Domáce tagliatelle s červeným pestom 

14. septembra 2024
domáce tagliatelle s červeným pestom

Vyrobiť si domáce cestoviny nikdy nebolo jednoduchšie. Vyskúšajte tento ľahký a chutný recept!

Čas prípravy: 45 min. 
Čas varenia: 15 min. 
Hotovo za: 60 min.  

Suroviny (pre 2 osoby): 

Na cestoviny: 

  • 2 vajcia z voľného výbehu 
  • 200 g hladkej múky 

Na omáčku: 

  • olivový olej extra virgin 
  • menšiu šalotku 
  • strúčik cesnaku 
  • 1 vykostené kuracie stehno narezané na drobno (voliteľné) 
  • 190 g červeného pesta  
  • lyžicu nasekaných sušených paradajok 
  • lyžicu píniových orieškov 
  • trochu parmezánu 
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie, trochu čili (voliteľné) 

Postup: 

  1. Do mixéra s nožmi pridáme 200 g hladkej múky a dve vajcia z voľného výbehu. Asi 30 sekúnd mixujeme. Vznikne nám cesto, ktoré sa podobá na mrveničku. 
  2. Masu vyklopíme a asi minútu miesime na pevné, ale pružné cesto, do ktoré sa vráti do pôvodného tvaru, keď doň vtlačíme prst. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 30 minút. 
  3. Cesto potom vyvaľkáme pomocou valčeka, prípadne použijeme strojček na cestoviny. Cesto nakrájame na max 1 cm hrubé tagliatelle. Ideálne je, keď majú okolo 6 mm. 
  4. V hlbšom hrnci na olivovom oleji orestujeme na drobno nasekanú šalotku a strúčik cesnaku. Pridáme aj  vykostené kuracie stehno nakrájané na malé kúsky. Pre vegetariánsku verziu je, samozrejme, možné mäso úplne vynechať. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu čili. Pridáme tiež sušené paradajky a polovicu pesta. 
  5. Cestoviny minútu povaríme v dobre osolenej vode a preložíme do hrnca s omáčkou. Na cestoviny dáme zvyšok pesta a dobre premiešame. Pridáme tiež trochu vody, v ktorej sa varili cestoviny. Omáčka tak získa krémovejšiu konzistenciu. 
  6. Na záver dochutíme nastrúhaným parmezánom a píniovými orieškami. Na tanieri môžeme ozdobiť aj nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou. 

Náš tip: Pesto stačí doplniť o zeleninu, či mäsko pod vášho výberu. Môžete použiť aj klasické kupované cestoviny a jedlo máte na stole raz-dva. 

Dobrú chuť!


Text a foto: BILLA

1/1
Zavrieť reklamu