolinou v nádhernom prostredí lesov a lúk meria 14 km a takmer celá vedie po asfaltovej ceste.

Ak si chceš Pokutskú cyklotrasu pozrieť lepšie, klikni sem.
Ak si chceš Pokutskú cyklotrasu pozrieť lepšie, klikni sem.

Cyklotrasa Pokutskou dolinou sa začína za obcou Hrabičov. V tejto dedinke nájdete malú vonkajšiu expozíciu bývalej lesnej železnice.

Začiatok náučného chodníka.

Poďte sa s nami pozrieť, aké zastávky vás na tejto cyklotrase čakajú:

1 Ranč Blanc – kone a pstruhy

Hneď na začiatku cyklotrasy sa nachádza Ranč Blanc, ideálne miesto na oddych a občerstvenie.

Máte radi čerstvé pečené pstruhy? V tom prípade si v chovnom rybníku ulovte vlastného pstruha a následne si ho tu nechajte pripraviť. Je však potrebné vopred sa telefonicky objednať.

2 Chata Kollárová, ak by sa vám tu zapáčilo

Na cyklotrase budete ďalej prechádzať okolo chaty Kollárová. Príroda v okolí cyklotrasy vás určite očarí, takže ak by ste sa v tomto prostredí rozhodli stráviť viac dní, chata Kollárová má ubytovaciu kapacitu až pre 82 návštevníkov.

3 Pokutský zemný most

Najzaujímavejšou a zároveň najzachovalejšou pamiatkou na chodníku je zemný most Pokuty, unikát svojej doby, ktorý bol postavený z prírodného kameňa.

Pokutský most je pozostatkom bývalej lesnej železničky.

Pokutský most je aj najfotogenickejším miestom na cyklotrase a leží približne v polovici cyklotrasy. Je to pozostatok bývalej lesnej železničky, ktorá 40 rokov zvážala drevo z Kľakovskej doliny, spod Vtáčnika, až do Žarnovice. Najlepšie roky zažívala železnička v 30. rokoch minulého storočia.

Budete na bicykli rýchlejší? Povolená rýchlosť vlaku na tejto trase bola 15 km/h.

Most Pokuty je ideálne miesto na relax, môžete si tu oddýchnuť aj posedieť.

Pokutský železničný most
Pokutský most

4 Ivanov salaš

Po tom, ako pri horárni Pavlova lúka odbočíte doľava, dostanete sa do chráneného areálu Ivanov salaš, vzácneho a zachovaného prírodného spoločenstva.

Ivanov salaš predstavuje jedinečný typ biotopu, ktorý spája lúky, prameniská a nivy potokov. Žijú tu vzácne a stále viac a viac miznúce druhy rastlín a živočíchov.

Hniezdi tu 21 druhov vtákov s hustotou až 66 párov na 10 ha.

Ivanov salaš pod Vtáčnikom
Ivanov salaš pod Vtáčnikom

5 Partizánska chata

Na Partizánskej chate sa v období druhej svetovej vojny ukrývali Partizáni. V jej blízkosti sa nachádza les Škurátka, dvojhektárový chránený areál, v ktorom sú stromy vysadené do tvaru päťcípej hviezdy s rozpätím strán 50 m na počesť padlých obetí.

Partizánska chata
Partizánska chata

Na tejto chate sa síce neobčerstvíte, ale môžete si pri nej posedieť, oddýchnuť a vychutnať si krásne prostredie.

Od chaty vedie zelená turistická trasa na vrchol Vtáčnika, po ktorej ste peši na Vtáčniku za 45 minút. Pár metrov nad chatou pri chodníku na Vtáčnik je pochovaný mladý kapitán Červenej armády, Peter Chvorost.

6 Najväčší vodopád pohoria Vtáčnik

Odtiaľto už budeme smerovať priamo k Pokútskemu vodopádu. Cesta sa tu mení na nespevnenú, ale nemal by to byť zásadný problém, je v pohode zjazdná.

Dávajte si pozor, aby ste neminuli vodopád, ktorý leží po ľavej strane. Až ho objavíte, vydajte sa aj smerom hore, po síce náročnom teréne, ale pohľad na vodopád bude stáť zato. Mimochodom, najkrajší je práve na jar.

Pokutský vodopád
Pokutský vodopád

Zvládnete to aj s rodinou

Cyklotrasa v Pokutskej doline vedie po trase bývalej lesnej železničky plynulým miernym stúpaním hore, kde je zakončená krátkym okruhom. Potom sa vraciate naspäť. Prevažná časť cyklotrasy vedie po asfalte a je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Ako sa sem dostať?

Z diaľnice odbočíte na Žarnovicu a cez dedinku Horné Hámre smerujete do Hrabičova. Zaparkovať sa dá buď pri Ranči Blanc, pri Chate Kollárová alebo v Hrabičove pri expozícii lesnej železnice.

Marketingová aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
Marketingová aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.
1/1
Zavrieť reklamu