Hydra – jediný grécky ostrov bez áut a motoriek

5. januára 2021
Prístav Hydra. Foto: Shutterstock

Hydra je jediným gréckym ostrovom, na ktorom nejazdia žiadne vozidlá s kolesami. Žiadne autá, žiadne motorky. Iba somáre.

Ostrov má pozdĺžny tvar a v strede sa v malom zálive nachádza prístavné mesto. Jediné také väčšie centrum ostrova. Ak by sa niekto chcel odviezť, namiesto taxíkov tu v rade pri mori vždy čakajú na turistov nastúpené somáre.

Somáre čakajú v prístave. Foto: Shutterstock

Hydru si obľúbili mnohé slávne osobnosti, medzi nimi napríklad Sophia Loren či hudobník Leonard Cohen. Čím je taká výnimočná?

Ostrov Hydra s prístavom. Foto: Shutterstock
Ostrov Hydra s prístavom. Foto: Shutterstock

Nenájdete tu piesočné pláže, iba kamenisté pláže alebo skaly. More je však veľmi čisté a zvyčajne sa prudšie zvažuje. Všade, kam chcete ísť, musíte prejsť peši, prípadne si vziať vodný taxík.

Sú tu nádherné miesta na turistiku.

Buď pozdĺž pobrežia na jednu či druhú stranu, kde raz za čas prechádzate okolo prímorských víl, alebo (Hydra je hornatý a skalnatý ostrov), sa môžete vybrať naprieč ostrovom do kopca. Je tu také úžasné ticho, že budete počuť aj jemný morský vánok. Táto strana nie je veľmi obývateľná, v nenápadných malých domčekoch rozmiestnených ďaleko od seba však žije ešte zopár starých ľudí. Keď sme tam sedeli pod mandľou pri jednom domčeku a lúskali si pravé grécke bio mandle, vyšla z domu veľmi stará babička, a “krikom” si prehodila pár slov so susedom, ktorý bol pri najbližšom dome niekde asi o kilometer ďalej. Vedeli by ste si predstaviť taký život na úplnej samote a v tichu s výhľadom na šíre a slnkom zaliate more? Tak ďaleko po skalách sa peši väčšinou ani turistom nechce kráčať.

Ostrov Hydra je pomerne skalnatý a hornatý. Foto: Shutterstock
Ostrov Hydra je pomerne skalnatý a hornatý. Foto: Shutterstock

Aby však naša skúsenosť z Hydry bola opísaná kompletne, domáci ľudia, ktorí poskytujú ubytovanie a predavači v prístave na nás nepôsobili ako úplne typickí milí Gréci, ale očakávali skôr luxusných hostí ako dobrodružných cestovateľov, a podľa toho sa k turistom aj správali. Zároveň sa tu môžete stretnúť aj s vyššími cenami.

Ostrov Hydra je pomerne skalnatý a hornatý. Foto: Shutterstock
Ostrov Hydra je pomerne skalnatý a hornatý. Foto: Shutterstock

Ale poďme späť k pozitívam, máme pre vás ešte jeden tip, ak sa tam vyberiete. Odporúčame navštíviť jednu reštauráciu, pretože lepšie jedlo ako tam sme doteraz nejedli. Reštaurácia Four Seasons sa nachádza na pláži asi 40 minút peši na juhozápad od prístavu. Robia tu gurmánske grécke jedlá, šaláty a morské plody. Z terasy priamo na pláži sme počuli, ako na skalách nad nami zvonia ovce, a aj ten ovčí syr, ktorý bol v krétskom Dakos šaláte, bol skvelý.

Priezračné more a roztratené vily, Hydra. Foto: Shutterstock
Priezračné more a roztratené vily, Hydra. Foto: Shutterstock

Aby sme to zhrnuli z našej osobnej skúsenosti, vyhráva turistika, prechádzky, výhľady, pokoj a ticho mimo prístavu. More – priezračne čisté a modré až tmavomodré, pláže len kamenisté alebo skalnaté a prudko sa zvažujúce. Na kúpanie sú (podľa nás) v Grécku aj lepšie miesta. Atmosféra a domáci v prístave príjemní v závislosti od stavu vašej peňaženky, mimo prístavu na tom nezáleží.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu