10 potravín pre uchovanie dobrej pamäti
Ukazuje sa, že potraviny zdravé pre srdce slúžia aj na boj proti Alzheimerovej chorobe.
Ich konzumenti čelia až o 50 percent nižšiemu riziku, že sa u nich rozvinie táto choroba. Ktoré potraviny by ste teda mali zaradiť do svojho jedálnička, ak si chcete uchovať dobrú pamäť?
Môže vás zaujímať:
Zázrak menom Gotu Kola
- FAZUĽA: Okrem toho, že vám dodáva energiu na dlhé behy a stará sa o vašu pravidelnú stolicu, je bohatá na antioxidanty kľúčové na boj proti zápalom.
- BOBUĽOVÉ OVOCIE: Dokáže zmierniť stratu neurónov, čím chráni vašu pamäť.
- FAREBNÁ ZELENINA: Farby indikujú, že potravina je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť neuróny pred poškodením spôsobeným vekom.
- LISTOVÁ ZELENINA: Je bohatá na kyselinu listovú, ktorá pomáha udržiavať mozog v dobrej kondícii.
- ORECHY: Vlašské orechy, lieskovce, mandle či pekanové orechy, alebo pistácie. Všetky spomínané orechy sú dobrým zdrojom vlákniny, tukov a vitamínu E. Najlepšie vášmu mozgu však robia orechy vlašské.
- OLIVOVÝ OLEJ: Je veľmi bohatý na zdravé tuky a chráni krvné cievy v celom tele, teda aj tie v mozgu.
- HYDINA: Ukazuje sa, že vitamín B12 v kuracom a morčacom mäse dokáže bojovať proti poruchám mozgových funkcií vznikajúcim v dôsledku starnutia.
- RYBY: Omega-3 mastné kyseliny v mnohých rybách sú kľúčové na rozvoj a udržanie zdravia mozgu.
- ČERVENÉ VÍNO: Ak ho pijete s mierou, svojmu mozgu prospievate. Červené víno je totiž bohaté na antioxidanty.
- CELOZRNNÉ POTRAVINY: Ukrývajú vitamíny skupiny B a vitamín E dokážu bojovať proti Alzheimerovej chorobe tým, že telo zbavujú zlúčenín spôsobujúcich poškodenie mozgu.
Text: Running
Foto: Shutterstock
1/1