Chráňte svoje deti na bicykli. Takto má vyzerať správny výber detskej prilby.

Detská cyklistická prilba. Foto: Shutterstock

Nosenie prilby pri cyklistike už dnes nie je iba voľbou, ale povinnosťou a rešpektovaním zákona. U detí do 15 rokov je dokonca povinné za každých okolností.

Rodičia by pri výbere detskej cyklistickej prilby mali dbať na niektoré dôležité prvky, aby sa jej nosenie stalo pre dieťa efektívnou zásadou. Dlhoročný predajca cyklistických doplnkov Pavol Krnáč radí, ako postupovať a vyznať sa.

Najskôr je potrebné uvedomiť si, že prilbu dieťa potrebuje aj keď ešte len začína s odrážadlom, trojkolkou či na bicykli s pomocnými kolieskami, pretože ani zdanlivo malá rýchlosť neznamená prevenciu pádu alebo úrazu hlavy. Taktiež je potrebné rátať s prítomnosťou iných cyklistov či prekážok v teréne. Zároveň sa tak od najútlejšieho veku bude dieťa učiť, že prilba k týmto činnostiam skrátka patrí,“ hovorí Krnáč.

Ako správne nasadiť prilbu

Pri výbere detskej cyklistickej prilby musíme najprv vedieť, ako má vyzerať jej správne nasadenie na hlavu dieťaťa. Vhodne vybratá prilba musí dieťaťu priliehať k hlave, zakrývať čelo a siahať približne do jeho prvej tretiny. Zapínanie pod bradou a pri ušiach musí byť utiahnuté tak, aby neodstávalo, ale zároveň aby bolo dieťaťu pohodlné a nebránilo v pohybe hlavy. Nesmie byť voľne visiace, pretože v prípade pádu musí prilba ostať na svojom mieste.

Veľkosť prilby

S komfortným nasadením prilby v prvom rade súvisí jej veľkosť a tvar. Aj keď sme pri kúpe detského oblečenia a doplnkov zvyknutí na ich vyberanie podľa veku dieťaťa, v prípade detskej cyklistickej prilby je vhodnejšie riadiť sa veľkosťami. Jednotlivé veľkosti sú odstupňované na základe obvodu hlavy. Kvôli tomu, že deti rýchlo rastú, vyrábajú sa aj prilby s nastaviteľným obvodom. Lepšiu orientáciu vo veľkostiach uľahčí tabuľka s rozmermi:

VEĽKOSŤ S M
OBVOD HLAVY 48-54 cm 52-56cm

Vždy je vhodnejšie, ak je dieťa pri výbere prítomné a môže si prilbu vyskúšať, pretože jednotliví výrobcovia sa môžu líšiť aj v tvarom prilby, resp. tvar hlavy dieťaťa môže byť v istom zmysle špecifický.

Priedušnosť

V neposlednom rade je potrebné dbať na priedušnosť prilby, teda všímať si vsadenie otvorov na prepúšťanie vzduchu a či je dostatočná ich veľkosť a poloha.  Zároveň neprehliadnuť ani materiály, z ktorých sa skladá vrchná a aj spodná časť prilby. Odolnosť povrchov určite súvisí aj s cenou výrobkov, avšak každý rodič najlepšie vie, že bezpečnosť jeho dieťaťa je dôležitejšia ako ušetrených pár eúr v peňaženke.

Detská prilba BBB v modeli Boogy je nie len kvalitne spracovaná, ale aj dostupná vo viacerých dizajnových prevedeniach – so zvieracími motívmi (panda, lienka), s neónovou a kvetinovou potlačou alebo s motívom vojenskej či policajnej prilby, aby si vybral skutočne každý malý cyklista. Má 12 ventilačných otvorov, aby sa detská hlávka nepotila a jej súčasťou je aj sieťka proti hmyzu.

“Kvôli bezpečnosti na cestách aj chodníkoch má každá detská prilba BBB reflexné prvky. Netreba preto zabúdať, že aj malý cyklista je účastník premávky” uzatvára Pavol Krnáč.

Detské cyklistické prilby.
Detské cyklistické prilby.

Text: Natália Olexová
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu