Pozreli ste sa niekedy na jedlo ako na zabalené slnečné lúče? Fotosyntéza kryštalizuje slnečné žiarenie na cukor.

4. januára 2020
Čerešňa. Foto: Shutterstock

Nový pohľad na fotosyntézu. Naše jedlo ako zabalené slnečné žiarenie.

Jedlo v našom ľudskom jedálničku sa málokedy považuje za „zabalené slnečné lúče“, ale v skutočnosti to tak naozaj je. Umenie balenia slnečného žiarenia si najskôr osvojili morské rastliny. Morské riasy preniesli vzorec fotosyntézy aj na okraj vody. Odovzdali ho papradiam a machom, ktoré ho zas odkázali stromom.

Slovo „fotosyntéza“ pochádza z dvoch gréckych slov, „foto“ znamená svetlo a „syntéza“ znamená spájať. Fotosyntéza je séria komplexných reakcií, ktoré sa odohrávajú v rastline.

Cez deň, keď svieti slnko, listy cez svoje póry vstrebávajú oxid uhličitý. Slnečná energia sa transformuje do chemickej energie, ktorá za prítomnosti chlorofylu pomáha zachytiť uhlík do cukru alebo glukózy. To sa nazýva fixácia uhlíku. Deje sa v organelách listu – v chloroplastoch.

Cukor sa najskôr premieňa na škrob a potom na celulózu, čo je v súlade s tým, ako rastie strom.

Každý rok suchozemské rastliny spotrebujú okolo 80 miliárd (80 000 000 000) ton oxidu uhličitého a ďalších 600 miliárd (600 000 000 000) ton vstrebú morské rastliny a hlavne planktón.

Fotosyntéza, schéma, proces, vzorec. Foto: Shutterstock
Fotosyntéza, schéma, proces, vzorec. Foto: Shutterstock

Ale to sme už trochu odbočili, tak naspäť k téme. Fotosyntéza prebieha na plné obrátky vtedy, ak stromy rastú na slnku. Balené slnečné žiarenie sa nenachádza iba v jedle (cukor a škrob), ale aj v dreve (celulóza). Strom čím ďalej zvyšuje produkciu „balenia slnka“ tým, že vyženie zelené ihličie alebo listy vysoko od zeme do priestoru a do vetra, čím získa zas viac oxidu uhličitého, vyrobí viac kyslíka, a zas je väčšia plocha vystavená slnečným lúčom. Takýto stúpajúci proces viedol k vyvrcholeniu lesa.

Všetky stromy sa ťahajú hore za slnkom, tak lepšie funguje aj ich fotosyntéza. Foto: Shutterstock
Všetky stromy sa ťahajú hore za slnkom, tak lepšie funguje aj ich fotosyntéza. Foto: Shutterstock

Na prvý pohľad vyzerá list ako tenký papier, no v skutočnosti je to široká jednoposchodová továreň s dostatkom priestoru medzi podlahou a stropom, aby tu mohlo prebiehať balenie slnečného žiarenia.

List je ako široká jednoposchodová továreň, v ktorej medzi podlahou a stropom prebieha balenie slnečného žiarenia. Foto: Shutterstock
List je ako široká jednoposchodová továreň, v ktorej medzi podlahou a stropom prebieha balenie slnečného žiarenia. Foto: Shutterstock

Normálny list je nadizajnovaný funkčne, aby mal široký povrch vystavený slnečným lúčom. Dospelý javor má naširoko rozprestrených niekoľko stoviek až tisíciek listov s povrchom okolo 1500 m² chlorofylu.

Ak sa pracuje naplno, tak 1 m² povrchu listov zabalí cca 1 gram sacharidov za hodinu. To sa možno zdá málo, ale produkcia prebieha každú hodinu a každý deň. Neexistujú nedeľné alebo prázdninové odstávky.

Fotosyntéza si nevyžaduje jasný slnečný deň, pracuje dokonca ešte lepšie, keď je obloha zamračená. Prevádzkou v priemere 10 hodín denne počas júna, júla a augusta sa na každých  4 000 m² povrchu javorových listov vytvorí jeden a pol kila sacharidov.

Jediný javor za sezónu vyprodukuje celkom 1815 kíl “baleného slnka”!

Javorový sirup sa vyrába z miazgy javoru. Foto: Shutterstock
Javorový sirup sa vyrába z miazgy javoru. Foto: Shutterstock

Prečítajte si zaujímavý článok o histórii a výrobe cukru.

Zdroj: The Wonders of Waldorf Chemistry
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu