Ako spoľahlivo ochránite v tomto období svoje kĺby pri bicyklovaní?

Ako spoľahlivo ochránite v tomto období svoje kĺby pri bicyklovaní? Foto: Shutterstock

V tomto období nás samotné počasie školí ohľadom vrstiev oblečenia, ktoré nás spoľahlivo odizolujú od chladného vzduchu. Tak pri bežnom nosení ako aj pri športovaní. V prípade, že holdujete cyklistike, viete, že správne termo oblečenie je v jeseni úplne nevyhnutné.

To všetko v záujme podpory kĺbov a svalov, ale aj ich ochrany pred chladom, ktorý by mohol mať aj nepriaznivý dopad. Viete ako správne chrániť svoje kĺby a nemusieť si tak odoprieť benefity vášho obľúbeného športu počas chladného obdobia?

Starajte sa o kĺby

Dobrá pohyblivosť kĺbov je pre každého človeka zásadná, a preto zanedbanie starostlivosti o ne by mohlo mať neblahé následky na celkové zdravotné rozpoloženie. Nepriaznivý vplyv na stav kĺbov má nadváha, málo výživná strava či naopak prepínanie športových výkonov a prílišná mechanická záťaž. Kĺby a tiež šľachy a svaly, ktoré ich podporujú, je najlepšie udržiavať v konštantnej, primeranej aktivite.

Vitalitu svojich kĺbov zabezpečíte dostatočným prísunom horčíku a vitamínov (predovšetkým vitamínu C) vo svojej strave. Čo sa týka športovania, práve cyklistika je vynikajúcou voľbou. Zabezpečí vám posilňovanie dolných končatín bez zbytočných otrasov, ktoré by mohli nepriaznivo pôsobiť na kolená či členky.

Pamätajte, že starostlivosť o kĺby je sústavná, dlhodobá záležitosť a práve prevencia je dôležitá. Keď sa už dostavia bolesti, regenerácia je potom o to zdĺhavejšia a komplikovanejšia.

Cyklistika v tomto období

Bicyklovanie má mnoho benefitov a tie určite oceníte aj v jesennom období. Pobyt na čerstvom vzduchu, tréning imunity a udržiavanie sa vo forme vášmu telu ale i psychickej sviežosti určite pomôže.

„V prípade, že vás od cyklistiky v tomto období odrádza chladné či nepriaznivé počasie, zaobstarajte si kvalitné termo oblečenie, s ktorým bude pobyt vonku a jazda na bicykli príjemná. Takéto oblečenie sa vyrába z inovatívnych materiálov, ktoré vám poskytnú výnimočné vlastnosti. Odvod vlhkosti a optimálna termoregulácia cyklooblečenia zabezpečia, že váš trup, svaly i kĺby ostanú v suchu a teple aj počas námahy,“ uvádza Pavol Krnáč, dlhoročný predajca bicyklov a cyklistických doplnkov a majiteľ Sk-Profibike.


Pri obliekaní sa na bicykel v chladnom počasí dbajte na vrstvenie vo vrchnej časti tela. Odporúčajú sa tri vrstvy:

  1. termoprádlo
  2. zimný dres
  3. odolná bunda

Najvrchnejšia vrstva – zimná bunda, by mala byť z vetruvzdorného materiálu s vodeodpudivou povrchovou úpravou. Modely s predĺženým zadným dielom vás skvelo ochránia pred prípadným dažďom.

Zimná bunda, by mala byť z vetruvzdorného materiálu s vodeodpudivou povrchovou úpravou.
Zimná bunda, by mala byť z vetruvzdorného materiálu s vodeodpudivou povrchovou úpravou.

Svaly a kĺby dolných končatín spoľahlivo ochránia nohavice z pružného materiálu s výstielkou. V prípade, že máte k dispozícii letné modely dresu, môžete ich doplniť návlekmi na ruky či nohy. Svoje členky si môžete rovnako ochrániť návlekmi na tretry. Tipy na ďalšie „termo vychytávky“ do chladného počasia nájdete tu.

Čím dlhšie bude trvať vaša cyklistická sezóna, o to viac sa vám vaše telo odvďačí dobrou formou a kondíciou. Svojim kĺbom doprajete potrebný pohyb tým aj dôležitú prevenciu.


Autor: Natália Olexová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu