Najkrajšie európske trailové trasy na turistiku, o ktorých ste asi netušili, že existujú. Inšpirujte sa a uhádnite, kde sa nachádzajú.

9. novembra 2020
Trailové trasy turistika. Foto: Shutterstock

Inšpirujte sa niektorými z tých najkrajších dlhých niekoľkodňových až týždňových túr v Európe. Uhádli by ste, kde ich hľadať?

0%

Via Dinarica prechádza cez:

Via Dinaria. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Via Dinarica je sieť dlhých turistických trás prechádzajúcich Dinárskymi vrchmi na Balkáne. Sú tri trasy, biela, modrá a zelená, pričom najpoužívanejšia je biela (1 260 km) a prechádza hlavným hrebeňom "Dinárskych Álp". Táto trasa spája Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu horu a Albánsko. Začína sa v Slovinsku, končí v Albánskych Alpách.

Haute Route vychádzajúca z mestečka Chamonix pod Mont Blancom vedie do:

Haute Route Chamonix-Zermatt. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Haute Route sa nachádza vo Francúzsku a Švajčiarsku. Začína sa pod Mont Blancom, najvyššou horou v Európe, a končí na elegantnom švajčiarskom Matterhorne. Táto trasa je známa ako najlepšia zimná turistická trasa pre skialpinistov, avšak jej letná 200-kilometrová verzia je nemenej zaujímavou výzvou. Na trase prejdete 11 horskými prechodmi a pôjdete popod 10 z 12 najvyšších alpských vrchov. Zvyčajne to trvá 10-12 dní.

Jedna z najkrajších outdoorových trás, GR 20, prechádza stredomorským ostrovom:

GR 20 Korzika. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

GR 20 je GR cesta, ktorá prechádza stredozemným ostrovom Korzika približne v smere zo severu na juh. Je dlhá asi 180 km, jasne označená a väčšine ľudí zaberie asi 15 dní. Celá trasa leží na území Regionálneho prírodného parku Korzika a patrí k najlepším turistickým trasám na svete.

440 km dlhú Kráľovskú cestu si môžete prejsť:

Kráľovská cesta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ak chcete pozorovať soba a na konci dňa si dopriať saunu, vyberte sa Kráľovskou trasou. 440 km dlhý trail prechádza zelenými nížinami a je dostupný pre všetkých. Je tu veľa chát, kde si môžete odpočinúť, alebo môžete skúsiť kempovať a túlať sa arktickou prírodou voľne a zadarmo. Trasa sa dá napojiť na ďalšie a predĺžiť až na juh Švédska.

Najobľúbenejšia a najľahšia 150 km dlhá trasa vedúca najkrajšími scenériami dolomitov sa volá:

Alta Via Dolomity. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Alta Via 1 sa tiahne Dolomitmi a je ako prírodná prehliadka „najväčších hitov“ severovýchodného Talianska. Trasa vedie rozľahlými lúkami, popri nádherných alpských jazerách, okolo ostrých a vysokých skalnatých vrchov, ale aj vysokohorskými bojiskami prvej svetovej vojny. Dolomity nie sú najvyššie alpské štíty, no určite sú najfotogenickejšie a celá oblasť je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Horské chaty vám poskytnú ubytovanie a domácu stravu.

Rota Vicentina sa nachádza:

Rota Vicentina. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Rota Vicentina vedie cez dva regióny na juhu Portugalska: Alentejo a pobrežie Vicentina. Jedna trasa vedie úplne po pobreží Atlantiku a poskytuje dychberúce výhľady na každom kroku. Ale aj cesta, ktorá vedie cez vnútrozemie, má čo ponúknuť. Najznámejšie trasy sú historická trasa a rybárova trasa, ale je tu aj niekoľko jednodenných alebo okružných túr. Región nie je vôbec drahý a je tu veľa ubytovní, kde sa budete cítiť ako doma.

Ktoré pohorie sa nachádza medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom?

Správne! Nesprávne!

Náročná dlhá turistická trasa vedie aj cez Pyreneje a prepája tak Stredozemné more s Atlantikom. Sleduje francúzsko-španielsku hranicu a prechádza aj štátom Andorra. Ak ste skúsený turista, môžete ju prejsť za 45 dní. Na niektorých miestach stretnete viac ľudí, no na odľahlejších môžete kráčať sami a chaty sú od seba vzdialené niekoľko dní, takže si budete musieť niesť aj stan.

Geotermálne pramene a ľadovcové údolie môžete obdivovať na trase:

Kirkjufell Laugavegur Island. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Laugavegur je turistická trasa na juhozápade Islandu vedúca z oblasti horúcich termálnych prameňov do ľadovcového údolia. Je známa pestrou rozmanitosťou krajiny. Trasu dlhú 55 km dokážete prejsť za 2-4 dni a môžete si ju predĺžiť o ďalších 25 km.

Približne 28-dní trvajúca túra prechádzajúca cez vrcholky hôr, začínajúca v Maribore a končiaca pri Jadranskom mori, sa volá:

Slovinsko. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Slovinský horský trail (Slovenian Mountain Trail) je najdlhšia a najobľúbenejšia turistická trasa v Slovinsku, ktorá je zároveň najstaršou prepájajúcou trasou na svete, pretože vznikla už v roku 1953. Cez slovinské Alpy prejdete 500 km až k pobrežiu Jadranského mora. Trasa je dobre značená, udržiavaná a je tu viac ako 50 chát.

Kde končí Camino de Santiago?

Santiago de Compostela. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Camino de Santiago je dlhá pútnická trasa, ktorá vedie až do španielskeho mesta Santiago de Compostela. Vlastne tých trás je na výber niekoľko. Popri oceáne, cez vnútrozemie, z Portugalska, atď.

Najkrajšie európske trailové trasy na turistiku, o ktorých ste asi netušili
Ups....

Island. Foto: Shutterstock

Ups, táto téma vás doteraz asi nezaujímala, no veríme, že sme vás dostatočne inšpirovali. Odporúčame vám aj ďalšie kvízy, ktoré by sa vám mohli páčiť. Nechceli by ste ísť napríklad na túru naprieč celým Slovenskom? Vyskúšajte si kvíz o ceste hrdinov SNP. Alebo skúste, či poznáte UNESCO pamiatky na Slovensku alebo kvíz hlavné mestá Európy.
Dobre

Talianske dolomity. Foto: Shutterstock

Celkom fajn, máte aspoň geografický prehľad. Možno sme vás však inšpirovali na cestu, tentokrát však peši. Odporúčame vám aj ďalšie kvízy, ktoré by sa vám mohli páčiť. Nechceli by ste ísť napríklad na túru naprieč celým Slovenskom? Vyskúšajte si kvíz o ceste hrdinov SNP. Alebo skúste, či poznáte UNESCO pamiatky na Slovensku alebo kvíz hlavné mestá Európy.
Gratulujeme!

Trailové trasy turistika. Foto: Shutterstock

Výborne, asi máte už niečo prechodené, gratulujeme. Snáď sme vás inšpirovali na nejakú pešiu turistiku alebo aspoň pripomenuli, aký je svet pekný. Odporúčame vám aj ďalšie kvízy, ktoré by sa vám mohli páčiť. Nechceli by ste ísť napríklad na túru naprieč celým Slovenskom? Vyskúšajte si kvíz o ceste hrdinov SNP. Alebo skúste, či poznáte UNESCO pamiatky na Slovensku alebo kvíz hlavné mestá Európy.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu