Užite si leto na Strednom Slovensku! Najkrajšie miesta a podujatia na leto 2021.

8. júla 2021
Kráľovská svadba

Pripravili sme pre vás tipy na zážitky a miesta, ktoré by ste pri návšteve stredného Slovenska nemali obísť. Pripomenieme vám dátumy podujatí, ktoré urobia váš prázdninový pobyt nezabudnuteľným.

# Banské náučné chodníky na Starých Horách, v Španej Doline a v Ľubietovej

Baníctvo tvorilo v minulosti významnú súčasť regiónu. Dôkazom je množstvo starých štôlní či rôznych banských náučných chodníkov. Tie najkrajšie nájdete na Starých Horách, v Španej Doline alebo v Ľubietovej. Vydajte sa do nedotknutej prírody a spoznajte bohatú banícku históriu regiónu.

Špania dolina

Tip na ubytovanie v okolí: Ak sa rozhodnete preskúmať okolie malebnej Španej Doliny, môžete sa ubytovať priamo v jej srdci, v Penzióne Klopačka s príjemnou útulnou atmosférou. Ak sem zavítate, určite ochutnajte špeciálne banícke bryndzové halušky. Veľmi pekná turistika do Španej Doliny je aj z Hotela Fuggerov Dvor, ktorý zaujme najmä tých, čo hľadajú ubytovanie s wellness v obkolesení prírody.

Penzión Klopačka
Penzión Klopačka v španej doline

# Gotické kostolíky

Čarovné a atmosférou dýchajúce kostolíky nájdete v obci Zolná, Čerín, Poniky či Dúbravica. Vydajte sa spoznať malebné gotické klenoty ukryté v prírode mohutnej Poľany. V mnohých nájdete vzácne fresky zo 14. a 15. storočia. V obci Hronsek nevynechajte návštevu dreveného kostolíka na Zozname svetového dedičstva UNESCO, ktorý bol postavený bez jediného klinca!

Kostol v obci Hronsek je taký výnimočný, že bol zapísaný do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO
Kostol v obci Hronsek je taký výnimočný, že bol zapísaný do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO

Tip na ubytovanie v okolí: Za krásami Podpoľania a okolia Zvolena môžete vyraziť zo zámockého hotela The Grand Vígľaš****. Hotel a zámok v jednom je miestom, kde sa história spája s luxusnými službami. Budete sa tam cítiť ako v rozprávke. V meste Zvolen nájdete kvalitné ubytovanie v obľúbenom Hoteli Tenis****.

Hotel Tenis****
Hotel Tenis****

# Vrch Hrb – geografický stred Slovenska

Stred Slovenska nájdete v severnej časti Poľany, na zalesnenom vrchu s názvom Ľubietovský Vepor. Vrchol Hrbu tvorí impozantné, miestami až 40 metrov vysoké skalné bralo. Výhľad, ktorý sa z vrcholu otvára, uchváti každého.

Tip na ubytovanie v okolí: Ticho, žblnkotanie potoka, šum stromov a horský vzduch vás očaria v Chate Lubetha neďaleko obce Ľubietová. Chata ponúka štandardné ubytovanie najmä pre rodiny s deťmi. Práve tie si okolie chaty zamilujú na prvý pohľad a do rozprávkovej krajiny Lubetha sa budú chcieť opäť vrátiť.

# Cyklopotulky regiónom

Ak sa chcete na biku dostať ďalej, využite banskobystrický cyklobus.
Ak sa chcete na biku dostať ďalej, využite banskobystrický cyklobus.

Nasadnite na bike a vydajte sa po vlnitých kopcoch a popri zelených lúkach. Najlepšie trasy na prevetranie vášho bicykla nájdete v okolí Zvolena a Pustého hradu, Podkoníc, Sliača či strediska Donovaly.

Využite možnosť požičať si e-bike, ktorý dá vášmu „šliapaniu“ iný rozmer.
Využite možnosť požičať si e-bike, ktorý dá vášmu „šliapaniu“ iný rozmer.

Využite možnosť požičať si e-bike, ktorý dá vášmu „šliapaniu“ iný rozmer. Pre tých, ktorí sa chcú dostať aj do vzdialenejších lokalít, je tu banskobystrický cyklobus.

Leto na Donovaloch
Leto na Donovaloch

Tip na ubytovanie v okolí: Fanúšikovia elektrobicyklov nájdu nabíjací bod aj ubytovanie v obľúbenom Hoteli & Spa Resort Kaskady****. Energiu na ďalšie cyklodobrodružstvá načerpáte v prvotriednom wellness centre. Nabíjací bod nájdete aj na známych Donovaloch,   Residence Hotel & Club **** je známy jedinečnými službami.

Obľúbený Hotel & Spa Resort Kaskady****
Obľúbený Hotel & Spa Resort Kaskady****
Masáže v obľúbenom Hoteli & Spa Resort Kaskady****
Masáže v obľúbenom Hoteli & Spa Resort Kaskady****

# Barborská cesta

Počas okružnej pútnickej cesty sa zahľadíte nielen na krásnu okolitú prírodu, ale aj do svojej duše, ktorá na ceste určite pookreje. Na trase spájajúcej Banskú Bystricu, Kremnicu a Banskú Štiavnicu vás povedú žlto-čierne vežičky. Barborská cesta vám odhalí tie najkrajšie prírodné scenérie a obohatí o spoznávanie významných kultúrnych pamiatok na strednom Slovensku.

Vedeli ste o pútnickej Barborskej ceste, ktorá spája Banskú Bystricu, Kremnicu a Banskú Štiavnicu?
Vedeli ste o pútnickej Barborskej ceste, ktorá spája Banskú Bystricu, Kremnicu a Banskú Štiavnicu?

Tip na ubytovanie v okolí: Penzión Guldiner sa nachádza v krásnom horskom prostredí Kremnických vrchov v centre letnej a zimnej dovolenky pri Kremnici. Práve tá je od strediska vzdialená len desať kilometrov. Je to ideálna poloha, ak chcete počas dovolenky spojiť turistiku s návštevou historického centra.

V regióne Stredné Slovensko nájdete aj ďalšie zaujímavé miesta – napríklad Moštenické travertíny, Králický vodopád, hrad Dobrá Niva, Pustý hrad vo Zvolene, kláštor Bzovík, Rebrík do neba v Dúbravici či Čertovu skalu pri Budči.

Podujatia leto 2021

Nočné prehliadky

Zážitkové večerné prehliadky s rytiermi Vir Fortis zo Zvolena vás vtiahnu do dôb minulých a popritom zabavia.

Prehliadka Bzovík
Prehliadka Bzovík

Dátumy prehliadok: 13. júla Zvolenský zámok, 20. júla Banská Bystrica, 10. augusta Bzovík, 17.augusta Kremnica. 1. okruh prehliadky sa začína vždy o 19:30 h a 2. okruh o 20:30 h

Prehliadky „Začnite s vysťahovaním“

Spoznajte miesta spájajúce sa s dejinami 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, Kremnici a Kališti. Počas inscenovaných prehliadok vám historici z Múzea SNP a kluby vojenskej histórie priblížia mená a osudy ľudí navždy spojených s týmito historickými udalosťami.

Prehliadka SNP v Banskej Bystrici
Prehliadka SNP v Banskej Bystrici

Dátumy prehliadok: 10. júla Kremnica, 1. okruh o 17:00 h, 2. okruh o 20:00 h; 22. júla Banská Bystrica len 1 okruh o 17:00 h, 12. augusta Banská Bystrica len 1 okruh o 17:00 h, 21. augusta Kalište, 1. okruh o 17:00 h, 2. okruh o 20:00 h

Kráľovská svadba

Kráľovská svadba
Kráľovská svadba

Ako vyzerala veľkolepá stredoveká svadba a všetko s ňou spojené, môžete zistiť na konci leta – 28. augusta na Kráľovskej svadbe na Pustom hrade. Počas celodenného podujatia sa prenesiete do minulosti na svadbu dcéry kráľa Bela IV.

Kráľovská svadba

Banícky expres a Expres 34 tunelov

Letné zážitkové vlaky s bohatým programom spájajúce Kremnicu, Banskú Štiavnicu a Banskú Bystricu vám ukážu, aká nezabudnuteľná môže byť cesta vlakom.

Banícky express
Banícky express

Dátumy jázd vlakov: Expres 34 tunelov 3.júla, 22. augusta, Banícky expres 17. júla, 14. augusta

Banícky express
Banícky express

Zabudnuté remeslá

Zvolenský zámok opäť ožije hrdinskými rytiermi, zručnými remeselníkmi, šikovnými umelcami a poctivými vinármi či farmármi. Svoje brány otvorí deťom aj dospelým so zaujímavým programom 25. až 26. septembra.

Viac info na www.centralslovakia.eu.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Foto: Archív OOCR Stredné Slovensko

1/1
Zavrieť reklamu