Studená voda vám dá omnoho viac ako zdravé telo. Aký je rozdiel medzi bežným otužovaním metódou Wima Hofa?

29. júna 2018
Studená voda vám dá omnoho viac ako zdravé telo.

O tom, že otužovanie je zdravé pre telo, vieme všetci. Vedeli ste však, že z otužovania môžete mať ešte väčší úžitok, ak ho začnete využívať vedome pre svoj sebarozvoj? Prinášame vám hlavné myšlienky z rozhovoru od Dušana Plichtu s Martinom Thámom, certifikovaným inštruktorom metódy Wima Hofa.

Pri otužovaní a pri metóde Wima Hofa je to ako pri všetkom – ide o to, ako to robíme. Je veľký rozdiel, či to robíme vedome a učíme sa, alebo nevedome. Ak do studenej vody vojdeme napätí a snažíme sa tam vydržať, aj keď nám je nepríjemne, je to úplne iné, ako keď sa v ľadovej vode uvoľníme. Rozdiel je aj v tom, či nám ide o pozornosť okoloidúcich a dokazovanie si, že sme dobrí, alebo či používame neoprénové rukavice a topánky, aby sme si spríjemnili pobyt v chlade a boli tak vo vode napríklad dlhšie.

Na kurzoch a workshopoch Wima Hofa zďaleka nejde iba o otužovanie, ale ide tu aj o životný prístup a stav vedomia. Aj metóda sa totiž dá praktizovať nevedome, rovnako ako otužovanie. Chlad je však silná energia a ak tu napríklad necháme rozhodovať naše ego, je tu tenká hranica bezpečia. Pri otužovaní sa treba naučiť veľkej pokore a postupnosti. A preto je výborné, keď sa to môžeme učiť od skúsenejších v danej oblasti. Martin Thám je certifikovaným inštruktorom metódy Wima Hofa na Slovensku.

Ako začať a ako často otužovať?

Asi by ste chceli počuť presný návod, však? Najdôležitejším bodom je totiž naučiť sa vnímať vlastné telo.

Najdôležitejším bodom pri otužovaní je naučiť sa vnímať vlastné telo.
Najdôležitejším bodom pri otužovaní je naučiť sa vnímať vlastné telo.

Pri otužovaní sa treba sústrediť na pozorovanie seba samého. Rozoznávať to, čo nám káže naše ego, ktoré nás tlačí do nezdravých a nebezpečných intenzít. Lepšie je ísť na otužovanie postupne. Studené sprchy na konci teplej, môže to byť aj krátka studená sprcha. Celé telo otužovať rovnomerne, hlavu opatrnejšie a kratšie.

Uvoľniť sa tak, aby keď otočíme kohútik na studenú vodu, nebude na nás vidno, že prišla zmena teploty.

Do prírodnej vody je dobré začať chodiť pravidelne celé leto, napríklad aspoň raz za týždeň a ako sa ochladzuje jednoducho zotrvať. Pomôcť vám môžu workshopy a pobyty nato zamerané.

Koľko vydržať v studenej vode?

Väčšinou ide o čas 2 minúty. Kratšie je krátko, pretože často len 1,5 minúty mentálne spracovávame stresový šok a teda ideme do pozorovateľa a prijatia a potom príde totálne uvoľnenie a prijatie. Dlhšie môže byť pre telo priveľký stres. Je to všetko úplne individuálne, tak ako všetko v živote.

Tiež je pre naše telo a srdce rozdiel, či sme v chlade od začiatku uvoľnení alebo napätí. Je vysoká pravdepodobnosť, že so skúseným sprievodcom ostane človek uvoľnený. Už len samotná prítomnosť inštruktora mnohým ľudom pomáha. Ide o princíp dôvery.

Ako vystúpiť zo zóny komfortu

Často ani nevieme, ako sa sami seba snažíme oklamať alebo netušíme, čo za našimi pocitmi v skutočnosti je.

Ani netušíte, koľko vám toho o sebe pomôže odhaliť studená voda.

Napríklad taká lenivosť je strachom z nekomfortu. Keď sme leniví, nechce sa nám. Je tam určitý postoj, dajte mi pokoj. Lenže táto lenivosť môže byť spôsobená napríklad aj emočnou ranou (blokom). Ak máme emočnú ranu (malého chlapca vymkli a bol niekoľko hodín v zime a osamelý, bolo mu zima, nevedel si rady), mohol u nás vzniknúť koncept typu” chlad-nepríjemné-osamelosť-strach” a už je to. A toto si človek nemusí pamätať, často krát vôbec netušíme, ktoré koncepty nám kedy vznikli.

Ani netušíte, koľko vám toho o sebe pomôže odhaliť chlad.
Ani netušíte, koľko vám toho o sebe pomôže odhaliť chlad.

Často máme aj rôzne bloky, kvôli ktorým si neuvedomujeme, že ide práve o našu lenivosť a vyhovárame sa/vysvetľujeme. Hlboko zakorenené programy máme práve ešte z obdobia detstva, keď sme boli ako suchá špongia a tak koncept o chlade ako nepriateľovi sme mohli prebrať od rodičov už dávno.

Väčšinou o svojich „blokoch“ ani neuvažujeme. Stotožňujeme sa s tým, akí sme, a hotovo.

Aj keď to môže byť nekomfortné, aj keď môžeme mať koncept “chlad-zima-ochoriem-zomriem” a podobne, tak práve prijatím a poznaním toho, že je to inak, sa dokážeme tohto programu zbaviť. A zrazu aj v inej oblasti života pochopím, že veci môžu byť naozaj inak. Ciest je veľa, avšak v oblasti vychádzania zo zóny komfortu je chlad veľmi dobrým trénerom.

Dýchacie cvičenie nám pomáha zbaviť sa nepotrebných programov

Dýchacie cvičenie, ktoré je súčasťou metódy je tiež pre veľa ľudí určitou motiváciou prísť na kurz, pretože cítia, že dych je úplným základom.

Počas dýchania aj otužovania sme vedomým pozorovateľom, ktorý pozoruje myšlienky, emócie a všetky koncepty, ktoré sa objavujú. A vtedy myšlienky či emócie už nemajú kontrolu nad nami.

Myseľ je skvelý sluha, ale vo väčšine prípadoch vidíme, že myseľ je pánom.

Naše emočné bloky (potlačené emócie) nám znižujú odolnosť všeobecne. Tieto nespracované emócie, ktoré sa dostávajú aj na úroveň fyzického tela nás oslabujú, ale zároveň aj posilňujú, pretože nám ukazujú naše slabé miesta, ktoré môžeme posilniť.

Množstvo životnej energie je míňané nato, aby sme naše emočné rany obchádzali (udržiavali ich mimo kontakt okolia), aby sme sa nevystavovali našim blokom (nekomfort/bolesť), a preto sa tak často vyhýbame našim strachom. Pretože to bolí. Avšak, ak má byť tŕň vytrhnutý, na chvíľu to zabolí, ale potom sa rana môže zahojiť.

Metóda Wima Hofa teda využíva uvedomelé otužovanie, techniky hlbokého dýchania, ale nájdete tu aj omnoho viac vecí prepojených so svojím životom.
Metóda Wima Hofa teda využíva uvedomelé otužovanie, techniky hlbokého dýchania, ale nájdete tu aj omnoho viac vecí prepojených so svojím životom.

Metóda Wima Hofa teda využíva uvedomelé otužovanie, techniky hlbokého dýchania, ale nájdete tu aj omnoho viac vecí prepojených so svojím životom.

Veľmi zaujímavý a kompletnejší článok o metóde si môžete prečítať tu, a o tom, ako sa Martin Thám dostal k tejto metóde nájdete tu.

No a ešte spomenieme, že na začiatku augusta sa uskutoční Power Camp s Martinom Thámom a Dušanom Plichtom, ktorý vás zaručene naštartuje do zdravého života.

1/1
Zavrieť reklamu