Prečo túžime po cukre?

Cukru sa nemožno vyhnúť a nachádza sa aj v na prvý pohľad zdravých potravinách. Prečo mu odolávame tak ťažko?
1 Trávenie
Naše telo začína s trávením jedla, len čo si z neho prvý raz odhryzneme. Cukry sa pritom spracúvajú rýchlejšie než tuky a bielkoviny.
Rozličné cukry trávia rozličné enzýmy – napríklad laktáza rozkladá laktózu a sacharáza rozkladá sacharózu. Väčšina cukrov sa trávi v tenkom čreve.
2 Vstrebávanie
Po tom, ako sa cukry rozložia, putujú do krvného obehu. Ovocie a zelenina obsahujú okrem cukrov aj vlákninu, ktorá spomaľuje trávenie a zvyšuje pocit sýtosti. Vďaka tomu sa znižuje šanca, že sa prejeme. Z tohto dôvodu sú prírodné cukry menej škodlivé ako tie pridané.

3 Reakcia
Keď sa hladina cukru v krvi zvýši, pankreas začne vylučovať inzulín. To cukru umožňuje, aby sa dostal do buniek nášho tela, následkom čoho sa hladina cukru v krvi zase zníži.
Po konzumácii rafinovaných cukrov k týmto zmenám dochádza veľmi rýchlo – hladina krvného cukru náhle stúpne, potom zasa veľmi prudko klesne.
4 Závislosť
Keď hladina krvného cukru prudko klesne, ľudia často siahnu po čokoládovej tyčinke či sýtenom nápoji, čím si jeho hladinu znova prudko zvýšia. Cukor napomáha uvoľňovať dopamín, vďaka ktorému sa cítime dobre, a práve táto skutočnosť robí z cukru návykovú látku.
Pacienti profesora Davida Ludwiga z Harvardovej univerzity podstúpili magnetickú rezonanciu, ktorej výsledky ukázali, že cukor aktivuje rovnaké časti mozgu ako kokaín.

Zdroj: Zázračná planéta
Foto: Shutterstock