Poznáte hlavné mestá Európy? (2. časť pre expertov v cestovaní)

3. novembra 2021

Tento kvíz o hlavným mestách Európy nezvládne každý cestovateľ na 100 %, pýtame sa totiž na rôzne špeciality a zaujímavosti 10 európskych hlavných miest. Sme zvedaví, ako to pôjde vám!

0%

Viete, v ktorom hlavnom meste Európy sa nachádza orloj dostavaný v roku 1256?

Správne! Nesprávne!

Orloj Zytgloggeturm sa nachádza v Berne, hlavnom meste Švajčiarska. Tieto hodiny sú o viac ako 150 rokov staršie ako Pražský orloj a veža kedysi slúžila aj ako ženská väznica. Napriek tomu, že Bern je až 4. najväčším mestom Švajčiarska, je jeho hlavným mestom a stredoveké centrum sa považuje za kultúrne dedičstvo UNESCO.

Viete, v ktorom hlavnom meste sa nachádza Mimarské múzeum s viac ako 3 750 umeleckými dielami?

Správne! Nesprávne!

Mimarské múzeum sa nachádza v Záhrebe a vzniklo v roku 1987 ako dar svetoznámeho zberateľa umenia A. T. Mimaru a jeho manželky W. Mimarovej. Je v ňom vyše 3 750 umeleckých diel veľkej hodnoty, od starožitností a predmetov starovekého Egypta až po obrazy veľkých umelcov ako Raffaella, Velasqueza či Rembrandta. Aj keď, podľa amerického odborníka na múzeá Thomasa Hovinga, je až 95 percent veľdiel fake-ov, ktoré vytvoril Mimara a jeho najatí falšovatelia!

Hlavné mesto, ktorým preteká Dneper a nachádza sa tu napríklad Chrám sv. Sofie sa volá...

Správne! Nesprávne!

Kyjev je prekvapivo pekné mesto. Medzi najkrajšie pamiatky patrí Chrám sv. Sofie z 11. storočia, ktorý leží v centre mesta. Druhá zaujímavá pamiatka je obrovský kláštorný komplex Kyjevsko-pečerská lavra, ktorý vznikol z komplexu jaskýň, v ktorom žili mnísi. Zaujímavá je aj Zlatá Brána či múzeum Černobyľu.

Názov tohto mesta znamená v preklade čierna mláka a kedysi tu boli dve osady – vikingská a keltská. Ako sa toto hlavné mesto volá?

Správne! Nesprávne!

Meno hlavného mesta Írska, Dublinu, je odvodené z írskeho dubh = čierny a linn = mláka, nádrž. O meste nájdeme zmienku už v roku 140. Dublin je UNESCO mestom literatúry, pretože tu žilo naozaj veľa významných spisovateľov, napríklad Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Becket, George Bernard Shaw, atď. Na obrázku je 300-ročná knižnica Trinity College v Dubline.

Toto mesto má až 4000 rokov starú a bohatú históriu. Dokazujú to byzantské kostoly, kláštory, románske lokality či skopský akvadukt, ale aj množstvo mešít. Aké je hlavné mesto krajiny, kde bol kráľom Alexander veľký?

Správne! Nesprávne!

Alexander Veľký bol kráľom Macedónska, ktorého hlavným mestom je Skopje. Má naozaj bohatú históriu, krásne budovy, staré mosty... Navštívte aj Starý bazár, starú obchodnú a trhovú štvrť, ktorá patrí k najznámejším pamiatkam mesta. Správy o tejto obchodnej štvrti pochádzajú už z 12. storočia a medzi 16. a 17. storočím tu bol jeden z najväčších a najrozvinutejších orientálnych bazárov na Balkáne.

V ktorom meste sa nachádzajú najstaršie nákupné pasáže v Európe? Je to aj mesto čokolády a hranoliek. Pomôcka: po meste je pomenovaný ružičkový kel.

Správne! Nesprávne!

Najstaršie nákupné pasáže v Európe, Galeries Royales Saint-Hubert, boli otvorené v roku 1847 v Bruseli. Sú jedným z najnavštevovanejších miest v meste. Nájdete tu luxusné obchody, krásne kaviarne a reštaurácie. Do Bruselu sa vyberte, ak máte radi čokoládu, jedlo, street food, hranolky a wafle. A inak, ružičkový kel (brussel sprouts) sa v Belgicku pestuje už 700 rokov, a preto táto zelenina dostala názov podľa Bruselu.

Kišinov je hlavným mestom:

Správne! Nesprávne!

Kišinov je hlavným mestom Moldavska, najchudobnejšej a najmenej navštevovanej európskej krajiny. Moldavsko má však nádhernú prírodu, bohatú históriu aj výborné víno. V blízkosti hlavného mesta sa napríklad nachádza najväčšia vínna pivnica Mileștii Mici, ale aj viac navštevovaná a druhá najväčšia vínna pivnica Cricova, kde sa nachádza 30 miliónov litrov vína a najstaršie víno z roku 1902.

V ktorom európskom hlavnom meste sa nachádza najväčšia budova euroázijského kontinentu?

Správne! Nesprávne!

Najväčšia budova na našom kontinente a druhá najväčšia budova na svete sa nachádza v Bukurešti, hlavnom meste Rumunska. Je to zároveň najťažšia budova na svete a má 12 poschodí, z toho 8 pod zemou a najnižšie poschodie je atómovým bunkrom s 1,5 metrov širokými stenami. Kvôli budove Palatul Parlamentului (alebo Palácu parlamentu), ktorý v prepočte na eurá stál 3 miliardy, padla veľká časť historického centra aj obytnej zóny. Muselo sa vraj odsťahovať 57 000 rodín, a to aj kvôli ulici, bulváru, z ktorého je na palác dobrý výhľad. Táto budova je symbolom totalitného režimu v krajine.

V ktorom hlavnom meste ležiacom na Azúrovom pobreží sa nachádza slávne kasíno Monte Carlo?

Správne! Nesprávne!

Monako je hlavným mestom 2. najmenšej krajiny na svete, ktorá nesie rovnaký názov. Rozloha Monackého kniežatstva sú iba 2 km štvorcové. Zaujímavosťou je, že do slávneho kasína, mekky hazardných hier, majú zakázaný prístup domáci obyvatelia, ktorí tam nesmú ani pracovať. Krajina ich chce chrániť pred závislosťou na gamblingu. Zákaz platí pre všetkých Monačanov rovnako, vrátane členov kráľovskej rodiny.

V tomto hlavnom meste sa nachádza „ulica nezávislosti“, jedna z najdlhších ulíc v Európe, ktorá má 15 km a je na predbežnom zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Aké mesto to je?

Správne! Nesprávne!

Independence street sa nachádza v Minsku - hlavnom meste Bieloruska. Minsk bol osídlený východnými Slovanmi v 9. storočí. Toto mesto počas histórie patrilo v Litve, Poľsku a neskôr k Rusku. Dnes je to progresívne, čisté a moderné mesto.

Poznáte hlavné mestá Európy? 2. časť pre expertov v cestovaní.
Gratulujeme, ste naozaj expert!

Hlavné mestá Európy poznáte skutočne vynikajúco. Ste skutočne expert v cestovaní. A kvíz nebol taký jednoduchý! Ak chcete, vyskúšajte si aj 1. časť kvízu hlavné mestá Európy alebo iné kvízy o cestovaní v zahraničí či na Slovensku.
Celkom fajn

Áno, kvíz nebol taký jednoduchý, nepýtali sme sa konkrétne "aké je hlavné mesto Francúzska?" Vieme, že takéto otázky by ste určite zvládli lepšie, avšak tu už sme sa pýtali na viac informácií o meste. Nevadí, ešte pocestujete! Ak chcete, vyskúšajte si o niečo jednoduchšiu 1. časť kvízu hlavné mestá Európy alebo iné kvízy o cestovaní v zahraničí či na Slovensku.
Uppsss...

Áno, kvíz nebol vôbec jednoduchý, nepýtali sme sa konkrétne "aké je hlavné mesto Francúzska?" Veríme že takéto otázky by ste zvládli lepšie, avšak tu už sme sa pýtali na skutočné vedomosti o meste. Nevadí, ešte pocestujete! Áno, kvíz nebol taký jednoduchý, nepýtali sme sa konkrétne "aké je hlavné mesto Francúzska?" Vieme, že takéto otázky by ste určite zvládli lepšie, avšak tu už sme sa pýtali na viac informácií o meste. Nevadí, ešte pocestujete! Ak chcete, vyskúšajte si o niečo jednoduchšiu 1. časť kvízu hlavné mestá Európy alebo iné kvízy o cestovaní v zahraničí či na Slovensku.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu