Najhlasnejšie zviera na svete a živočích s ôsmimi mozgami. Uhádneš víťazov prvenstiev v podmorskom svete?

14. apríla 2021

Otestuj sa a zisti mnohé zaujímavosti zo sveta pod vodnou hladinou.

0%

Prvé známky život sa na zemi objavili pred 400 miliónmi rokov. Kedy sa začal život v oceáne?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Predpokladá sa, že život v moriach a oceánoch sa začal pred približne 3,4 miliardami rokov. To znamená, že život pod vodou existoval 3 miliardy rokov skôr, než život na zemi.

Od výskumov prvých zmienok života pod vodnou hladinou sa vedci dopracovali a zhodli na niekoľkých prvenstvách, ktoré si morské živočíchy pre svoju unikátnosť rozhodne zaslúžia. Uhádneš, ktorý morský tvor sa považuje za najväčšieho?

Správne! Nesprávne!

Vráskavec je najväčší súčasný žijúci živočích a podľa doterajších informácií aj najväčší živočích vôbec. Aspoň z hľadiska hmotnosti. Dĺžkou ho však predčilo niekoľko rodov dinosaurov.

Vráskavec okupuje prvenstvo aj ako najväčšie zviera na planéte. Málokto si však v našich končinách vie predstaviť jeho ohromnú veľkosť v porovnaní so suchozemským živočíchom. Ak by sme odvážili len jeho jazyk, bol by ťažší než...?

Správne! Nesprávne!

Vráskavec ozrutný či vráskavec obrovský je najväčším a najdlhším vodným i suchozemským zvieraťom. So svojimi ohromujúcimi mierami – 30 metrovou dĺžkou a váhou rovnajúcou sa 150-tim tonám získal titul najväčšieho žijúceho zvieraťa na svete. Jeho dĺžku možno prirovnať k dĺžke 17-tim dospelým ľudom priemernej výšky 170cm. Jeden vráskavec ozrutný sa váhou vyrovná priemernej telesnej hmotnosti dvetisíc šesťsto šesťdesiatym siedmym ľudom a len jeho jazyk je ťažší než priemerný slon.

V súťaži o najťažšie vážiacu medúzu by prvé miesto vyhrala Nemopilema. Tipneš si, aká je jej váha?

Správne! Nesprávne!

Ak sa nechystáte k Východočínskému moru, nemali by ste sa s touto medúzou vážiacou až 200 kilogramov stretnúť. Jej klobúk môže byť široký až dva metre, chápadlá dosahujú závratné dĺžky 5 metrov. Nehrozí ale od nej žiadne veľké nebezpečenstvo, pretože sa živí planktónom.

Medzi rekordmanmi v závratných mierkach a váhach si pozornosť určite zaslúžia aj prvenstvá z opačného konca. Uhádneš, koľko meria najmenšia ryba v mori?

Správne! Nesprávne!

Paedocypris progenetica dorastá iba do 7,9 mm, čím jej patrí zaslúžené prvenstvo v súťaži o najmenšieho stavovca na svete. Pre svoj život potrebuje extrémne kyslú vodu a planktón.

Marlín čierny patrí nie len k najrýchlejším rybám ale aj k najrýchlejším živočíchom na planéte. Akou rýchlosťou dokáže plávať?

Správne! Nesprávne!

BBC uvádza, že marlín čierny je najrýchlejšou rybou na planéte, a to na základe marlína uloveného na rybárskom vlasci. Hovorilo sa o tom, že odizoloval lanko z cievky rýchlosťou 120 stôp za sekundu, čo znamená, že ryba plávala takmer 132 kilometrov za hodinu.

Mnoho morských živočíchov dokáže vytvárať elektrický prúd. Je výboj niektorej z rýb dostatočne silný na to, aby usmrtil človeka?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock

Please select 3 correct answers

Správne! Nesprávne!

Existuje viac než 250 druhov rýb, ktoré dokážu vytvárať elektrický prúd. Elektrické impulzy využívajú hlavne pre lepšiu orientáciu v neprehľadnom priestore ale aj ako spôsob komunikácie. Výnimkou však nie sú ani ryby, ktoré využívajú schopnosť vysielať elektrický výboj na omráčenie koristi. Najsilnejší elektrický výboj vydáva elektrický úhor, ktorý má dva elektrické orgány, pomocou ktorých je schopný vygenerovať napätie až 650 V. Takýto výboj dokáže na vzdialenosť pár metrov zabiť človeka alebo aj koňa.

Elektrický výboj už spomínaného elektrického úhora, je dostatočne silný na rozsvietenie niekoľkých žiaroviek. Koľko malých žiaroviek by jeho výboj dokázal rozsvietiť?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V akváriu Living Planet v Utahu sa nachádza galéria s názvom ,,Cesta do Južnej Ameriky“. Pozornosť púta najmä elektrický, štvormetrový úhor, ktorý priťahuje davy ľudí a to najmä v decembri. Vedľa svojej nádrže má totiž umiestnený vianočnom stromček, na ktorom rozsvecuje svetielka. Ak je hladný, cíti jedlo v okolí alebo sa hnevá, vyšle elektrický impulz, aby omráčil korisť. Každá strana jeho nádrže má nainštalované dve elektródy, ktoré zhromažďujú napätie. Päť metrový stromček je ozdobený štyrmi svetlami. Aj keď úhor nie je schopný napájať svetlá priamo, má kontrolu nad tým, ako rýchlo či pomaly blikajú.

Ktorý morský druh triumfne dĺžkou svojej existencie, viac ako 650 miliónov rokov, žraloky či dokonca aj dinosaurov?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Medúzy patria na našej planéte k najstarším priekopníkom života. Môžeme ich obdivovať vo vodách všetkých oceánov.

Jeden z morských živočíchov získal prvenstvo za najhlasnejší zvuk, ktorý dokáže vydať zviera na planéte. Ktorý?

Správne! Nesprávne!

K najhlučnejším obyvateľom oceána, ale aj Zeme ako takej, jednoznačne patrí veľryba modrá, ktorej nízkofrekvenčný zvukový signál sa šíri do najhlbších sfér vodného sveta. Zvuky, ktoré vydáva slúžia na komunikáciu s ostatnými členmi svojho druhu. Počas rozhovoru veľrýb bolo nameraných až 188 decibelov.

Aj nenápadný živočích ako je kreveta ukrýva jednu neobyčajnosť. Ktorá odpoveď je správna?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Prísne vzaté, kreveta má srdce v hrtane. Prakticky vzaté, jej hlava je s hrtanom spojená, takže sa dá povedať, že má srdce v hlave – zvonka vieme rozoznať len hlavu a chvost.

Zaujímavosť v súvislosti so srdcom sprevádza aj svet chobotníc. V čom sú výnimočné?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V útrobách tela tohto živočícha sa nachádzajú tri srdcia. Dve z nich majú za úlohu pumpovať modrú krv do chápadiel, zatiaľ čo tretie pokrýva ostatné časti tela. Za zmienku ale stojí aj jej deväť mozgov. Hlavný je umiestnený v hlave a zostávajúcich osem nájdeme v jednotlivých končatinách, odkiaľ riadia pohyb.

Delfíny sú známe výborným sluchom. Na koľko kilometrov dokážu zvuk započuť?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Život delfínov sa nezaobíde bez veľkej škály zvukov, ktorými sa dorozumievajú pri love, alebo pri svojom spoločenskom živote. Vydávajú ultrazvukové signály, tie sa odrážajú od akejkoľvek prekážky rôznou intenzitou, a tak sa delfíny orientujú alebo spoznajú, kde je korisť ukrytá.

Spôsob spánku delfínov je taktiež pozoruhodný. Uhádneš v čom?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Aby dokázali delfíny spať a pritom zostať hore, môžu uviesť do kľudu len jednu polovicu mozgovej hemisféry. Druhá zostáva v činnosti a zabezpečuje kontrolu nad životnými funkciami, hlavne nad dýchaním. Metabolizmus sa spomalí a zvieratá sa prakticky nehýbu. Spiace delfíny môžeme vypozorovať, ako ležia na hladine s jedným otvoreným okom a s vysunutou plutvou. Aktívna hemisféra tak udržuje telo v rovnováhe.

Koľko percent svetových oceánov sa zatiaľ podarilo ľuďom preskúmať?

Morské živočíchy. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Vo svetových oceánoch žije viac ako 230 000 známych druhov. Predpokladá sa, že bolo preskúmaných iba 5% svetových oceánov. Čo znamená, že pravdepodobne nebudú objavené státisíce alebo dokonca milióny druhov oceánskych živočíchov.

Najhlasnejšie zviera na svete a živočích s ôsmimi mozgami. Uhádneš víťazov prvenstiev v podmorskom svete?
Výborne, gratulujeme!

Perfektná práca. Ak chcete, vyskúšajte si aj kvíz, či poznáte ryby našich vôd.
Celkom dobre!

Niektoré informácie ste vedeli, iné nie, ale možno ste sa niečo nové naučili. Ak chcete, vyskúšajte aj kvíz, či poznáte ryby našich vôd.
Ok...

V moriach a oceánoch sa až tak nevyznáte, ale možno ste sa vyznali viac v našich rybách. Ak chcete, vyskúšajte aj kvíz, či poznáte ryby našich vôd.

Text: VF
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu