Poznáte 7 novodobých divov sveta? Vyskúšajte sa!

7. apríla 2022
Tádž Mahal, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock

Sedem divov sveta existovalo už v staroveku, avšak z tých starovekých sa zachoval len jeden, egyptské pyramídy. Preto bolo v roku 2007 v Lisabone vyhlásených 7 súčasných divov sveta, pred vyhlásením prebehlo celosvetové hlasovanie.

0%

Medzi sedem divov sveta patrí Chichen Itzá. Viete, ktorá civilizácia tu sídlila?

Mayský Yucatán, Mexico, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Chichen Itzá sú ruiny starobylého mesta mayskej civilizácie na mexickom Yucatánskom polostrove. Mestu dominuje Kukulkánova pyramída, na vrch ktorej vedie z každej strany 91 schodov, a keď ich spočítame spolu so stupienkom, na ktorom stojí svätyňa, dostaneme číslo 365 ako počet dní v roku. Schodiská sú lemované „zábradlím“ v tvare hada a počas jarnej a jesennej rovnodennosti vzniká pri západe slnka efekt, kedy sochy hadov vyzerajú, akoby sa plazili po boku pyramídy. Mayovia tu mali aj ihrisko na hranie loptovej hry tlachtli, po ktorej boli porazení obetovaní alebo hodení do hlbokej jamy.

Čo okrem pyramíd v tomto meste nájdeme?

Cenote jazero, Mayský Yucatán, Mexico, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V meste sú dve cenote, teda prírodne vytvorené studne, ktoré boli zásobárňou pitnej vody. Aj mayský názov mesta v preklade znamená Na okraji studne Itza. Tento podzemný zdroj vody bol veľmi dôležitý, pretože na Yucatáne sa povrchová voda nevyskytuje. V cenote „Studňa obetí“ Mayovia obetovávali ľudí. Tretím zdrojom vody bola jaskyňa s podzemným jazerom priamo pod hlavnou pyramídou.

Ďalším divom sveta je Veľký čínsky múr. Viete, aký bol hlavný dôvod na jeho výstavbu?

Veľký čínsky múr, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Juhovýchodnú hranicu Číny vždy jasne definovalo more, ale na severe nebola hranica Číny jasná. Tu sa začal budovať múr, ktorý slúžil hlavne ako ochrana pred mongolskými nájazdmi. Budovanie sa začalo už v období dynastie Čchin okolo roku 210 pred n. l., ale väčšina zachovalej časti múru vznikla počas dynastie Ming (1473 – 1620), kedy sa múr staval v šírke okolo 7 – 8 m a do výšky 6 – 10 m. Táto časť meria 8 850 km, ale oficiálna dĺžka celého čínskeho múru je až 21 196 km!

Machu Picchu alebo Stratené mesto Inkov leží v peruánskych Andách v nadmorskej výške:

Machu Picchu, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Toto mesto, ktoré Inkovia postavili v rokoch 1460-1470 ďaleko od ostatných miest a ciest „ríše Slnka“, bolo objavené v roku 1911 na základe ústnych legiend starých Indiánov. Civilizácia Inkov bola v dobe pred objavením Ameriky najsilnejším štátom, ktorý sa rozprestieral od severnej Argentíny a Čile cez Bolíviu a Peru až po Ekvádor.

Uhádnete, koľko stavieb sa tu nachádza?

Machu Picchu, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

V tomto priestore sa nachádza 1400 stavieb prepojených chodníkmi a schodmi. Nachádza sa tu aj chrámový komplex a dodnes sú tu aj funkčné vodné fontány prepojené kanálmi, ktoré slúžili ako zavlažovací systém. Čo sa týka architektúry, Inkovia boli majstrami v spájaní mohutných kameňov bez použitia iného materiálu tak, že medzi jednotlivé bloky nemožno vložiť čepeľ noža.

Skalné mesto Petra sa nachádza v:

Petra, Jordánsko, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Petra bola založená v období medzi 3. storočím pred n. l. až po 1. storočie nášho letopočtu. Cez Petru viedla cesta do južnej Ázie, takže ovládala obchod s korením. Petra nie je len hlavný chrám, ale množstvo stavieb, ktoré boli v údolí vytesané do pieskovca. Okolo roku 62 pred n. l. tu žilo približne 30 000 ľudí. Poslední obyvatelia odišli po zemetrasení v 6. storočí n. l. a údolie so skalným mestom sa stalo až do roku 1812 iba skrytým tajomstvom beduínov.

Tádž Mahal vznikol ako:

Tádž Mahal, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Šáhdžahán stratil milovanú manželku pri pôrode štrnásteho dieťaťa v roku 1629. Mala 36 rokov a bola mu aj múdrou politickou radkyňou. Dlho za ňou smútil a rozhodol sa postaviť jej pomník, ktorý by jej bol hoden. Skutočne sa mu to podarilo. Jeho manželka Ardžumand Banu, známa tiež ako Mumtázmahal (vyvolená paláca), dostala neobyčajný náhrobok, ktorý sa označuje skratkou jej mena Tádž Mahal. Pamiatku denne navštívi okolo 70 000 ľudí.

Koloseum sa pôvodne využívalo hlavne na boje gladiátorov, popravy a dramatické predstavenia. Kto boli gladiátori?

Rímske koloseum, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Gladiátormi boli väčšinou otroci, ktorí boli buď odsúdenými zločincami, vojnovými zajatcami, alebo dokonca dobrovoľníkmi, ktorí verili, že sa stanú slávnymi. Dokončenie Rímskeho kolosea v roku 80 sa oslavovalo 100 dní a osláv sa zúčastnilo vyše 3000 gladiátorov. Gladiátorské zápasy boli zakázané v roku 404 a v 6. storočí skončili aj zápasy s divými zvieratami. Od 15. storočia bolo koloseum využívané ako kameňolom pre iné stavby, zachránil ho pápež Benedikt XIV. v 18. storočí, ktorý ukončil ťažbu kameňa tak, že koloseum zasvätil kresťanským mučeníkom, ktorí tu údajne zahynuli.

Posledným spomedzi siedmych divov sveta je socha Krista Spasiteľa. Nad ktorým mestom sa vypína?

Správne! Nesprávne!

Socha Krista Spasiteľa sa od roku 1931 vypína na pahorku vysokom 700 m nad jedným z najkrajších miest na svete, nad Riom de Janeirom v Brazílii. Meria 30 m a jej podstavec má 8 m. Socha váži 1 145 ton a kameň bol dovezený zo Švédska. Z miesta je krásny výhľad na centrum Ria de Janeira, pláže Copacabana, Ipanema a Cukrovú Homoľu.

7 divov sveta
Fantastické!

Mayský Yucatán, Mexico, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock

Vedomosti o siedmych divoch sveta máte na vynikajúcej úrovni! Tu si môžete vyskúšať aj jednoduchší kvíz o hlavných mestách Európy 1, náročnejší kvíz o hlavných mestách Európy 2 alebo kvíz o hlavných mestách sveta.
Dobréé!

Tádž Mahal, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock

Celkom fajn, nejaké vedomosti o siedmych divoch sveta máte a niečo nové ste sa dozvedeli. Tu si môžete vyskúšať aj jednoduchší kvíz o hlavných mestách Európy 1, náročnejší kvíz o hlavných mestách Európy 2 alebo kvíz o hlavných mestách sveta.
Ups...

Petra, Jordánsko, sedem divov sveta. Foto: Shutterstock

O siedmych divoch sveta ste zatiaľ veľa nevdeli, no určite ste sa veľa dozvedeli. Tu si môžete vyskúšať aj jednoduchší kvíz o hlavných mestách Európy 1, náročnejší kvíz o hlavných mestách Európy 2 alebo kvíz o hlavných mestách sveta.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu