Aký chemický prvok z periodickej tabuľky reprezentuje daná vec? Otestujte sa

11. novembra 2019
Hélium. Foto: Shutterstock

Vyznáte sa v chémií alebo máte všeobecný prehľad o tom, z čoho sú zložené rôzne veci a aká látka sa na čo využíva? Skúste sa otestovať.

0%

Aký chemický prvok reprezentujú banány?

Draslík. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Banány obsahujú veľa draslíka. Draslík v organizme vyvažuje hladinu sodíka, a teda aj soľ. Tým udržiava rovnováhu tekutín v tele. Draslík je minerál dôležitý aj pre nervy a svaly, ktorý reguluje aj srdcový pulz a krvný tlak.

Z akého prvku sa vyrábajú plechovky?

Plechovky. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Nielen plechovky, ale aj konzervy a alobal sa vyrábajú z hliníku. Hliník (aluminium) obsahujú aj bežné deodoranty, krémy a zubné pasty. V minulosti to boli aj príbory a hrnce. Hliník má tak, ako iné nebezpečné kovy, tendenciu ukladať sa v našom tele, špeciálne v našom mozgu. Spája sa s chorobami ako skleróza multiplex, epilepsia, s Alzheimerovou chorobou a ďalšími ochoreniami nervového systému, ale dokonca aj s alergiami, osteoporózou, reumou či dokonca s rakovinou prsníka. Hliník má silnú tendenciu ukladať sa v našom mozgu. Kde ho ešte môžete nájsť? V cigaretách, v prášku do pečiva, v pitnej vode, v liekoch a vakcínach a v ďalšej kozmetike vrátane krémov na opaľovanie. Ako sa mu vyhnúť? Nápoje a konzervované potraviny kupujte radšej v skle. Deodoranty kupujte radšej prírodné a čítajte si zloženie kozmetických výrobkov.

Aký chemický prvok sa pridáva do vody, aby bola čistá?

Chlór. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Chlór sa používa na dezinfekciu vody. Nájdeme ho v našej pitnej vode a na plavárni môžeme cítiť jeho zápach. Chlór by bol sám o sebe pomerne bezpečný, ale ak reaguje s organickým materiálom, ktorý sa nachádza vo vode, vznikajú toxické DBPs. Chlór vo vode pomohol znížiť výskyt ochorení ako napríklad týfus, žltačka, úplavica, cholera a pod. Na druhej strane, chemikálie ako DBPs sa spájajú s rakovinou, reprodukčnými a vývojovými vadami. Hmmm... bolo by dobré striedať pitie vody z vodovodu s pitím vody z prameňa, ktorý sa nachádza vo vašom okolí.

Aký chemický prvok reprezentuje táto osoba?

Einstein. Foto: shutterstock
Správne! Nesprávne!

Einsteinium je pomerne nový chemický prvok s protónovým číslom 99 pomenovaný po Albertovi Einsteinovi. Einsteinium sa využíva iba na vedecké účely na výrobu mendelévia.

Z akého chemického prvku je zložený diamant?

Diamant. Foto: shutterstock
Správne! Nesprávne!

Diamant, jeden z najtvrdších a najdrahších materiálov na svete, je čistý uhlík. Čistý uhlík však tvorí aj tuhu (grafit), fulerén alebo nanotrubičky, iba je poskladaný do inej štruktúry. Uhlík tvorí aj väčšinu uhlia, ktoré používame na výrobu energie. Je to veľmi dôležitý prvok, pretože je základom absolútne všetkých organických zlúčenín! V súčasnosti však máme problém s veľkým množstvom uhlíka v našej atmosfére v podobe oxidu uhličitého (CO2), ktorý spôsobuje globálne otepľovanie.

Ktorý prvok je dôležitý na výrobu batérií?

Lítium. Foto: shutterstock
Správne! Nesprávne!

Lítium-iónové batérie sa dnes používajú vo väčšine prenosných zariadení - v notebookoch, mobiloch, ale dokonca aj v autách. Predtým sa však lítium musí niekde vyťažiť. Obrovské bane sa nachádzajú v Austrálií, Čile, Argentíne, Číne a v Zimbabwe. Zdroje sú aj v Krušných horách v Českej republike...

Aký prvok sa vám spája s mliekom?

Vápnik. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Vápnik je minerál, ktorý sa nachádza v mlieku. Avšak vedeli ste, že oveľa väčším zdrojom vápnika je mak, chia semienka alebo sezam?

Ktorý z týchto prvkov sa využíva na krabičke zápaliek?

Fosfor. Foto: shutterstock
Správne! Nesprávne!

Červený fosfor, to je to škrkátko na zápalkovej škatuľke. Škrtnutím zápalky o škrtátko vznikne teplota asi 200 °C, čo postačí na zapálenie hlavičky zápalky a následne drievka zápalky. Na druhej strane hlavička zápalky obsahuje síru, antimonit a chlorečnan draselný. Mleté sklo zvyšuje drsnosť hlavičky aj škrkátka. Fosfor a jeho zlúčeniny majú obrovské využitie v priemysle od zubných pást až po pesticídy. V ľudskom tele je fosfor tiež dôležitý. Nielen vápnik, ale aj fosfor je totiž potrebný pre zdravie našich zubov a kostí. Ovplyvňuje aj mozog, nervy a svaly.

Akým prvkom sa plnia balóny?

Hélium. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Hélium je vzácny plyn, ktorý má hustotu menšiu ako vzduch, a preto sa používa na plnenie balónov alebo vzducholodí. Na Zemi sa vyskytuje iba veľmi vzácne. Zriedkavo vyviera z trhlín v zemi, najznámejšie oblasti týchto prameňov ležia v Skalistých horách v USA a predpokladá sa, že je produktom jadrového rozpadu prvkov v zemskej kôre. Vo vesmíre je však hélium druhým najzastúpenejším prvkom. Vyskytuje sa vo všetkých svietiacich hviezdach! Pomenované je podľa gréckeho boha Slnka, po Héliovi.

Teraz máme na mysli iný prvok. Ktorým prvkom okrem hélia sa plnili vzducholode?

Vodík. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Vodík je 14,5-krát ľahší ako vzduch, a preto sa využíval pri tvorbe vzducholodí. Vodík je však vysoko horľavý a na to sa v minulosti doplatilo. Hindenburg bol spolu so svojou sesterskou loďou Graf Zeppelin II najväčším lietajúcim strojom všetkých čias. Mal kapacitu 72 pasažierov a 61 členov posádky. Prvý let absolvoval v roku 1936 a potom uskutočnil rekordný dvojnásobný prelet Atlantiku v čase 5 dní, 19 hodín a 51 minút. Nemci tak verili bezpečnosti vzducholode, že na Hindenburgu bola dokonca aj miestnosť pre fajčiarov. V roku 1937 došlo ku katastrofe a vzducholoď po vzlietnutí zhorela. To nakoniec spôsobilo koniec dopravy ohromnými vzducholoďami.

Aký prvok vidíte na obrázku?

Zlato. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Zlato nepochádza zo Zeme, ale vzniklo pri výbuchu hviezd a na Zem ho dopravili meteority 200 miliónov rokov po jej vzniku. Vedeli ste, že v Tutanchamonovej hrobke sa našlo až 9 ton zlata? Boli to majstrovsky spracované šperky, sarkofág, trón, posmrtná maska, rôzne sošky a umelecké predmety.

Ktorý prvok sa používa v klasických teplomeroch?

Ortuť. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ortuť je jediný kov, ktorý sa pri bežnej teplote nachádza v tekutom stave. Ostatné kovy sa tavia až pri relatívne vysokých teplotách. Ortuť je zdraviu nebezpečná. Preto ak sa vám náhodou rozbije teplomer, nikdy ju nechytajte do rúk. Patrí medzi ťažké kovy a môže znečisťovať životné prostredie. Veľa ortuti sa nachádza aj v rieke Nitra, tá je najznečistenejšou riekou na Slovensku.

Čo sa používa v počítačových čipoch?

Kremík. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Kremík sa v súčasnosti používa na výrobu počítačových čipov. Po kyslíku je kremík druhým najviac zastúpeným prvkom v zemskej kôre, tvorí až 26 – 28 % zemskej kôry . Zaujímavé je, že ani v morskej vode, ani vo vesmíre, ho zďaleka toľko nie je.

Aký prvok sa spája so Supermanom?

Kryptonit. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Tento superhrdina mal len jednu Achillovu pätu, a to bol vesmírny prvok Kryptonit. Tento zelený kryštál bol však VYMYSLENÝM prvkom.

Ktorý z týchto prvkov sa pridáva do zubných pást?

Flór v zubných pastách. Foto: shutterstock
Správne! Nesprávne!

Do pasty sa pridáva fluór. Pôsobí vraj proti zubným kazom. Fluór alebo fluorid sa však zaraďuje medzi chemikálie, ktoré ohrozujú ľudské zdravie.

Ktorá z týchto látok sa v minulosti používala ako jed?

Arzén. Foto: shutterstock
Správne! Nesprávne!

Arzén.

Aký chemický prvok z periodickej tabuľky reprezentuje daná vec? Otestujte sa
Celkom dobre.

Chémia. Foto: Shutterstock

Niečo ovládaš, niečo si ešte pamätáš a v niečom by si mohol/mohla získať ešte trochu lepší prehľad. Môžeš si vyskúšať aj kvíz o psích plemenách alebo či poznáš hlavné mestá Európy.
Super!

Chémia. Foto: Shutterstock

Veľmi dobre! Gratulujeme, v chémii sa celkom dobre vyznáš a máš aj všeobecný prehľad. Môžeš si vyskúšať aj kvíz o psích plemenách alebo či poznáš hlavné mestá Európy.
Nie moc dobré...

Chémia. Foto: Shutterstock

Ojoj... Chemik z teba zatiaľ nie je, vyskúšaj radšej, či sa vyznáš v psích plemenách alebo či poznáš hlavné mestá Európy.


Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu