Aké jedlo si zbaliť na túru? Tu je šesť funkčných a chutných tipov a recepty.

8. júla 2021
Bezlepkové mandlenky

Aby bol výlet, ako má byť, je dobré si pripraviť takú desiatu či obed, ktorý zaženie hlad bez toho, aby ste sa po ňom cítili ťažko.

Prázdne kalórie a jednoduché cukry samy o sebe nestačia, potrebujeme jedlo, ktoré nám dodá energiu – ideálne na dlhšiu dobu. Spolu so slovenskou značkou funkčných potravín Powerlogy sme pre vás spísali pár jednoduchých rád a konkrétnych tipov na jedlo, ktoré si zabaliť do batohu na celodennú túru.

1. Sýte jablkové smoothie s kešu a ďatlami

Budete potrebovať jablko, asi päť datlí, za hrsť kešu orieškov alebo lyžicu kešu krému Powerlogy, šálku rastlinného mlieka (ovsené, mandľové, kokosové). Biohackeri si určite radi pridajú aj lyžicu MCT oleja a zelenej superpotraviny, akou je napríklad jačmeň.

Prečo je smoothie skvelá desiata?

  • Ponúka nielen jednoduché, ale aj zložené cukry (vlákninu) a veľkú dávku vitamínov a minerálov, ktoré povzbudia organizmus.
  • Je ľahko stráviteľné, okamžite dodáva energiu a nadlho zasýti.
  • Tuky z orechov obsahujú vysoké množstvo mononenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre telo ideálnym zdrojom energie.
  • Nezaťažuje tráviaci trakt, nespôsobuje pocity ťažkosti.
  • Veľmi ľahko sa pripravuje, nezaberie v batohu veľa miesta – je teda praktické!

2. Desiata s COTTAGE syrom a zeleninou

Desiata s cottage a zeleninou
Desiata s cottage a zeleninou

Sendviče hravo zastúpia obed, zvlášť, keď v nich bude chudá šunka, syr, tvarohová nátierka či tuniak plus ľubovoľná zelenina.

Vlastná príprava je rozhodne lepšia voľba ako kupované výrobky, ktoré sú väčšinou z bieleho pečiva a obsahujú rizikovú majonézu. 

Väčšina pečiva je z veľkej časti tvorená bielou pšeničnou múkou. Tá nám neposkytuje dostatok živín, zlepuje črevá a zbytočne ich zaťažuje. Je teda vhodné používať iné múky – celozrnné, ražné, špaldové či kváskové.

Kváskový chlieb má nižší glykemický index a vydržíte po ňom dlhšie sýti a nevrhnete sa na ďalší chod (ak máte nejaký ďalší v batohu).

3. Čokoládová tyčinka

Nie je čokoláda ako čokoláda
Nie je čokoláda ako čokoláda

Keď sa povie čokoláda, všetci si predstavíme svoju obľúbenú – horkú, mliečnu, bielu, s orieškami. Na svete je len veľmi malé percento ľudí, ktorí túto potravinu nemajú radi. Nielenže skutočne dobre chutí, ale ak je kvalitná, horká, s vysokým obsahom kakaa a bez pridaného cukru, potom je dokonca veľmi zdravá. Ba čo viac, je vhodná pre všetkých aktívnych jedincov, a to aj v prípade, keď je vaším cieľom Lomničák.

My v Hikemates máme odskúšanú Powerlogy Choco 70%. Ide o výberovú čokoládu Bean-to-Bar, odrody Criollo s lieskovými orechmi a trstinovým cukrom, bez palmového oleja, mlieka, lepku a umelých konzervantov. A čo je dôležité, je vyrobená na Slovensku.

4. Bezlepkové madlenky

Bezlepkové mandlenky
Bezlepkové mandlenky na cesty

Vezmite si so sebou aj nejaké sušienky. Budú sa hodiť ako menšia desiata či olovrant, ktorý vám dodá energiu, čo oceníte predovšetkým pri pešej turistike či cykloturistike.

Nevoľte sladkosti, ktoré majú náplň či polevu. Veľa by vám z nich nezostalo.

Opäť vám odporúčame pripraviť si takéto sušienky radšej doma, ako ich kupovať v supermarkete či v rôznych horských bufetoch. Prečo? Lebo doma si ich viete pripraviť bez akýchkoľvek zbytočných aditív. Ak hľadáte inšpiráciu, prinášame vám veľmi jednoduchý a chutný recept na domáce madlenky.

Suroviny:

  • 80 g Powerlogy BIO Ghee
  • 2 vajcia
  • 70 g kokosového cukru
  • 50 g ryžovej múky
  • 30 g pšenovej múky
  • 20 g tapiokového škrobu
  • ½ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
  • štipku tahitskej vanilky a soli
  • kôra z polovice chemicky neošetreného citrónu
  • Powerlogy Chocobar 70%
  • drvené oriešky

Postup:

  1. Ghee maslo roztopíme a necháme vychladnúť.
  2. Vajcia ručným mixérom vyšľaháme spolu s cukrom do peny.
  3. Všetky múky zmiešame spolu s práškom do pečiva, vanilkou aj soľou a pridáme k vajíčkam.Vmiešame citrónovú kôru a prilejeme maslo.
  4. Spracované cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a silikónovú formu na madlenky vytrieme roztopeným maslom. Z vrecka potom vtláčame do formy cesto cca do ¾ (madlenky sa počas pečenia trošku nafúknu).
  5. Pečieme ich v rozohriatej rúre pri 180 °C zhruba 18 minút (čas závisí od konkrétnej rúry). Vychladnuté madlenky môžeme končekom namočiť do roztopenej čokolády a posypať orieškami.

5. Sušené ovocie a orechy

Sušené ovocie a orechy
Sušené ovocie a orechy

Orechy a takisto ovocie sú síce malé jedlo, ale majú veľký význam. O to viac, pokiaľ ide o celodennú túru, keď sa najete ráno a obedujete až popoludní alebo dokonca namiesto obeda až večeriate.

Tuky, ktoré nájdete v orechoch, bránia kolísaniu hladiny krvného cukru a predchádzajú pocitom hladu. Odďaľujú únavu a dodávajú energiu počas dňa. Najvýdatnejší zdroj obsahuje v jednom grame dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny.

Sušené ovocie môžeme maškrtiť namiesto sladkostí, veľmi chutné sú datle, figy, slivky. Zachováva si vitamíny, minerály a vlákninu. V čerstvom ovocí sa nachádza len o zhruba 20 percent viac vitamínov. Navyše, pri sušení sa nepoužívajú žiadne konzervačné prostriedky.

6. Orieškové kapsičky

To najlepšie na záver!

Orechové kapsičky
Orechové kapsičky

Orechy majú skutočne celý rad výhod. Ich prednosťou je vysoký obsah vitamínov (predovšetkým skupiny B), minerálnych látok, bielkovín a kvalitných tukov. Vďaka vyššej koncentrácii omega-3 nenasýtených mastných kyselín sú doslova výživou pre mozog (vieme, že mozog je „pán”, a keď je spokojný on, je spokojné aj celé telo).

Hrsť orechov dodá telu vlákninu, vápnik a ďalšie základné živiny, ktoré sú dôležité na správne fungovanie a obnovu energie.

V Hikemates sme mali možnosť otestovať túto novinku od Powerlogy, bez ktorej už  nepodnikneme asi žiadnu túru. Lieskovoorieškový krém či lahodný kešu krém v praktickom vytláčacom balení je úplne ideálny na cestovanie, šport alebo desiatu pre dospelých aj pre deti. Oba orieškové krémy od Powerlogy obsahujú aj MCT olej. Z krémov načerpáte chutnú, ľahko stráviteľnú a stabilnejšiu energiu. 

Zdroj: Hikemates & Powerlogy

1/1
Zavrieť reklamu