Rozlúsknite najčastejšie dilemy pri kúpe gravelu

gravel bicykle od specialized

S rastúcou popularitou týchto univerzálnych bicyklov rastie aj počet otázok, ktoré si budúci gravel cyklisti kladú pri výbere správneho modelu. Pozrime sa spolu na najčastejšie z nich.

Gravel bicykle sa stali populárnymi pre svoju univerzálnosť, pohodlie a schopnosť zvládať rôzny druh terénu. Sú navrhnuté tak, aby umožňovali jazdu po asfaltových aj poľných cestách, štrkových zvážniciach a lesných chodníkoch. Tým poskytujú jazdcom pri plánovaní krátkych aj dlhých trás veľkú mieru slobody. Ich robustnosť a odolnosť voči náročným podmienkam spolu so širšími pneumatikami a pohodlnejšou geometriou rámu zaručujú väčší komfort ako na cestných bicykloch. Zároveň sa starajú o vyššiu efektivitu na spevnenom povrchu ako na horských bikoch. Okrem toho komunita cyklistov, ktorí si tento druh cyklistiky zamilovali, vytvára atraktívne prostredie na výmenu skúseností, jazdenie v skupinách a podporu začiatočníkom, čo ešte viac prispieva k ich obľúbenosti.

Tento všestranný bicykel je preto ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo a flexibilitu na rôznych povrchoch. Aký typ je pre mňa najlepší? Pri kúpe mnohí váhajú medzi rôznymi typmi gravelov, ako sú rekreačné, výkonnostné alebo modely určené na bikepacking, či dokonca elektrogravel. Výber závisí len a len od vašich preferencií, zamýšľaného využívania a štýlu jazdy. Niektorí uprednostňujú ľahšie a rýchlejšie bicykle, iní hľadajú robustnejšie modely s možnosťou prichytenia tašiek či s rôznym systémom odpruženia pre zvýšenie pohodlia v teréne.

jazda na gravel bicykloch
Gravel bicykle sa stali populárnymi pre svoju univerzálnosť, pohodlie a schopnosť zvládať rôzny druh terénu. Foto: Specialized.

Karbónový alebo hliníkový rám?

Rozdiely medzi karbónovým a hliníkovým rámom spočívajú hlavne v materiálových vlastnostiach, hmotnosti a cene. Rámy vyrobené z uhlíkových vlákien sú známe svojou vysokou pevnosťou pri nízkej hmotnosti, schopnosťou pohlcovať vibrácie a odolnosťou proti korózii. Sú však náchylnejšie na poškodenie pri prudkých nárazoch a ich oprava je síce bežne dostupná, ale relatívne nákladná. Na druhej strane, hliníkové rámy sú lacnejšie, o niečo ťažšie a robustnejšie. Lepšie však znášajú opotrebenie, hoci časom môžu trpieť únavou materiálu. Výber medzi karbónovým a hliníkovým rámom závisí od vášho rozpočtu a plánovaného použitia bicykla. Karbón je preferovanou voľbou pre tých, ktorí hľadajú špičkový výkon a komfort. Hliník predstavuje praktickú a cenovo dostupnú možnosť pre všestranné jazdenie.

Voliť jedno- alebo dvojprevodník?

Vo svete horskej aj cestnej cyklistiky je už táto dilema dávno rozlúsknutá. Pri gravel bicykloch máte stále na výber z oboch možností. K výhodám jednoprevodníka (1x) patria jednoduchosť používania aj servisovania prevodového systému a jeho nižšia hmotnosť. Dvojprevodník (2x) ponúka širší rozsah prevodov pre rôzne profily terénu vrátane možnosti šprintovania po rovine aj v klesaniach a zvládnutia strmých stúpaní. Pri jednoprevodníku sa vždy musíte prikloniť k jednému z tohto spektra možností.

Každý začínajúci cyklista hľadá bicykel, ktorý bude pohodlný, kvalitný a cenovo dostupný. Nie vždy však „trafí“ na prvýkrát vhodný typ, komponenty alebo veľkosť. Cyklisti často až na vlastnej skúsenosti a po niekoľkých tisícoch kilometrov zistia, akým smerom sa ich jazdenie bude uberať, čo ich najviac baví, čo im najlepšie vyhovuje a naopak. Preto vedzte, že každý bicykel, ktorý nespĺňa vaše požiadavky, môžete postupne vylepšiť výmenou plášťov, riadidiel, sedadla, prevodníka atď. Ak to nie je možné, je lepšie ho časom predať a kúpiť si model, ktorý bude viac vyhovovať vašim preferenciám.

jazda na gravel bicykloch
Každý začínajúci cyklista hľadá bicykel, ktorý bude pohodlný, kvalitný a cenovo dostupný. Nie vždy však „trafí“ na prvýkrát vhodný typ, komponenty alebo veľkosť. Foto: Specialized.

Ako si vybrať pneumatiky

Pneumatíky sú dôležitým komponentom gravel bicyklov a pri ich výbere je dôležité venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým faktorom.

Rozmer kolies

Kolesá na gravel bicykloch majú zvyčajne priemer 700c alebo 650b. Pri každom modeli ráfika výrobca udáva aj rozsah šírky pneumatík, ktoré sú s ním kompatibilné.

Priechodnosť rámu

Najmä pri širších pneumatikách je potrebné zohľadniť vnútornú šírku vidlice a zadnej stavby rámu. Je to preto, aby mali kolesá s vybranými plášťami dostatok miesta na to, aby sa točili.

Typ pneumatík

Ak nepoužívate duše, ale vaše ráfiky sú upravené na bezdušový systém (tubeless), tak si vyberte kompatibilné pneumatiky. S dušami sa dajú používať všetky, ale naopak to neplatí.

Dezén

Výber dezénu závisí od toho, v akom teréne budete najčastejšie jazdiť. Hladšie pneumatiky sú vhodné na asfalt a hladké prírodné cesty. Agresívnejší dezén je lepší do členitého prírodného terénu a do blata.

Aká je ideálna veľkosť rámu? Správna veľkosť rámu je základným predpokladom pre pohodlie, efektivitu a bezpečnosť jazdy. Výber veľkosť rámu závisí od výšky jazdca aj celkovej geometrie bicykla. Môže ovplyvniť nielen to, či dokážete zosadnúť bez toho, aby ste narazili do hornej rámovej rúry, ale aj ovládateľnosť bicykla na rôznych povrchoch a v zákrutách.


Do akých doplnkov sa oplatí investovať? Nezabúdajte, že bezpečnú a pohodlnú jazdu vám okrem správneho bicykla pomôžu zabezpečiť tri kľúčové doplnky.


Prilba Specialized Propero 4

Prilba Propero 4

Spája aerodynamiku a odvetranie špičkových modelov S-Works päťhviezdičkovým hodnotením bezpečnosti testovacieho labolatória Virginia Tech®.

Cena: 190 €


Tretry Recon 2.0

Pohodlie a efektivita prenosu energie pri šliapaní spolu s odolnou podrážkou robia z týchto tretier ideálny model na gravel cyklistiku.

Cena: 200 €

Tretry Specialized Recon 2.0

Šortky Specialized/Fjällräven Rider's Hybrid

Šortky Specialized/Fjällräven Rider’s Hybrid

Všestranné šortky s vreckami vhodné na cyklistiku, turistiku aj bežné nosenie.

Cena: 129 €



Text: Valéria N.
Foto: Specialized

1/1
Zavrieť reklamu