V Národnom parku Slovenský kras je čo pozerať. Čo o ňom vieš?

24. augusta 2021

Slovenský kras je naším národným parkom od roku 2002. Jeho prírodné bohatstvo je zapísané aj na zozname UNESCO. Vyskúšaj sa, čo všetko o ňom vieš.

0%

Súčasťou akého pohoria je Národný park Slovenský kras?

Správne! Nesprávne!

Slovenský kras je súčasťou Slovenského rudohoria, nášho rozlohou najväčšieho pohoria. Slovenský kras sa nachádza na juhovýchode Slovenska.

Čím je Slovenský kras typický?

Správne! Nesprávne!

Názov „kras“ znamená, že vápencová krajina bola vplyvom vetra a vody obnažená. Do horniny presakuje voda a pri vhodných podmienkach vytvára jaskyne.

Koľko jaskýň a priepastí bolo objavených v Slovenskom krase?

Správne! Nesprávne!

V Slovenskom krase je už objavených približne 1300 jaskýň a priepastí. 1196 je už zaregistrovaných. Jaskyne Slovenského a susedného maďarského Aggteleckého krasu sú zapísané na zozname UNESCO. Je to najväčšie množstvo nájdené v miernom klimatickom pásme na svete.

Ktoré z týchto jaskýň sa nachádzajú v Slovenskom krase?

Správne! Nesprávne!

Najväčšou jaskyňou Slovenského krasu je jaskyňa Domica. Spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvára komplex dlhý 25 km. V riečnej jaskyni sa návštevníci plavia aj cez podzemnú rieku Styx.

Okrem toho, že v Domici bývajú netopiere, vykopali tu aj kostru...

Správne! Nesprávne!

V Domici vykopali kostru jaskynného medveďa (Ursus spelaeus), ktorý bol veľký ako najväčšie medvede v súčasnosti a kedysi obýval mnohé jaskyne po Európe. Okrem toho jaskyňu obývali aj ľudia, našli sa tu pozostatky ohnísk a nástroje.

Ktorá z jaskýň sa v 70-tych rokoch využívala na liečbu dýchacích ciest?

Správne! Nesprávne!

Bola to Gombasecká jaskyňa, ktorá mala pre dýchanie vhodnú mikroklímu. Bola objavená cez Čiernu vyvieračku.

Okrem Hrhovského vodopádu je obec Hrhov známa aj:

Správne! Nesprávne!

Hrhovské rybníky sú jednými z najväčších rybníkov na Slovensku. V 60-tych rokoch boli vybudované na močiaroch a majú hĺbku do dvoch metrov. Je to významné vtáčie územie.

Najznámejšia tiesňava Slovenského krasu sa volá:

Zádielska tiesňava. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Túra Zádielskou tiesňavou je veľmi pekná, táto dlhá tiesňava je miestami široká iba 10 m a okolo nej sa vypínajú vysoké skaly. Pohľad zhora na Zádielsku tiesňavu je tiež veľkolepý.

Vo vedľajšej doline sa zas nachádza niekoľko známych vodopádov. Ako sa volajú?

Správne! Nesprávne!

Hájske vodopády sú ľahko dostupné, nachádzajú sa v doline pri ceste medzi dedinkami Háj a Hačava. Je ich desať. Veľký Hájsky vodpád má výšku až 7 m.

Ktorá planina Slovenského krasu je najväčšia?

Správne! Nesprávne!

Silická planina má rozlohu až 150 km2. Výška tejto náhornej plošiny sa pohybuje medzi 500 a 634 m nad morom.

V Slovenskom krase je čo vidieť. Čo o ňom vieš?
Výborne.

Perfektný výsledok! Slovenský kras naozaj dobre poznáš. Odporúčame Ti aj kvíz o o Poloninách alebo kvíz o UNESCO pamiatkach na Slovensku.
Celkom fajn.

Zádielska tiesňava dole v údolí.

Celkom dobre. Slovenský kras trochu poznáš, ale veríme, že sme ťa inšpirovali zaujímavými miestami, o ktorých si ešte nevedel. Odporúčame Ti aj kvíz o o Poloninách alebo kvíz o UNESCO pamiatkach na Slovensku.
Nevadí

Dúfame, že sme ťa aspoň inšpirovali krásnymi miestami Slovenského krasu. Odporúčame Ti aj kvíz o o Poloninách alebo kvíz o UNESCO pamiatkach na Slovensku.

Text: MS
Foto: Shuttertock, MS

1/1
Zavrieť reklamu