Zimný roadtrip okolo Peloponézu, 4. časť. Stredoveká Monemvasia a exotický ostrov Elafonisos s bielym pieskom

24. januára 2022

Nastal čas opustiť horolezecké Leonidio a zamieriť po Peloponéze ďalej na juh. Na tomto úseku však po pobreží nevedie žiadna cesta, a tak sa sme sa museli na chvíľu odkloniť od mora a obísť to cez hory. Prekvapil nás nádherný divoký kraj.

Z Leonidia sme prudkými serpentínami stúpali a stúpali a zakrátko nás čakali nádherné výhľady. Avšak aj cesta ďalej bola veľmi zaujímavá. Prechádzali sme cez hory, vo vyššej nadmorskej výške ako sme sa pohybovali doteraz pri mori. Divoká a nepodmaniteľná príroda nás očarila.

Cesta autom cez hory bola krásna.

Veľa priestoru, prírody a veľmi málo obyvateľstva. Miestami sa cítite ako na odľahlom konci sveta. Veď celý Peloponéz má približne 1 100 000 obyvateľov, pričom rozlohu skoro ako polovica Slovenska. Tu hore bola jeseň.

Mierili sme na Monemvasiu. Cesta začala klesať a prichádzali sme do peknej malej dedinky Gerakas neďaleko známeho zálivu Limeni Gerakas.

Prírodný záliv je veľmi dobre ukrytý pred otvoreným morom. Nad ním kedysi dávno žilo mesto Zarax, mesto starovekej Lakónie, ktoré bolo zničené už v 4. storočí pred našim letopočtom. Z prístavu sa môžete prejsť k jeho pôsobivým ruinám.

Prírodný záliv pri Limeni Gerakas je taký krytý pred otvoreným morom, že vyzerá ako jazero. Nad ním existovalo staroveké mesto Zarax.

2 Pláž karavanov

Tak ako bolo Leonidio destináciou horolezcov, tak by sme Monemvasiu cez zimu nazvali destináciou karavanistov. Po celú dobu (okrem Leonidia a Nafplia) sme zatiaľ stretli iba málo turistov. A tak nás celkom prekvapilo, keď sme asi 10 km pred Monemvasiou našli krásne miesto na pláži s mnohými karavanmi, obytnými dodávkami a dokonca aj obytnými kamiónmi!

Na pláži panovala veľmi príjemná medzinárodná atmosféra. Miesto by ste našli podľa aplikácie park4night alebo na google mapách ako Kastráki. Nachádza sa pod kopcom s archeologickými vykopávkami Epidavros Limira. A tak sme tu strávili ďalšie 2 dni a zoznámili sa s niekoľkými kempermi.

Pre zaujímavosť by sme vám radi spomenuli Vanessu, ktorá pochádza z Rumunska a vo svojom karavane žije a cestuje spolu so svojím psom a mačkou. Pred dvomi rokmi predala byt, nechala prácu doktorky, kúpila si karavan a odvtedy žije ako nomádka.

Prešli sme sa aj k archeologickým vykopávkam Epidavros Limira nad plážou. K ruinám sa dostanete, ak budete nasledovať (pozorne hladať) nenápadné červené značky, bodky, nakreslené na kameňoch. Z miesta je krásny výhľad na celý záliv.

3 Stredoveká Monemvasia

Monemvasia je malé veľmi dobre zachované stredoveké mestečko na juhovýchode Peloponézu, ktoré je vychýrené medzi turistami široko-ďaleko.

Monemvasia je s pevninou spojená hrádzou dlhou 200 m.

Výnimočnosť tohto miesta spočíva v tom, že sa nachádza na malom ostrove so strmými útesmi, ktorý je s pevninou prepojený hrádzou dlhou 200 m. Ale to nie je všetko. Úzke uličky odhaľujú jedinečnú stredovekú architektúru, ktorá veľmi zapadá do prostredia. Určite aj to, že je táto časť Peloponézu taká vzdialená od civilizácie a väčších miest, prispelo k tomu, že sa to tu tak dobre zachovalo.

Z mora, do výšky asi 100 m nad morom, vyčnieva náhorná plošina, ktorá je dlhá 1 km a široká 300 m. Práve tu hore sú ruiny významnej stredovekej pevnosti. Dole sa rozkladá zachovalejšia, obývaná časť.

Monemvasia je mesto s tradičnými domami a s kostolíkmi na každom kroku. Pochádzajú z byzantskej, benátskej a osmanskej éry.

Avšak, ako je to pri väčšine pamiatok a pri chránených archeologických vykopávkach v Grécku, je tu zakázaný vstup pre psy. Áno, prechod úzkymi uličkami s množstvom mačiek by bol komplikovaný, a ešte viac keď si človek predstaví nával turistov cez leto. My sme sa to však dozvedeli až na konci, a tak sme si Monemvasiu stihli pozrieť aj Amálkou.

4 Pláž Ambelakia

Kúsok za Monemvasiou sme strávili pekné dopoludnie na čistej pláži Ambelakia. Pripravili sme si aj dezert z peloponézskych pomarančov a kaktusu opuncia.

5 Elafonisos – grécke Maledivy

Ak budete smerovať na juh druhého „prstu“ Peloponézu, začnú vám domáci odporúčať: „choďte na Elafonisos, je to ako na Maledivách“ alebo „Elafonisos má pláže ako v Karibiku“. Ostrov Elafonisos je menší ostrov, ktorý leží blízko pobrežia a jednosmerná cesta trajektom vás vyjde len do 2 eur na osobu.

Už keď sme čakali na trajekt nás upútali krásne pieskové pláže na pobreží, avšak tu mal piesok ešte „žltú“ farbu. Na Elafonise nájdete veľa pieskových pláží a niektoré z nich sú biele. Áno, preto tento ostrov ľudia prirovnávajú k Maledivám.

A tak sme si spravili prechádzku na známu piesočnatú pláž Simos s pieskovými dunami. Najkrajšie nakoniec, na záver tejto časti vám teda prikladáme fotky, ktoré vás možno inšpirujú na návštevu týchto európskych Maledív.

Tešíme sa na vás v ďalšej časti na polostrove Mani! Doteraz sme o našom zimnom roadtripe napísali:

  1. časť: Okolie Galatas
  2. časť: Po pobreží Argolidy
  3. časť: Leonidio – raj horolezcov

Text a foto:
Martina Str.
Miroslava Rakúsová @mirramorena

1/1
Zavrieť reklamu