Čo by mal každý turista a cestovateľ vedieť o Nízkych Tatrách

13. apríla 2021

Rád chodíš na turistiku a spoznávaš prírodu a Slovensko? Nízke Tatry ponúkajú najkrajšiu slovenskú hrebeňovku, krásne doliny a vodopády. Tento kvíz ťa preverí a inšpiruje, čo ešte navštíviť.

0%

O Národnom parku Nízke Tatry platí, že je:

Správne! Nesprávne!

NAPANT je naším najrozľahlejším národným parkom. Síce mal pôvodne rozlohu 1240 km2, dnes je jeho rozloha 728 km2. Jeho najväčšou atrakciou sú krasové javy a jaskyne, najkrajšia slovenská hrebeňovka, vrchy Chopok, Ďumbier a Kráľová hoľa.

Koľko bežne trvá hrebeňovka Nízkych Tatier?

Cesta SNP Slovensko Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Hrebeňovka Nízkych Tatier je jednou z najkrajších túr na Slovensku. Z hrebeňa Nízkych Tatier máte prekrásne a nekonečné výhľady na doliny aj na Vysoké Tatry. Túra trvá 4-5 dní.

Koľko meria hrebeňovka Nízkych Tatier?

Hrebeňovka, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Hrebeňovka Nízkych Tatier meria 98 km aj so zaradením vrchu Ďumbier. Hrebeňovka je totožná s cestou hrdinov SNP. Celkové stúpanie a klesanie je okolo 5500 m. Dajte si však pozor na počasie, ktoré sa v horách často mení.

Aký je najvyšší vrch Nízkych Tatier?

Ďumbier, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Najvyšším vrchom je Ďumbier s výškou 2043 m. Za ním nasleduje Štiavnica a po nej Chopok.

Ktoré horské chaty a útulne sú v Nízkych Tatrách?

Vrbické pleso, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Medzi horské chaty a útulne, kde sa môžete vyspať, prípadne najesť, patrí chata M. R. Štefánika asi 1,5 hod pod Ďumbierom, Kamenná chata pod Chopkom, chata Kosodrevina asi 1,5-2 hod pod Chopkom a o niečo nižšie chata Trangoška. Skromnejšie ubytovanie poskytnú útulne Andrejcová, Ramža a Ďurková. V núdzovom útočisku Kráľová hoľa sa dá ukryť pred zlým počasím, prípadne prespať na zemi.

Máme plesá aj v Nízkych Tatrách? Ak áno, koľko?

Správne! Nesprávne!

Áno, je ich 7. Najväčším je Vrbické pleso, ktoré sa nachádza v Demänovskej doline. Na opačnej strane Chopku nájdete Bystré pleso a pliesko a inde aj Krížske pleso, ťažko prístupné Lukovské pliesko a aj Latiborské pleso a pliesko, tieto však koncom jari vysychajú.

Koľko metrov má najvyšší vodopád Nízkych Tatier?

Brankovský vodopád, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Voda Brankovského vodopádu padá z výšky 55 m. Je celkovo tretím najvyšším vodopádom na Slovensku a je to naša prírodná pamiatka. Leží neďaleko Ružomberka smerom na Donovaly.

Z rekreačného strediska Krpáčovo sa turistickou trasou môžete dostať k:

Krpáčovo, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Vajskovská dolina sa nachádza v južnej časti Nízkych Tatier. Preteká ňou Vajskovský potok, na ktorom je (vyššie) pôsobivý, no málo známy Vajskovský vodopád. Trasa z horárne Črmné v Krpáčove popri potoku až k Vajskovskému vodopádu meria 9,3 km.

Ktorá dolina Nízkych Tatier je najdlhšia?

Jánska dolina, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Jánska dolina meria až 15 km. Nájdete tu množstvo jaskýň a krasových priepastí, dostať sa však môžete len do Malej Stanišovskej jaskyne pri Liptovskom Jáne.

Na fotografii vidíme:

Demänovská jaskyňa slobody, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Demänovská jaskyňa slobody je najnavštevovanejšou jaskyňou na Slovensku. Z jej celkovej dĺžky 8 897 m je pre verejnosť prístupných iba 1 600 m. Jej najnižšou úrovňou preteká podzemný tok Demänovky.

Veľmi zriedkavo, ale predsa sa v Nízkych Tatrách v minulosti z týchto živočíchov vyskytol:

Živočíchy, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Losy boli síce na Slovensku vyhubené koncom 17. storočia, no od 60-tych rokov začali znovu prichádzať na Slovensko z Poľska. Momentálne je ich migrácia na Slovensko zriedkavá a aj populácie v okolitých krajinách klesli, no v Nízkych Tatrách sa toto najväčšie jeleňovité zviera niekedy vyskytlo. Populácia kamzíkov a rysy tam žijú „normálne“.

Táto chránená bylina, ktorá kvitne aj v Nízkych Tatrách ako jedna z prvých bylín počas jari, sa volá:

Poniklec, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Poniklec slovenský je huňatá rastlinka, ktorá je poslom jari. Je zákonom chránený a jedovatý. Spôsobuje zápal na pokožke, pri vnútornom použití môže prísť až ku kóme. Jeho požitie môže uškodiť aj dobytku.

Podobne zavčas jari v Tatrách rozkvitá aj:

Šafran spišský, Nízke Tatry. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Šafran spišský sa líši od pravého šafranu siateho, ktorý sa používa ako vzácne korenie. Vďaka tomu, že je rozšírený na veľkom území a celé lúky sa z jari fialovejú, nepatrí medzi vzácne rastliny, no ohrozuje ho výstavba stredísk cestovného ruchu, ako napríklad Donovaly.

Čo sa týka návštevnosti Nízkych Tatier, sú:

Správne! Nesprávne!

Nízke Tatry sú druhým najnavštevovanejším pohorím Slovenska.

Čo by mal každý turista a cestovateľ vedieť o Nízkych Tatrách
Výborne, gratulujeme!

Viedol/-la si si výborne! V Nízkych Tatrách sa ako turista dobre vyznáš. Ak tam pôjdeš, nezabudni si pozrieť počasie, ktoré sa v horách rýchlo mení. Ak ťa kvíz zaujal, vyskúšaj si aj kvíz o Vysokých Tatrách alebo kvíz o o Poloninách.
Celkom dobre!

Viedol/-la si si celkom fajn! Dúfame, že sme ťa aspoň inšpirovali na výlet. Ak tam pôjdeš, nezabudni si pozrieť počasie, ktoré sa v horách rýchlo mení. Ak ťa kvíz zaujal, vyskúšaj si aj kvíz o Vysokých Tatrách alebo kvíz o o Poloninách.
Ok....

Nuž, o Nízkych Tatrách si zatiaľ až toľko nevedel/-a, ale snáď si sa dozvedel/-a. Dúfame, že sme ťa aspoň inšpirovali na výlet. Ak tam pôjdeš, nezabudni si pozrieť počasie, ktoré sa v horách rýchlo mení. Ak ťa kvíz zaujal, vyskúšaj si aj kvíz o Vysokých Tatrách alebo kvíz o o Poloninách.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu