Paštrnák – nedocenená bomba

17. novembra 2020
Paštrnák. Foto: Shutterstock

Bledo sfarbený vzdialený bratranec obľúbenej mrkvy, ktorý vzhľadom pripomína petržlen, je v našich končinách stále nedocenený. Je to prekvapivé, pretože paštrnák je vitamínovou bombou, ktorá by vo vašej zdravej kuchyni určite nemala chýbať!

Posúďte sami. Paštrnák je nabitý celou plejádou vitamínov B a je bohatý aj na vitamín C. Až polovica odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu je obsiahnutá približne iba v 100 gramoch tejto zázračnej plodiny našej matky zeme. Navyše, paštrnák má príjemnú sladkastú chuť.

Ktorý je najlepší?

Paštrnák. Foto: Shutterstock
Paštrnák. Foto: Shutterstock

Paštrnák u nás stále nepatrí medzi bežné potraviny. Je preto možné, že zohnať ho bude ťažká úloha. Nie však nemožná. A určite stojí za to. Pri výbere siahnite po kúskoch strednej veľkosti – v praxi to predstavuje paštrnáky, ktoré nie sú dlhšie ako 17 centimetrov, so šírkou menej ako 5 centimetrov.

Ako ho skladovať?

Aby ste si ušetrili čas nakupovaním, pokojne si kúpte paštrnák aj do zásoby. Aby ste čo najviac predĺžili jeho čerstvosť, zabaľte ho do navlhčenej utierky a odložte do chladničky do boxu na zeleninu. Takto by vám mal vydržať do dvoch týždňov.

Ako ho pripravovať?

Máte dve možnosti. Buď paštrnák len jemne očistíte pod tečúcou studenou vodou, alebo ak si prajete jemnejšiu, menej “zemitú” chuť, oškrabte ho škrabkou na zemiaky.

Ako ho variť?

Paštrnák môžete variť nad parou, restovať, variť alebo piecť. K poslednej možnosti akurát podotkneme, že pri pečení má paštrnák tendenciu vysušiť sa, takže ideálne je prikryť ho.

Upečte si paštrnák. Foto: Shutterstock
Upečte si paštrnák. Foto: Shutterstock

Recept: Rýchla príloha

Suroviny:

  • 300 g paštrnáka
  • 1 menší zemiak
  • trocha masla
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava:

Paštrnák a zemiak nakrájajte na kocky a dajte variť do vriacej vody. Keď zelenina zmäkne, sceďte ju. Následne popučte a rozšľahajte na kašu, pridajte maslo a muškátový oriešok. Dochuťte soľou a korením.

Tip

Viete, čím môžete nahradiť zemiaky? Práve paštrnákom! V akomkoľvek recepte vymeňte zemiaky za rovnaké množstvo paštrnáku a vaša kuchyňa sa vymaní z nudného stereotypu zaužívaných chutí.

Text: Daniela Števánková
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu