Svätojakubská cesta alebo Camino de Santiago na Slovensku je už vyznačené na 80%

Camino de Santiago na Slovensku.

Po osobnej skúsenosti z putovania do Compostely po Svätojakubskej ceste známej ako Camino de Santiago, v mnohých z nás driemala myšlienka vyznačenia cesty aj územím Slovenska, ktorá by sa pripojila na existujúce trasy v Európe.

Celá Európa je už prepojená a jednotlivé krajiny ponúkajú možnosti putovania doma, tak aby pútnik nemusel cestovať do Španielska. Má to veľké výhody a navyše pútnik môže spoznávať ďalšie krajiny.

Na základe historickej štúdie vieme, že v minulosti sa do španielskeho mesta Santiago de Compostela putovalo už z Veľkého Šariša pri Prešove alebo z Levoče.


V roku 2012 táto myšlienka teda dozrela a rôzni jednotlivci či skupinky snažiaci sa nejako spracovať túto túžbu začali bližšie spolupracovať. Nasledujúci rok sa nám podarilo založiť občianske združenie Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku – Camino de Santiago.

Túto pútnickú cestu budujeme v spolupráci s Asociáciou pútnických organizácii, ktorá má pre tieto aktivity podporu zo strany Konferencie biskupov Slovenska, a tiež v spolupráci s Klubom slovenských turistov a Slovenským cykloklubom.

Do budovania a starostlivosti o jednotlivé úseky pútnickej cesty sú zapojené aj biskupstvá cez územie ktorých prechádza. Spoločne sa snažíme spájať sily, prepájať organizácie a vytvoriť Camino Slovakia.

Kadiaľ vedie Svätojakubská cesta?

Vieme, kadiaľ pôvodná cesta viedla a tú sme sa snažili prispôsobiť do súčasných podmienok terénu krajiny a dopravnej cestnej sieti tak, aby v čo najväčšej miere zostala zachovaná pôvodná trasa, aby bola bezpečná a zároveň aby pútnikovi ukázala krásy Slovenska.

Svätojakubská cesta na Slovensku začína v Košiciach a končí v Bratislave, kde sa napája na rakúsku Jakobsweg.

Neskôr by sme radi ponúkli aj iné trasy, ktoré by sa mohli napojiť na túto existujúcu cestu.

Dóm svätej Alžbety v Košiciach. Foto: Shutterstock
Dóm svätej Alžbety v Košiciach. Foto: Shutterstock

Celý úsek meria 620 km a dá sa prejsť za približne 25 dní. Trasa je už na 80% vyznačená a dá sa po nej putovať so všetkým čo k tomu patrí.

Pútnik nemusí absolvovať celú trasu ale môže prejsť len vybrané úseky. Celkovo je trasa rozdelená na týchto 5 úsekov: Košice – Levoča, Levoča – Donovaly, Donovaly – Hronský Beňadik, Hronský Beňadik – Trnava, Trnava – Bratislava.

Kvôli Camino de Santiago už nemusíte cestovať do Španielska.
Kvôli Camino de Santiago už nemusíte cestovať do Španielska.

Každý z týchto úsekov je potom následne rozdelený na jednotlivé etapy, ktoré je možné pozrieť si na stránke www.caminodesantiago.sk. Podrobné informácie o trase, zaujímavostiach ale aj konkrétnych možnostiach ubytovania nájdu pútnici v bedekroch, ktoré boli ku každej trase vydané.

1. etapa

Prvým aj podľa poradia a aj podľa vzniku je úsek Košice – Levoča. Začína v najväčšom kostole na Slovensku – gotickej katedrále sv. Alžbety a smeruje na severozápad cez hrebeň Volovských vrchov na Kojšovskú hoľu cez mestá Gelnica a Krompachy na Spiš, kde prechádza Žehrou, Spišským hradom, vedie na Mariánsku horu a končí v Bazilike sv. Jakuba v Levoči.

Prvá etapa prechádza okolo Spišského hradu. Foto: Shutterstock
Prvá etapa prechádza okolo Spišského hradu. Foto: Shutterstock

Dĺžka trasy je približne 100 km, je rozdelená na 5 etáp a dá sa absolvovať za 4-5 dní.

2. etapa

Momentálne pracujeme na úseku Levoča – Donovaly. Trasa má viesť cez dolinu Váhu medzi tatranskými parkami do Liptovského Mikuláša. Tu sa stáča smerom na sever a cez Korytnicu pútnika privedie na Donovaly. Trasu kompletne vyznačíme pravdepodobne v roku 2020.

Korytnica. Foto: Shutterstock
Korytnica. Foto: Shutterstock

3. etapa

Na Donovaloch začína ďalší úsek, ktorý pokračuje s možnosťou zachádzky na pútnické miesto Staré hory s Bazilikou Navštívenia Panny Márie a končí v Hronskom Beňadiku. Trasa má približne 150 km, je rozdelená do 5 etáp a dá sa prejsť za 5 dní.

Prechádza sa Prechádza sa aj cez Nízke Tatry.aj cez Nízke Tatry.
Prechádza sa aj cez Nízke Tatry.

Cesta vedie do malebnej Španej doliny, Banskej Bystrice ďalej cez Zvolen, Pustý hrad ďalej do romantickej  Banskej Štiavnice. Následne cez Štiavnické Bane a mieste tajchy do Tekovskej Breznice, kde sa napojí na úsek, ktorý pútnika privedie do Hronského Beňadiku.

4. etapa

V bývalom benediktínskom kláštore v Hronskom Beňadiku začína ďalší úsek, ktorý nás privedie na západne Slovensko.

Chata Veľký Inovec. Foto: Shutterstock
Chata Veľký Inovec. Foto: Shutterstock

Vedie cez Inovec do Topoľčianok, pokračuje cez Zobor do starobylej Nitry, ďalej do Sereďe a následne do Trnavy – slovenského Ríma. Cesta už nevedie cez veľké pohoria, skôr cez polia a lúky.

Blížime sa k Nitre.
Blížime sa k Nitre.

Trasa Hronský Beňadik – Trnava má približne 112 km, a dá sa prejsť za 5-6 dní. Medzi kultúrne a prírodné zaujímavosti na tejto trase patrí kostol sv. Mikuláša v Žiranoch, Hrad Gýmeš, zámok a žrebčín v Topoľčiankach, vrch Zobor, Svoradova Jaskyňa.

Krásny výhľad zo Zobora.
Krásny výhľad zo Zobora.

Medzi dominanty historického mesta Nitra patrí Nitriansky hrad, Bazilika sv. Emeráma, kostol sv. Petra a Pavla, farský kostol Navštívenia Panny Márie, Kalvária či Divadlo Andreja Bagara.  Múzeum Holokaustu v Seredi, Kaplnka Sv. Márie Magdalény v Modranke a cieľ putovania – kostol Sv. Jakuba v Trnave.

Za Nitrou to už nie sú veľké pohoria, skôr polia a lúky.
Za Nitrou to už nie sú veľké pohoria, skôr polia a lúky.

5. etapa

Z Trnavy čaká pútnika posledný úsek Svätojakubskej cesty, ktorý vedie cez Červený kameň, Pezinok, Marianku ako najstaršieho pútnického miesta až do Bratislavy. Odtiaľ sa trasa napája na rakúsku Jakobsweg v mestečku Wolfstahl.

Posledný úsek slovenského Camino vedie z Trnavy do Bratislavy.
Posledný úsek slovenského Camino vedie z Trnavy do Bratislavy.

Svätojakubská cesta vedie vo väčšine úsekov po turistických značných chodníkoch alebo cyklochodíkoch. Trasa je projektovaná tak, aby pútnik mohol nájsť každý deň ubytovanie buď v nejakom penzióne, či chate alebo v inom ubytovacom zariadení.

Trasa nasleduje prirodzené koridory niekdajšieho putovania či cestovania. Vedie pútnika cez najdôležitejšie a najkrajšie slovenské mestá, kultúrne pamiatky svetového či národného významu. Okrem toho umožňuje spoznávať národné parky aj ojedinelé prírodné úkazy a vidieť malebné scenérie.

Trasa vedie cez najdôležitejšie miesta a pamiatky.
Trasa vedie cez najdôležitejšie miesta a pamiatky.

Za účelom spoločnej koordinácie a propagácie myšlienky Camino Slovakia vzniklo v júni 2013 prvé občianske združenie pod názvom: Priatelia Svätojakubskej cesty na Slovensku – Camino de Santiago, ktoré zastrešuje projekt obnovenia a vyznačenia Svätojakubskej cesty na Slovensku.

Okrem toho združenie vydalo originálny slovenský Credencial – preukaz pútnika na Svätojakubskej ceste, s ktorým môžete vyraziť na púť a používať ho na Slovensku ale aj na púti v Španielsku.

Všetky potrebné informácie o putovaní, o možnosti zapojiť sa do projektu nájdete na stránke www.caminodesantiago.sk. Ďalšie informácie o aktivitách združenia nájdete aj na sociálnej sieti: Svätojakubská cesta – Slovensko.

Credencial, do ktorého zbierate pečiatky, dostanete aj na Slovensku.
Credencial, do ktorého zbierate pečiatky, dostanete aj na Slovensku.

Podrobnejšie informácie o trase a možnostiach ubytovania nájdete na našej internetovej  stránke: www.caminodesantiago.sk


Credencial a Bedeker (sprievodcu Košice – Levoča, Donovaly – Hronský Beňadik, Hronský Beňadik – Trnava) si môžete objednať emailom cez stránku na sociálnej sieti alebo priamo zaslaním správy na info@caminodesantiago.sk

Buen Camino!

Text: Slavo Engel
Foto: Shutterstock, Slavo Engel

1/1
Zavrieť reklamu