Štúrovo a Ostrihom – perfektná kombinácia na jarný cyklovýlet

Ostrihomská katedrála. Foto: Miro Pochyba

Vyberte sa na náš prvý tohtoročný cyklovýlet do Štúrova a Ostrihomu. Mestá, ktoré ležia oproti sebe na opačných brehoch Dunaja, na slovensko-maďarskej hranici, skrývajú dlhú históriu a sú nasiaknuté dovolenkovou atmosférou.

Možno sa budete čudovať, koľko možností ponúka pre cyklistov Štúrovo a maďarský Ostrihom na druhom brehu Dunaja. Na malom kúsku zeme tu uvidíte a zažijete veľa – široký Dunaj, slávnu históriu, pekné centrá na oboch brehoch či jedno z najobľúbenejších termálnych kúpalísk.

Ak ste však zdatnejší cyklisti, popri Dunaji sa tiahne Dunajská cyklotrasa, ktorá vás zavedie na mnohé ďalšie zaujímavé miesta.

Na výlet ekologicky

Nielen bicykel je ekologickým prostriedkom. Keďže do Štúrova jazdia aj vlaky, tak sme v rámci nášho výletu zvolili ďalší ,,zelený“ dopravný prostriedok a na výlet po Štúrove a Ostrihome sme sa vybrali vlakom. Našimi vlakmi prepravíte bicykle celkom jednoducho.

Takmer každý vlak má na začiatku alebo na konci vozeň určený na ich prepravu a aby sa nikto nezmýlil, je označený piktogramom bicykla. Stačí si na železničnej stanici kúpiť lístok pre seba a pre bicykel a už sa v tom veziete…

Do Štúrova sa dá jednoducho dostať vlakom aj s bicyklom. Foto: Miro Pochyba
Do Štúrova sa dá jednoducho dostať vlakom aj s bicyklom. Foto: Miro Pochyba

Odkiaľ sa dostanete do Štúrova?

Štúrovo leží na medzinárodnej trase Bratislava – Budapešť, po ktorej jazdia priame medzištátne vlakové spoje z Českej Republiky do Maďarska. Táto trasa je dokonca súčasťou paneurópskeho koridoru – ciest, ktoré prepájajú Európu.

Do Štúrova sa však dostanete vlakom aj z Levíc a Čaty, ktoré vás prepoja so smermi Zvolen a Šahy, a aj z Nitry cez prestupnú stanicu v Nových Zámkoch. Jednoducho, Slovensko je vlakmi prepojené a po peknom cyklovýlete môže váš oddych ešte chvíľu pokračovať vo vlaku.

Štúrovo, mesto pri Dunaji

Železničná stanica Štúrovo sa nachádza kúsok za mestom, takže určite oceníte, že sa zo stanice na bicykli prepravíte rýchlo do mesta. Bicykle sa však dajú požičať aj tam.

Na železničnej stanici v Štúrove. Foto: Miro Pochyba
Na železničnej stanici v Štúrove. Foto: Miro Pochyba

Štúrovo patrí medzi najteplejšie a najjužnejšie položené miesta na Slovensku. Možností, čo tu robiť a kam sa vybrať, je veľa. Prejdite sa ale najskôr centrom mestečka s obchodíkmi, reštauráciami a kaviarňami, pozrite si výhľad na ostrihomskú katedrálu zo slovenskej strany.

Už len fakt, že Štúrovo leží pri takej veľkej a dôležitej európskej rieke, ako je Dunaj, z neho robí výnimočné miesto. Navyše, približne tri kilometre od centra Štúrova sa nachádza aj ústie rieky Hron do Dunaja.

Zo Štúrova alebo Ostrihomu sa dá, samozrejme, vybrať aj na vyhliadkovú plavbu loďou po Dunaji. A ak sem prídete práve cez leto a obľubujete prírodné kúpanie, v tom prípade oceníte pláže pri rieke. Na úseku pri Štúrove je ich viacero, môžete sa tu opaľovať aj kúpať.

Ostrihomská katedrála zo slovenskej strany. Foto: Miro Pochyba
Ostrihomská katedrála zo slovenskej strany. Foto: Miro Pochyba

Termálne kúpalisko Vadaš

Najnavštevovanejším miestom v Štúrove je však slávne termálne kúpalisko Vadaš. Prvý bazén tu vykopali už v roku 1952. Dnešný areál kúpaliska stojí od roku 1973 a kúpalisko je stále veľmi obľúbené, a to nielen medzi Slovákmi.

Pre zaujímavosť, Vadaš nie je vymyslené slovo, ale znamená „lúka bohatá na zver“. Kúpalisko s termálnou vodou sa totiž nachádza tam, kde sa kedysi rozkladali lúky a mokrade. Otvorené je od konca apríla do polovice septembra, mimo sezóny funguje len plavecký bazén.

Kúpalisko Ostrihom a najväčší chrám Maďarska

Ak sa chcete okúpať aj mimo sezóny, tak budete musieť prejsť na druhý breh Dunaja, do Ostrihomu. Tam nájdete kúpalisko s aquaparkom a wellness Aqua Island Esztergom s výhľadom na ostrihomskú katedrálu a hrad. Ponúka zábavu na toboganoch alebo relax v saunách aj cez zimu.

Ostrihomská katedrála. Foto: Miro Pochyba
Ostrihomská katedrála. Foto: Miro Pochyba

Najväčší monument, ktorý vás hneď upúta už z diaľky, je Ostrihomská katedrála. Stojí na maďarskom brehu Dunaja, ale v minulosti bola veľmi dôležitá aj pre Slovensko, pretože jeho veľká časť spadala pod Ostrihomské arcibiskupstvo.

V bazilike sa nachádza klenotnica s množstvom pokladov a majstrovských diel neoceniteľnej hodnoty.

Ostrihomská katedrála zvnútra. Foto: Miro Pochyba
Ostrihomská katedrála zvnútra. Foto: Miro Pochyba

A keď tam už budete, nezabudnite vyjsť až hore na kupolu baziliky, odkiaľ je nádherný výhľad na Dunaj, maďarský Ostrihom a slovenské Štúrovo, ale aj do širokého okolia.

Ostrihom

Bazilika nie je jediným architektonickým pokladom Ostrihomu, aj keď určite najveľkolepejším. Ostrihom je výnimočný aj preto, lebo bol počas stredoveku jedným z najvýznamnejších miest Uhorska a nejaký čas aj jeho hlavným mestom.

Na hradnom kopci a pod ním sa nachádza staré mesto s krásnou maďarskou architektúrou, ktoré perfektne zapadá do okolitého prostredia a prírody. Aj kanály Dunaja spolu s obchodíkmi a starými domčekmi vo vás určite vyvolajú veľmi príjemný dovolenkový pocit.

Kanál v Ostrihome. Foto: Miro Pochyba
Kanál v Ostrihome. Foto: Miro Pochyba

Atmosféru môžete nasať aj na ulici Simor János medzi centrom a autobusovou stanicou, kde sa ráno koná veľký trh.

Most Márie Valérie

Most medzi Štúrovom a Ostrihomom existoval už v čase Turkov. Ten však nevydržal a terajší most Márie Valérie dala prvýkrát vybudovať uhorská vláda. Bol dvakrát zničený, naposledy počas druhej svetovej vojny v roku 1944, a potom most nefungoval celých 57 rokov, premávala tu iba kompa.

Most Márie Valérie medzi Štúrovom a Ostrihomom. Foto: Miro Pochyba
Most Márie Valérie medzi Štúrovom a Ostrihomom. Foto: Miro Pochyba

Krásny obnovený most spájajúci Slovensko a Maďarsko funguje až od roku 2001 a vďaka nemu sa jednoducho dostanete na druhý breh Dunaja nielen autom, ale aj peši či na bicykli.

Cyklotrasy, ktoré sa oplatia

Ak nie ste iba rekreační cyklisti, ale máte chuť na dlhší cyklovýlet, možnosti v okolí Štúrova a Ostrihomu vás potešia.

Výnimočná cyklotrasa vedie práve popri Dunaji. Dunajská cyklotrasa patrí medzi EuroVelo cyklotrasy spájajúce Európu a má označenie EuroVelo 6.

Ak sa po nej vyberiete zo Štúrova proti prúdu Dunaja, po 48 kilometroch prídete do Komárna. Po ceste budete prechádzať aj okolo Patiniec, ktoré sú tiež známe svojím termálnym kúpaliskom.

Urobte si čas a zosadnite z bicykla pri Pevnosti Komárno. Je to najväčší pevnostný systém na Slovensku, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Stojí na sútoku riek Váhu a Dunaja. Z Komárna sa naspäť do Bratislavy alebo Nových Zámkov dostanete vlakom alebo môžete pokračovať na bicykli popri Dunaji ďalej smerom na Bratislavu.

Vybrať sa však môžete zo Štúrova aj opačne, v smere toku Dunaja na Budapešť. Po 25 km od Ostrihomu vás čaká starobylé mesto s hradom Vyšehrad na kopci nad mestom. Vyšehrad bol sídlom mnohých kráľov vrátane Mateja Korvína. Dunaj v tejto oblasti tečie pomedzi lesy a pre tých najodhodlanejších – do Budapešti je to odtiaľto už iba 50 km.

Ako cestovať vlakom s bicyklom

Piktogram, ktorý vám povie, že tento vozeň prepravuje bicykle, ale aj počet bicyklov a spôsob, akým sa prepravujú. Foto: Miro Pochyba
Piktogram, ktorý vám povie, že tento vozeň prepravuje bicykle, ale aj počet bicyklov a spôsob, akým sa prepravujú. Foto: Miro Pochyba

Cestovanie vlakom s bicyklom sa oplatí

Ceny lístkov na prepravu bicykla sú na Slovensku veľmi priaznivé. Týždenný lístok sa oplatí najviac.

Aj keď lístok na vlak si pre seba jednoducho objednáte cez internet, lístok na bicykel si musíte kúpiť pri pokladnici.

Ak si chcete byť istí, že vo vašom vybranom vlaku bude miesto na váš bicykel, môžete si v osobnej pokladnici zakúpiť miestenku aj na bicykel. Jej cena je 1 €.

Povinná rezervácia miestenky na bicykel je iba pri medzištátnej preprave, nie je však povinná pri vnútroštátnej preprave a ani v medzinárodných vlakoch pri vnútroštátnej preprave. Odporúča sa však vo vyťažených vlakoch.

  • Jednorazový lístok za bicykel: 1,50 €
  • Jednodňový lístok: 2,50 €
  • Týždenný lístok: 6 €
Zjednodušená preprava bicyklov vo vlaku. Foto: Miro Pochyba
Zjednodušená preprava bicyklov vo vlaku. Foto: Miro Pochyba

Akým spôsobom sa prepravuje bicykel vo vlaku?

Preprava bicykla sa delí na zjednodušenú prepravu a prepravu v pojazdnej úschovni batožín. Zjednodušená preprava je, keď je bicykel vo vozni a môžete pri ňom sedieť. Pri medzinárodnej diaľkovej preprave je to vo vozňoch s osobitným priestorom a v niektorých je povinná rezervácia.

Bicykel môžete prepraviť aj v pojazdnej úschovni batožín, ktorá býva v regionálnych rýchlikoch a diaľkových vlakoch. Tam naň nemusíte dohliadať, ale pre obmedzenú kapacitu urobíte dobre, ak si ju rezervujete.

Viac informácií o vlakových spojeniach a o preprave bicyklov nájdete na:
www.zssk.sk

Na úseku z Bratislavy do Štúrova premáva priame denné dvojhodinové spojenie vlakov kategórie EC s odchodom zo železničnej stanice Bratislava-hlavná stanica od 7:53 do 19:53 h, doplnené ešte vlakom o 16:53 h.

Opačným smerom zo Štúrova do Bratislavy premáva dvojhodinové spojenie od 6:49 h do 18:50 h. Okrem toho je možné aj denné spojenie osobnými vlakmi s prestupom na železničnej stanici Nové Zámky. Preprava bicyklov na tejto trase je možná vo všetkých vlakoch okrem EN 476 a EN 477.

Výhľad z katedrály na Dunaj, Ostrihom a Štúrovo. Foto: Miro Pochyba
Výhľad z katedrály na Dunaj, Ostrihom a Štúrovo. Foto: Miro Pochyba

Text: Martina Strihová
Foto: Miro Pochyba

1/1
Zavrieť reklamu